Tonči Stipanović

 Božidar Vukičević/Cropix
‘JOZINA BANDA‘

Splićani istražuju teren uoči SP-a: ‘Britanci su odlični, ali me ne zabrinjavaju, postoji dobar razlog za to‘

Svjetsko prvenstvo u Scheveningenu održava se u drugoj polovici kolovoza
Piše: SNObjavljeno: 21. svibanj 2023. 16:55

"Jozina banda", već jako dobro etablirana skupina vrhunskih jedriličara u klasi ILCA 7 u kojoj strše dvostruki osvajač srebrne medalje s Olimpijskih igara, Tonči Stipanović, te dvostruki svjetski prvak (između ostalog) Pavlos Kontides, a kojima se rezultatski približava Filip Jurišić, od sredine prošlog tjedna nalazi se u Scheveningenu i provest će u tom predgrađu Den Haaga ukupno tri tjedna trenirajući i skupljajući podatke ususret Svjetskom prvenstvu, koje će se tamo održati u drugoj polovici kolovoza.

Regatom u Hyeresu praktički je završen prvi dio sezone, koji će ostati upamćen po presedanu, trostrukom slavlju gore spomenute trojke na Europskom prvenstvu u talijanskoj Andori. Tamo se Stipanović peti put okrunio titulom europskog prvaka, Jurišić se zadovoljio srebrom oko vrata ostavši za jedan bod kratak do zlata, a postolje je broncom zaokružio Kontides. Na prvoj regati Svjetskog kupa na Mallorci Stipanović je uzeo broncu, a u Hyeresu je istu kovinu zaslužio Kontides. Stipanović je tada bio osmi, dakle, ukupno tri Top Ten plasmana za 36-godišnjeg Splićanina.

- Mislim da je stvarno bilo dobro i pozitivno do sada, iako se u onim uvodnim regatama u Splitu nisam dobro osjećao s brzinom broda. No, napokon smo došli do statusa da blisko surađujemo s jednom tvornicom i te brodove možemo lakše promijeniti kad nismo zadovoljni s njima. Tako sam došao i do pravog broda i onda je bilo puno lakše za jedriti. Stvarno je taj prvi dio sezone odrađen super. U Francuskoj je falilo malo sreće, iako nju često ne spominjem, ali jednu regatu mi je prekinulo kad sam vodio, a nakon toga sam ušao na 30. mjestu. Inače bih i tada konkurirao za medalju.

Dva tjedna su proveli kod kuće aktivno se odmarajući. Stipanović je čak zajedrio na prvenstvu Hrvatske u klasi "moth", jurilicama iznad mora, iako baš nisu bili savršeni uvjeti.

- Istina, natjecao sam se u mothu, bilo je zanimljivo, ali moram još puno učiti. Ostatak sezone će biti vrlo zauzet, Svjetsko prvenstvo je u Nizozemskoj u drugoj polovici kolovoza, a glavni zadatak je ostvariti odmah normu za Hrvatsku za Olimpijske igre. Ujedno su to prve kvalifikacije između mene i Filipa tko će nas predstavljati na Igrama. Prije toga ćemo dosta vremena provesti u Francuskoj, gdje sam ja izborio sudjelovanje na test eventu u Marseilleu, bit će mala simulacija Igara s jednim jedriličarom iz svake zemlje, bit će i to dobar ispit. Bez presinga, lagano do Svjetskog prvenstva, radit će se na sitnicama, izboru jedra, jarbola... Ali bit će jako dugo ljeto, sve do kraja kolovoza provest ćemo između Francuske i Nizozemske. Ovo su posljednje prilike za upoznavanje s Marseilleom.

Nakon Europskog prvenstva su bili sretni, ali ne i euforični spominjući izostanak dva jaka Britanca, Michaela Becketta i Elliota Hansona. Potonji je pobijedio na Mallorci, a prvo spomenuti u Hyeresu.

- Istina je da su dobri, ali tu je stvarno zanimljiva priča s njima. Kad su u svojim brodovima, jedre odlično, ali kad su na Svjetskom prvenstvu, kad svi imamo isti charter brod, onda više nisu tako dobri. Beckett u Meksiku lani na Svjetskom prvenstvu niti jednom nije ušao u deset. Nisam zabrinut zbog njih, inače se puno borbi vodi da se njima zabrane ti brodovi. Mislim da to za jedrenje nije dobro. Oni su dobri jedriličari, ali kad nisu u svojim brodovima, onda nemaju šanse.

Opipavanje terena pred Svjetsko prvenstvo ili Olimpijske igre, skupljanje podataka o vjetru, kurentu, temperaturi je sastavni i neizbježni dio priprema ako se želi postići uspjeh.

- Mi ćemo sada skoro tri tjedna provesti u Nizozemskoj, bit će i jedna regatica. Ovdje su zbilja posebni uvjeti, nemamo se, inače, prilike susretati s njima. Više se, na primjer, mora paziti na kurenat, morsku struju, nego na vjetar. S nama su i svi Nizozemci, stiglo je par Iraca i cijela naša ekipa, jedno dvadesetak brodova na treningu, a vjerojatno više za regatu. Lani se tamo nije jedrio planirani test event zbog prejakog vjetra. Ja imam slično iskustvo, jer sam par stotina kilometara niže u Belgiji jedrio u sličnim uvjetima na Europskom prvenstvu.

Iako su Hyeres i Marseille udaljeni samo 65 kilometara, Tonči kaže da se iskustva iz Hyeresa ne mogu preslikati na Marseille. Šteta, u Hyeresu je jedrio petnaestak puta i poznaje ga u dušu. Marseille je još uvijek nepoznanica makar je prošlog ljeta i tamo proveo određeno vrijeme.

- U Hyeresu je zaljev, u Marseilleu je otvorenije uz par otočića. Specifično je mjesto, samo u jednom slučaju puše vjetar izvana, inače je s obale. Vjetar se drugačije ponaša. Test event će poslužiti svrsi, nadamo se upoznati svako polje, a u treninzima ćemo nastojati iskoristiti vrijeme kako bismo shvatili kako se vjetar ponaša. Ima tu stvarno puno stvari koje treba ispitati.

Napomenuo je da će ljeto biti zauzeto, evo kako to izgleda.

- Dakle, u Nizozemskoj ćemo sada biti skoro tri tjedna, nakon toga ćemo šest dana biti doma, pa idemo u Francusku, vraćamo se doma, odlazimo na test event i iz Marseillea produžavamo na pet, šest dana u Nizozemsku. Nakon toga slijedi odmor i 8. kolovoza idemo u Nizozemsku, otprilike osam dana prije Svjetskog prvenstva kad se već mogu preuzeti charter brodovi i pripremiti ih po svom guštu.

Osiguravanje olimpijskog mjesta za Hrvatsku je prvi cilj i to ne bi smjelo doći pod znak pitanja, ali Scheveningen otvara poglavlje interne borbe između njega i Jurišića tko će Hrvatsku predstavljati sljedeće godine na Olimpijskim igrama. Određene su tri kriterijske regate. Osim Svjetskog prvenstva u kolovozu, sljedeće je Svjetsko prvenstvo u siječnju u Adelaideu i u travnju regata u Hyeresu.

- Tri regate između mene i Filipa će odlučiti, plasmani će se zbrajati, jedna će se regata odbaciti. Ostat će dva najbolja rezultata obojici i tko bude bolji, ići će na Igre. Za prošle Igre smo ostavili otvoreno do Svjetskog prvenstva u Melbourneu u veljači gdje sam ja uzeo broncu. Onda je izbila korona kriza, ubrzo su Igre odgođene što je meni u neku ruku pomoglo da se u miru pripremam. Ovaj put smo odlučili da posljednja kriterijska regata bude što kasnije kako bismo oba ostali u formi i nabrijani, kako bi održavali formu sve do Olimpijskih igara.

Linker
26. travanj 2024 10:52