Swan Croatia Challenge

‘Naša misija je Hrvatsku dodatno etablirali kao globalni nautički brend i elitno jedriličarsko odredište‘

U Splitu je u tijeku regata Swan Croatia Challenge 2023. kojom je i službeno otvoreno najelitnije svjetsko nautičko natjecanje
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 27. travanj 2023. 16:58

Nakon prošlogodišnjeg premijernog ClubSwan 36 prvenstva, Split je drugi puta ponosni domaćin jedne od najprestižnijih regata na svijetu, Swan Croatia Challengea 2023. Od 25. do 29. travnja, ACI i ACI Sail domaćini su utrke kojom je i službeno otvoren ovogodišnji regatni kalendar elitnog nautičkog natjecanja, koje okuplja ponajbolje svjetske jedriličare te posjećuje destinacije kao što su Monte Carlo, Porto Cervo i St. Tropez.

Održavanje nautičkog događaja ovog ranga drugu godinu zaredom potvrda je da Hrvatska i Split neupitno pripadaju svjetskom nautičkom vrhu te ravnopravno stoje uz bok nekima od najekskluzivnijih mediteranskih destinacija. Zahvaljujući ekskluzivnom partnerstvu ACI-ja s Nautor Swanom kao glavnim organizatorom ovog natjecanja, dugoročni benefiti za Hrvatsku tek će se pokazati u vidu produljenja turističke sezone, privlačenja klijentele sve veće platežne moći te jačanja cjelokupne destinacijske konkurentnosti.

- Ova regata prije svega ima za cilj podizanje kvalitete nautičkog turizma i demonstraciju onoga što Hrvatska zaista može i zna. Nastupom vrhunskih jedriličara i iskusnih nautičara na ovoj ekskluzivnoj regati želimo privući klijentelu koja ja dosad posjećivala druge dijelove Mediterana. Naša misija je ovime potaknuti razvoj destinacija unutar Jadrana kako bi se ti klijenti ovdje i zadržali, odnosno kako bismo Hrvatsku dodatno etablirali kao globalni nautički brend i elitno jedriličarsko odredište koje pripada samom svjetskom vrhu. Ovaj veliki sportski događaj od iznimnog je značaja i za jačanje konkurentnosti hrvatskog turizma u kontekstu produljenja sezone te privlačenja ekskluzivnije klijentele više platežne moći - istaknuo je predsjednik Uprave ACI-ja, Kristijan Pavić.

Regatu Swan Croatia Challenge u Hrvatsku su ponovno doveli ACI d.d. i ACI Sail u partnerstvu s Nautor’s Swanom te u organizaciji JK Labuda, a poseban doprinos pružili su i studenti Pomorskog fakulteta u Splitu koji su na čelu s proslavljenim hrvatskim olimpijcem i ACI-jevim ambasadorom Ivicom Kostelićem branili boje Hrvatske na prvom danu natjecanja. S obzirom na promidžbeni karakter regate, kako za domaću nautiku tako i za hrvatski sport u cijelosti, natjecanje je pratio i Ratko Rudić, stručni savjetnik Hrvatskog vaterpolskog saveza te proslavljeni vaterpolski trener, kao i Federico Michetti, voditelj sportskih aktivnosti u Nautor Swanu te Pero Vidan, dekan Pomorskog fakulteta u Splitu.

- Fantastično je vratiti se u Split i pokrenuti sezonu ClubSwan Racing 2023. upravo ovdje. Uvjeti za jedrenje su fenomenalni, a dobrodošlica i podrška koju dobivamo od našeg partnera ACI-ja je bez premca - poručio je Federico Michetti.

Oduševljen je i Ivica Kostelić, proslavljeni skijaš, jedriličar i ambasador ACI-ja, koji se u Split vratio kao pobjednik na nedavno održanoj regati Roma per Due.

- Bio mi je izniman užitak ponovo jedriti ClubSwanom na Swan Croatia Challengeu. To je fantastičan regatni brod. Jako je zabavan i okrenut je prema performansama, što mi se stvarno sviđa i što je bio pravi gušt. Itekako opravdava svoj renome u svijetu jer je stvarno prava jurilica. Čak sam imao čast biti na prvoj navigaciji Swanovima 2019. na Jabuci i mogu reći da je bio doživljaj za pamćenje. Ovakvi eventi su u Hrvatskoj i više nego dobrodošli i zaista je važno nastaviti raditi na njihovoj realizaciji i u budućnosti - rekao je Ivica Kostelić.

Linker
23. travanj 2024 19:57