Tonči Stipanović tijekom dočeka nakon Olimpijskih igara 2016.

 Božidar Vukičević/Cropix
GOLEMO PRIZNANJE

Proglasili ga velikanom: srebrni hrvatski olimpijac izabran među deset najvećih svih vremena

Izbor uglednog jedriličarskog portala prepoznao je i JK Mornar kao svjetski centar za klasu laser
Piše: SDObjavljeno: 31. siječanj 2023. 15:33

Tonči Stipanović iz JK Mornar među 10 je najboljih laseraša svih vremena, prema izboru portala sailingscuttlebutt.com, prenosi Slobodna Dalmacija.

Jedrilicu klase laser je dizajnirao Bruce Kirby 1970. godine, s naglaskom na jednostavnost i performanse koje od jedriličara traže dobru kondiciju, vještinu i spretnost u čemu se Stipanović itekako dokazao.

Klasa laser je olimpijska disciplina od Olimpijskih igara 1996. godine. Do 2004. ova disciplina je bila otvorena za oba spola, a od 2008. u njoj se takmiče samo muškarci.

"S dvije olimpijske srebrne medalje i 4 naslova europskog prvaka, Tonči Stipanović je bio na vrhuncu klase Laser više od desetljeća. S obzirom da se utrkivao u jednom od najnatjecateljskijih razdoblja u povijesti klase, Stipanovićevi rezultati ga lako dovode na ovu listu", piše ovaj portal koji je laseraša iz Mornara stavio na 9. mjesto.

Na 7. pak mjestu je Pavlos Kontides sa Cipra koji godinama već trenira u Splitu kod vrsnog trenera Joze Jakelića, prepoznavši JK Mornar kao jednog od svjetskih centara za klasu laser.

"Ne samo da Kontides drži dva naslova svjetskog prvaka, on je bio i prvi osvajač olimpijske medalje iz svog rodnog Cipra. Dodajte tim rezultatima dva naslova europskog prvaka, i Kontides je zaslužan za ovaj popis", napisali su o Kontidesu.

Prema spomenutom portalu, laser su proslavili i sportaši poput Brazilca Roberta Scheidta, Australca Toma Slingsbyja, Bena Ainslieja, Britanca Nicka Thompsona, australskog jedriličara Glenna Bourkea, Paula Goodisona iz Velike Britanije, Amerikanca Johna Bertranda, te Michaela Blackburna iz Australije.

Linker
22. travanj 2024 08:39