Tonči Stipanović je u borbi za medalju

 BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix
SVJETSKO PRVENSTVO

Tonči Stipanović nakon predzadnja dva plova ostao u borbi za medalju, uvjerljivo vodi Jean-Baptiste Bernaz

Drugi Hrvat, Stipanovićev kolega iz splitskog Mornara, Filip Jurišić drži osmo mjesto
Piše: Dean BauerObjavljeno: 28. svibanj 2022. 11:05

Na Svjetskom prvenstvu olimpijske klase YLCA 7 (nekadašnji Laser) u meksičkom Riviera Narayitu jedrila su se pretposljednja dva plova nakon kojih Tonči Stipanović drži četvrto, a Filip Jurišić osmo mjesto.

Dvojica članova splitskog Mornara držali su se zajedno tijekom 9. i 10. plova, pa je u devetom Filip okončao kao 33., a Tonči kao 34., što mu je najlošiji ulaz na regati u zaljevu Banderas. No, zato će deseti plov ući u povijest hrvatskog jedrenja zbog dvostruke pobjede Splićana- Jurišić je ušao u cilj prvi, a Stipanović drugi.

U ukupnom poretku prije zadnjega dana, vodi uvjerljivo Francuz Jean-Baptiste Bernaz s 30 negativnih bodova i on će vjerojatno doći do svjetskog zlata. No, borba za preostala dva odličja je posve otvorena jer je drugi svjetski prvak Novozelanđanin Thomas Saunders 50 bodova, a Stipanović i njegov klupski kolega iz Mornara, inače Cipranin Pavlos Kontides imaju po 51 negativni bod. Irac Finn Lynch je peti s 56 bodova, Britanac Eliot Hansen ima 61, Mađar Jonatan Vadnai 67 bodova, a Jurišić ima 71 bod nakon što su svi odbacili po dva najslabija plova.

Na prošlom Svjetskom prvenstvu 2021. u Barceloni svjetski prvak je postao Saunders, srebro je pripalo Lynchu, a bronca Stipanoviću, koji ima i broncu iz Melbournea (2020) i srebro iz danskog Boltenhagena (2012). Mladi Bruno Gašpić je pao na 61. mjesto. Svjetsko prvenstvo završava sutra (nedjelja).

Linker
18. srpanj 2022 05:47