Tonči Stipanović

 Sailing Energy
OLIMPIJSKA KLASA

Tonči Stipanović o Svjetskom prvenstvu: Nakon prvog dana vidio sam se sa zlatom, a onda - katastrofa

Hrvatska se iz nizozemskog Scheveningena vraća sa četiri kvote za Olimpijske igre u Parizu
Piše: SNObjavljeno: 21. kolovoz 2023. 09:11

Ovako je Filip Jurišić prokomentirao svoj i nastup Tončija Stipanovića na Svjetskom prvenstvu u jedrenju u Scheveningenu. Podsjetimo, prije toga, naša dva vrhunska jedriličara stigla su u Nizozemsku s visokim ambicijama i to s punim pravom kao aktualni europski prvak i viceprvak. K tome, Jurišić kao osvajač bronce s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva na kome je Stipanović bio šesti:

- Evo nas sjedimo za stolom i gledamo se, ne znamo što bismo pametno rekli. Da nismo bili dobri, to je jasno. Obojica smo imali neke svoje probleme, koje nismo uspjeli riješiti. Prošli smo slično kao u Aarhusu prije pet godina. Čak smo se na kraju sprdali da je ovo bilo super uspješno, jer eto smo oba bili u normi za Olimpijske igre. Kad se podvuče crta, to je jedino pozitivno.

image

Filip Jurišić zajedno sa starijim kolegom još uvijek razmišlja gdje su na SP stvari pošle po zlu

NIKOLA VILIC Cropix

Dakle, Stipanović je završio na 21. mjestu, Jurišić tik do njega.

- Pogledao sam moje prethodne rezultate na Svjetskim prvenstvima ovoga tipa, kad su sve olimpijske klase na jednom mjestu - ubacio se Stipanović.

- U Santanderu prije devet godina bio sam na 21. mjestu, baš kao i sada, u Aarhusu na 20. mjestu.

- Ja sam u Aarhusu završio na 27. poziciji - dodao je Jurišić.

Ispada da im ta masovna okupljanja ne odgovaraju. U jedrenju su svake četiri godine Svjetska prvenstva sa svim olimpijskim klasama i tada se ostvaruju norme za Olimpijske igre, dok u preostale tri godine svaka klasa organizira Svjetsko prvenstvo u svojoj režiji.

- Kad gledam na to, ne bih rekao da sam pod nekim stresom, ali vjerojatno jesam, samo što ja to ne osjećam. Ta norma, koliko god ne izgledala kao pritisak, ipak ga stvara. Ogroman je ulog da ne bih poslije upao u probleme. Poslije je kompliciranije doći do nje - objasnio je Stipanović neko svoje viđenje, makar se vidi da nije na čisto gdje zapinje na ovakvom tipu prvenstva.

- Katastrofalno sam jedrio, a nakon prve dvije regate u kojima sam pobijedio, prošlo mi je kroz glavu scenarij u kojem ću uzeti zlato, barem medalju. Na žalost, nakon što je treća regata, u kojoj sam vodio, prekinuta, sve je krenulo nizbrdo. Nešto se dogodilo, nestala je magija od prvog dana. Opet sam imao glupu diskvalifikaciju na startu, previše puta mi se dogodio preuranjeni start ove godine i moram tome reći - dosta. Previše me košta.

Jurišića je omeo brod (svi jedriličari dobivaju iste, iz čartera, pa kako koga potrefi), žalio se prije početka regate tražeći zamjenu, ali ne želi se na to vaditi.

- Nije bio dobro centriran i nisam mogao do brzine na koju sam navikao, pa je ispalo da se kroz cijelu regatu izvlačim i spašavam. Naša klasa je nemilosrdna i ne prašta.

Umjesto klimaksa sezone, oba su dočekala antiklimaks. Sezona je praktički gotova, nakon kraćeg odmora krenut će se s pripremama za olimpijsku godinu. Iza njih je, doduše, prva od tri regate koja odlučuje o tome tko će od njih dvojice predstavljati Hrvatsku na Olimpijskim igrama sljedeće godine. Doduše, ta dva plasmana vjerojatno neće ulaziti u zbroj (svaki od njih će odbaciti najlošiji rezultat, dva najbolja će zbrojiti).

- Nadam se da ćemo oba bolje jedriti na Svjetskom prvenstvu u Adelaideu u siječnju i u Hyeresu u travnju, tako da ovi rezultati sigurno neće značiti ništa. Možda bi bilo drugačije da smo izabrali drugačiju opciju, recimo, da ja sada vodim 1:0 i da mi treba još jedna pobjeda iz te dvije regate - kaže Stipanović.

- No, mi smo se odlučili za težu opciju, jer želimo gurati jedan drugoga prema što boljim rezultatima, ne da se bavimo jedan drugim.

Ivica Dolenc vodio Maedera do zlata

Malo je tko bio sretan u subotu kao Ivica Dolenc. Prvo mu je sin Martin ostvario san plasmanom na Olimpijske igre u novoj olimpijskoj klasi, Formuli Kite, e da bi zatim njegov pulen Maximilian Maeder osvojio zlato u dramatičnom raspletu protiv branitelja titule, Slovenca Tonija Vodišeka. Maederu je, inače, samo 16 godina, lani je bio srebrni na Svjetskom prvenstvu u Cagliariju. U tom Teamu Dolenc kojeg trenira Johnny (tako ga svi zovu) jest i Amerikanac Noah Runciman (20. mjesto, njegov najbolji plasman).

U ovoj klasi se, inače, ne jedri plov za medalje, iako ih također deset najboljih ulazi u završno razračunavanje. Jedriličari od 3. do 10. mjesta u dvije skupine jedre polufinale do tri pobjede, s time da 3. i 4. u svoje skupine ulaze s dvije pobjede, 5. i 6. s jednom pobjedom. Tako se honorira njihov prethodni učinak. Prvoplasirani idu u finale u kojem čekaju prvi i drugi.

Prvi, u ovom slučaju Vodišek imao je dvije pobjede, Maeder kao drugi imao je jednu. Znači, Vodišeku je trebala jedna pobjeda za obranu titule. Maeder je u prvoj utrci pobijedio i izjednačio na 2:2, u drugoj je najbolji bio Francuz Axel Mazella, a u trećoj je Vodišek zbog problema s opremom odustao i to je Maeder iskoristio za osvajanje titule. Sa samo 16 godina! (sn)

Osvajači medalja i plasmani HR posada

iQFOiL (M): 1. Luuc van Opzeeland (NIZ), 2. Sebastian Kordel (NJEM), 3. Nicolo Renna (ITA), 58. Luka Mratović.

iQFOiL (Ž): 1. Shahar Tibi (IZR), 2. Katy Spychakov (IZR), 3. Emma Wilson (VBR), 14. Palma Čargo.

Formula Kite (M): 1. Maximilian Maeder (SGP), 2. Toni Vodišek (SLO), 3. Axel Mazella (FRA), 8. Martin Dolenc.

Formula Kite (Ž): 1. Lauriane Nolot (FRA), 2. Eleanor Aldridge (VBR), 3. Lily Young (VBR), 47. Marija Dolenc.

49er: 1. Bart Lambriex, Floris van de Werken (NIZ), 2. Sebastian Schneiter, Arno de Planta (ŠVI), 3. Diego Botin, Florian Trittel (ŠPA), 8. Šime Fantela, Mihovil Fantela.

49er FX: 1. Vilma Bobeck, Rebecca Netzler (ŠVE), 2. Odile van Aanholt, Annette Duetz (NIZ), 3. Olivia Price, Evie Haseldine (AUS), 44. Marija de Micheli Vitturi, Mihaela de Micheli Vitturi.

470: 1. Keiju Okada, Miho Yoshioka (JAP), 2. Jordi Xammar, Nora Cabot (ŠPA), 3. Tetsuya Isozaki, Yurie Seki (JAP), 62. Ema Samaržija, Leon Scheidl.

Nacra 17: 1. Ruggero Tita, Caterina Banti (ITA), 2. John Gimson, Anna Burnet (VBR), 3. Emil Jarudd, Hanna Jonsson (ŠVE).

ILCA 7: 1. Matt Wearn (AUS), 2. Michael Beckett (VBR), 3. George Gautrey (NZL), 6. Pavlos Kontides (CIP), 21. Tonči Stipanović, 22. Filip Jurišić, 70. Bruno Gašpić.

ILCA 6: 41. Sandra Lulić, 59. Elena Vorobjeva, 88. Ursula Balas.

Linker
05. svibanj 2024 11:44