Ante Botica (arhivska fotografija)

 BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
VELIKI USPJEH

Trogirski jedriličari osvojili zlato i srebro na Europskom prvenstvu u Italiji, nastupile još tri HR posade

Hrvatska je imala i dva najmlađa predstavnika na čitavom prvenstvu.
Piše: HinaObjavljeno: 30. listopad 2022. 12:19

Na Europskom prvenstvu klase Melges 24 u Italiji Trogirani su postali europski doprvaci, dok su u amaterskoj konkurenciji osvojili zlato.

Posada Mataran 24 u sastavu Ante Botica, Ivo Matić, Mario Škrlj, Damir Civadelić i Max Čarija osvojila je zlato i srebro na Europskom prvenstvu klase Melges 24 koje se održavalo u Genovi.

Na prvenstvu su nastupale još tri hrvatske posade - Universitas Nova s kormilarom Ivanom Kljakovićem Gašpićem koja je zauzela peto mjesto, Panjić (Luka Šangulin) koji je završio 17., te Razjaren (Ante Ćesić) koji se plasirao na 18. mjesto.

U jakoj konkurenciji 36 posada koje su u Liguriji jedrile u jednoj od najpopularnijih svjetskih one design klasa, Trogirani su devet jedrenja pokazali konstantu i kvalitetu, koja im je na kraju donijela dva pobjednička postolja. Naime, klasa Melges jednako valorizira amaterske jedriličare i profesionalce, pa je Mataran 24 koji se natjecao u obje kategorije postao europski prvak i doprvak.

"Sama činjenica da smo se tijekom cijelog prvenstva borili za vrh s iskusnom posadom kao što je Strambapapa koja je sastavljena od vrhunskih olimpijskih jedriličara je sjajna. Nismo očekivali ovakav rezultat jer u ovoj klasi jedrimo tek jednu sezonu. Zlato i srebro je više nego što smo i sanjali. Bilo je jako teško održati koncentraciju na velikoj floti u kojoj se sve pogreške skupo naplaćuju i u tom smo segmentu najviše ponosni na sami sebe i svoje jedrenje‘, prokomentirao je kormilar Matarana 24 Ante Botica.

Na kraju treba istaknuti kako je Hrvatska imala i dva najmlađa predstavnika na čitavom prvenstvu. 11-godišnja Mia Kljaković Gašpić dobila je nagradu za najmlađu jedriličarku, a 14-godišnji Noa Šangulin nagrađen je kao najmlađi jedriličar.

Linker
24. travanj 2024 13:25