Ivica je uspio obaviti popravke u La Coruñi i ponovo plovi preko Atlantika

 ROUTE DU RHUM
KOSTELIĆ IDE DALJE

Popravili smo jedro i osposobili autopilot i opet sam izašao oceanu na megdan

Želite čuti još nešto? Ta fronta je slabija od one koja dolazi u ponedjeljak
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 14. studeni 2022. 08:45

Početak ovogodišnje jedriličarske utrke samaca preko Atlantskog oceana - Route du Rhum, obilježili su jako teški vremenski uvjeti, a kao posljedica toga i puno problema u flotu. Ivica Kostelić je jedan od onih kojem su vremenski uvjeti oštetili opremu, ali za razliku od nekih uspio se izvući s nedjeljnim odlaskom u luku i popravkom i nastavlja utrku.

- Nakon noći u kojoj sam se popeo na jarbol, oprezno sam počeo stiskati brod i pratio kako se ponaša. Glavni autopilot, koji mi je ostao i jedini, povremeno bi gubio kontakt, a gubitak autopilota u pravilu znači i momentalni gubitak kontrole, kretanje broda u neželjeni manevar, koji često završava oštećenjem opreme ili pucanjem jarbola. Gubitak kontrole je krajnje neugodan osjećaj, pogotovo ako u tom trenutku spavate, a autopilot je ključan i bez njega jedriličar samac ne može funkcionirati normalno - objasnio je Ivica najveći problem zbog kojeg je bio prisiljen na tehničko zaustavljanje u La Coruñi.

A dok se je on plovio prema luci na nužni popravak broda flota se suočila s velikim problemima s ulaskom u hladnu frontu...

- Mojem pajdašu Aurelienu Ducrozu pao je jarbol, isto kao i jedinoj skiperici na brodu La Boulangere, jedan trimaran se prevrnuo, a još dva Class 40 su okrenula prema La Coruñi na popravke. Želite čuti još nešto? Ta fronta je slabija od one koja dolazi u ponedjeljak.

Ivica se bojao da će se popravak odužiti jer je u La Coruñu pristao u nedjelju, ali nije bilo tako.

- Tehnički stop je prošao uspješno i zahvaljujem se ekipi u La Coruñi na brzoj reakciji i dobroj pripremljenosti. Uspjeli smo popraviti Code 0 jedro i osposobiti autopilot te sam u 12.30 po lokalnom vremenu nastavio dalje. Izašao sam oceanu na megdan. (rb)

Linker
18. travanj 2024 19:44