Privatna arhiva
JEDRENJE

Ivan Kljaković Gašpić kralj kvarnerske bure: ‘Ovo je trenutačno najbolja jedriličarska serija u Hrvatskoj‘

Nekadašnji trostruki europski prvak u klasi Finn kormilario je do pobjede na trećoj regati CRO Melges24 serije
Piše: H.B.Objavljeno: 21. ožujak 2022. 13:13

Rekordnih 15 posada iz Hrvatske i Slovenije, sjajno jedrenje po jakoj buri i pobjeda posade Universitas Nova u sastavu Ivan Kljaković Gašpić, Mia Kljaković Gašpić, Marin Golem, Šime Markić i Filip Miroić obilježili su treću regatu ovogodišnje CRO Melges 24 serije koja se jedrila u Opatiji.

Jedriličarska "serenada Opatiji", uz izvrsno domaćinstvo YC Croatia u ACI marini Opatija, svim sudionicima ostat će u lijepom sjećanju, jer je bila u kombinaciji s do sada najzahtjevnijim uvjetima za jedrenje.

Prvi je dan apsolutno obilježila posada Universitas Nove, koja je s tri pobjede odnijela titulu kraljice kvarnerske bure. Ivan Kljaković Gašpić maestralno je plesao regatnim poljem ispred pobjednika prve dvije regate ovogodišnje CRO Melges 24 serije, Panjića Luke Šangulina, i Point Onea za čijim je kormilom bio Karlo Kuret.

image
Privatna arhiva

Drugi je dan bura još pojačala, u četvrtom je jedrenju pobjeda pripala posadi Matarana 24, a u petom jedrenju koje je regatni odbor skratio zbog prejakog vjetra najbolja je bila posada Panjića.

U konačnici, Universitas Nova na kojoj Ivan Kljaković Gašpić jedri sa studentima pomorskog fakulteta iz Splita osigurala je ukupnu pobjedu.

- Cro Melges 24 Cup iz regate u regatu dokazuje kako je trenutačno najbolja jedriličarska serija u Hrvatskoj po svim aspektima, od konkurencije, preko atmosfere do organizacije. U Opatiji smo imali odlične uvjete na moru, ova bura bila je pravi test svih naših jedriličarskih znanja i spremnosti posada, a posebno smo sretni jer nam je ovo prva ukupna pobjeda u Cro Melges seriji - rekao je bivši proslavljeni jedriličar u klasi Finn i projekt menadžer ACI Saila, Ivan Kljaković Gašpić.

U Corinthian skupini najbolji je bio Mataran 24, koji bilježi konstantan napredak. Peti na prvoj regati u Dubrovniku, četvrti na regati u Biogradu i sada prvi put na postolju u Opatiji.

- Gušt nam je bio boriti se s najboljim hrvatskim jedriličarima po ovako zahtjevnim uvjetima. Posebno smo ponosni na pobjedu u četvrtom jedrenju gdje smo se do samoga kraja borili s Ivanom Kljakovićem Gašpićem. Pravi test naših mogućnosti bit će regata u Rovinju u međunarodnoj konkurenciji - ispričao je član Matarana 24 Ivo Matić.

Hrvatska jedriličarska Liga prvaka okuplja najbolje od najboljih u hrvatskom jedrenju, a impresivnoj listi vrhunskih jedriličara u Opatiji su se pridružili i bivši hrvatski olimpijci, Ivan Bulaja i Siniša Mikuličić.

- Uživali smo u ova dva dana jedrenja u Opatiji. U prvom jedrenju drugog dana imali smo mali peh. Izletjeli smo na startu i to nas je koštalo boljeg plasmana, ali zadovoljan sam jer smo prvi put jedrili u novoj postavi s pet jedriličara na brodu. Veselimo se novom izazovu u Rovinju na prvoj regati Europske serije - rekao je bivši hrvatski olimpijac i sudionik America's Cupa, Karlo Kuret.

CRO Melges24 Cup jedri se uz partnerstvo specijalne bolnice Medico, Sailing Pointa i One Sailsa, a iduća regata jedri se u Rovinju od 1. do 3. travnja koji je domaćin prvog natjecanja Europske Melges 24 jedriličarske serije.

REZULTATI

1. Universitas Nova 5

2. Panjić 9

3. Mataran 24 14

4. Point One 14

5. Fjonda 18

6. Razjaren 23, 7. Cezibordo 25, 8. Cro-a-Sail 28, 9. Aria 33, 10. Amor Wave 34, 11. Iggy 34, 12. Blue Label 44, 13. Obi-Wan 45, 14. Joyrunner 46, 15. SHE 58

Linker
27. studeni 2022 02:34