Tonči Stipanović

 Nikola Vilić/Cropix
JEDRENJE

Kaos na EP-u: ‘VAR‘ poništio jednu finalnu regatu, Stipanović treći, Jurišić peti uoči zadnja dva dana

Četiri dana jedrenja obilježena su priličnim neredom, organizatori se nisu baš najbolje snašli
Piše: SNObjavljeno: 16. ožujak 2023. 09:52

Nakon što su na moru proveli gotovo sedam sati za dvije regate, potom odgledali dramatičnu pobjedu juniora Hajduka nad Borussijom Dortmund, jedriličari splitskog Mornara morali su se suočiti s odlukom "jedriličarskog VAR-a", sudačkog odbora koji je nakon uloženih žalbi odlučio poništiti prvu regatu Zlatne skupine na Europskom prvenstvu klase ILCA 7 u talijanskoj Andori.

Ta je odluka nekome bila majka, nekome maćeha. Tončiju Stipanoviću je izbrisano 2. mjesto, Filipu Jurišiću 17., a Pavlosu Kontidesu treće. Tako je Stipanović s 2. pao na 3. mjesto u ukupnom poretku, Jurišić se s 13. popeo na 5. poziciju. No više od pozicija važniji su negativni bodovi, a poništavanje regate zgusnulo je poredak, ali i opteretilo jedriličare s dodatnom regatom. Bit će ih tri pretposljednjeg dana prvenstva, te dvije u petak kad se budu dijelile medalje.

Ukupno vodeći je aktualni olimpijski pobjednik Matthew Wearn, ali kako je on Australac on ne može dobiti medalju na "2023 ILCA Senior European Championships & European Trophy". Uglavnom, s planiranih pet regata do kraja svašta se može dogoditi, a u pretposljednji dan Stipanović ulazi kao drugi Europljanin, dok je Jurišić na 4. mjestu.

Četiri dana jedrenja obilježena su priličnim neredom, organizatori se nisu baš najbolje snašli. Jedriličari jedino što još nisu spavali na moru tijekom noći, iako po danu neki i jesu čekajući vjetar, koji nikako nije dolazio. S više od 20 sati provedenih na moru u četiri dana, jasno je da će u posljednja dva dana uvelike presuditi tjelesna spremnost.


REZULTATI

ILCA 7: 1. Wearn (AUS) 8, 2. Bühl (NJEM) 9, 3. Stipanović 17, 4. Willim (NJEM) 18, 5. Jurišić 24, 6. J. Vadnai (MAĐ) 25…

Linker
24. travanj 2024 12:25