HRVOJE DUVANCIC
SPEKTAKL NA JADRANU

Rekordno 20. jubilarno izdanje Jabuke: Na startu najveće hrvatske odobalne regate prijavljeno 120 jedrilica

Vulkanski otok usred Jadrana za mnoge jedriličare ima gotovo mitsku privlačnost
Piše: SNObjavljeno: 09. studeni 2023. 10:50

Za okruglu 20. obljetnicu Jabuke, najmasovnije i najpopularnije odobalne regate u Hrvatskoj koju od 10. do 12. studenoga organizira JK Tijat iz Vodica pao je rekord po broju prijava i broju jedriličara. Na startu 110 milja izazovne i duge rute Vodice – Jabuka – Vodice naći će se čak 120 jedrilica i skoro 1000 jedriličara spremnih na sve morske izazove koji ih čekaju do najudaljenijeg hrvatskog otoka. Od petka do nedjelje Vodice postaju centar jedrenja na Jadranu, a mnogobrojne domaće i strane posade koje su već doputovale u grad jedva čekaju start obljetničkog izdanja jadranske offshore ljepotice.

‘Od ideje entuzijasta iz Jedriličarskog kluba Tijat u proteklih 20 godina postali smo, mogu slobodno kazati, kultna regata. Našu popularnost prepoznali su i u gradu Vodicama, pa je Jabuka postala turistički adut kojim se u podršku brojnih sponzora i partnera zatvara sezona. Računamo da će zajedno s jedriličarima u mjestu biti više od tisuću gostiju koji će bodriti posade i uveličati ovu našu feštu od jedrenja. Sve to ne bi bilo moguće bez uigranog tima ljudi koji već godinama radi regatu, istaknuo je predsjednik Jedriličarskog kluba Tijat Stanko Skočić.

image
HRVOJE DUVANCIC

Vulkanski otok usred Jadrana za mnoge jedriličare ima gotovo mitsku privlačnost, a okrenuti Jabuku u regati jedan je od trofeja koji se posebice cijeni u jedriličarskim krugovima. Noćni start s kojim more postaje pozornica na kojoj se odvija spektakl jedara te iscrpljujuće jedrenje u kojem se miješaju orkanski vjetrovi i frustrirajuće bonace steklo je brojne obožavatelje diljem svijeta, stoga i ne čudi kako više od 60 posto posada čine stranci.

‘Jabuka je natjecanje koje povezuje generacije i premošćuje jaz između iskusnih jedriličara i onih koji tek počinju otkrivati ljepotu jedrenja. Neki u Vodice dolaze zbog adrenalina, drugi zbog ispunjavanja snova, treći znaju na palubi slaviti i rođendane. Svima njima je zajednička strast – ljubav prema moru i jedrenju. More treba moći voljeti i znati poštivati, pogotovo sredinom studenog kada vremenske prigodne znaju biti dosta ‘grube‘ u što smo svi mogli uvjeriti u vijestima prethodnih dana. Ali to su čari koje Jabuku čine posebnom regatom‘, naglasio je Stanko Skočić.

image
HRVOJE DUVANCIC

Dva desetljeća regate osim po rekordnom broju posada, obilježit će se i slavljeničkim programom u Vodicama. Vodička limena glazba, prigodna retrospektiva, gostovanje klape i benda, dodjela pehara i posthumnih zahvalnica kojima se odaje počast bivšim članovima i ljudima zaslužnima za promociju regate zaokružit će uspješnu priču o prvih 20 godina Jabuke.

Linker
30. studeni 2023 20:38