Zadar CRO Melges 24 Cup

 Hrvoje Duvančić/regate.com.hr
CRO MELGES 24 CUP

Savršen završetak jedriličarske sezone: U Zadru okršaj svjetskih i europskih prvaka

Na regati Zadar CRO Melges 24 Cup koja je ujedno i otvoreno prvenstvo Hrvatske nastupit će 21 posada s vrhunskim imenima kao što su Mihovil Fantela, Ivan Kljaković Gašpić, Filip Jurišić, Pavle Kostov
Piše: SNObjavljeno: 24. studeni 2022. 16:01

Otvoreno prvenstvo Hrvatske u klasi Melges 24 koje se od petka do nedjelje održava u Zadru šlag je na torti sjajne jedriličarske sezone. S 21 prijavljenom jedrilicom (20 iz Hrvatske i 1 iz Ukrajine) i 93 jedriličara Zadar CRO Melges 24 Cup kojem je domaćin Jedriličarski klub Uskok bit će rekordna ovogodišnja regata najbolje jedriličarske serije na Jadranu.

U zvjezdanoj postavi na startu se očekuju krema hrvatskog jedrenja, sadašnji i bivši olimpijci te svjetski i europski osvajači medalja poput Mihovila Fantele, Ivana Kljakovića Gašpića, Filipa Jurišića, Pavle Kostova, Karla Kureta i brojnih drugih. Naslov hrvatskog prvaka na domaćem terenu brani jedrilica Tutta Forza u čijoj se posadi nalazi trojac jedriličara iz klase 49er - Mihovil Fantela, Pavle Kostov i Petar Cupać.

"Ja sam jedini od hrvatskih olimpijaca koji dosad nije jedrio u seriji Melges 24, tako da će mi prvenstvo Hrvatske biti vatreno krštenje. Klasa je sjajna, novi projekt koji je podigao cijelo naše jedrenje", izjavio je Pavle Kostov.

Ovogodišnje natjecanje CRO Melges 24 serije krenulo je tijekom veljače u Dubrovniku, a nakon šest odjedrenih regata u vodstvu je jedrilica Universitas Nova čiji je kormilar Ivan Kljaković Gašpić.

"Veseli me što se u Zadru okupila najveća flota hrvatski Melgesa. Nadam se da će i vrijeme podržati ovu našu jedriličarsku feštu. Konkurencija će biti žestoka, a mi kao lideri serije imamo cilj zadržati vodeću poziciju i osvojiti mjesto na postolju na prvenstvu Hrvatske", ispričao je Kljaković Gašpić.

Tajna uspjeha Melgesa 24 u Hrvatskoj leži u činjenici kako okuplja najbolje od najboljih u hrvatskom jedrenju. Na regati u Zadru će se tako pojaviti daskaš Enrico Marotti koji se u Hrvatsku vratio s pobjedom na regati PWA Svjetskog kupa u Japanu.

"Praktički s fešte sjeo sam u brod. Jedrit ću s mojim dragim prijateljima na Cezibordu. Pratim ove regate redovito, pa mi je drago da ću i jedriti na završnici sezone. Sviđa mi se klasa i koncept koji svima omogućava da pokažu da su najbolji", rekao je Enrico Marotti.

image

Zadar CRO Melges 24 Cup

HRVOJE DUVANčIć/REGATE.COM.H Hrvoje Duvančić/regate.com.h

Zadar je sa svojom bogatom tradicijom idealan domaćin velikog finala Melgesa 24. Grad u kojem su organizirane brojne prestižne regate još jednom će imati priliku potvrditi svoju jedriličarsku reputaciju.

"Kada na listi imaš 21 prijavu i brojne vrhunske jedriličare, onda si kao organizator najsretniji na svijetu. Očekujemo sjajne borbe na moru i nadam se da naslov prvaka Hrvatske ostaje kod kuće, u Zadru", poručio je Jakov Šokota iz jedriličarskog kluba Uskok.

Regata u Zadru traje od petka do nedjelje, a u planu je održati ukupno devet jedrenja.

Linker
25. rujan 2023 12:40