Tonči Stipanović

 Božidar Vukičević/Cropix
JOŠ JEDNA MEDALJA

Veliki preokret u finalu Svjetskog kupa, Hrvat osvojio broncu, a sad ide u potragu za Nadalom

U plovu za medalje Stipanović je nadoknadio osam bodova zaostatka za klupskim kolegom Kontidesom
Piše: SNObjavljeno: 08. travanj 2023. 15:25

Nakon što je u talijanskoj Andori prije mjesec dana peti put postao europski prvak u klasi ILCA 7, te se na taj način izjednačio s Britancem Paulom Goodisonom na prvom mjestu svih vremena, Tonči Stipanović je nastavio žetvu medalja na velikim jedriličarskim regatama osvojivši broncu na prvom ovosezonskom natjecanju Svjetskog kupa.

Splitski jedriličar je u plovu za medalje na 52. izdanju Trofeo Princesa Sofia na Mallorci kroz cilj prošao kao drugi, a u kombinaciji s tek šestim mjestom klupskog kolege iz Mornara Pavlosa Kontidesa, Stipanović je prestigao Cipranina za ukupno treću poziciju i mjesto na postolju. Oba su završila sa 73 negativna boda, ali medalja pripada Stipanoviću zbog boljeg rezultata u plovu za medalje.

Srebro je Stipanoviću pobjeglo za jedan bod, na drugo mjesto se s petog probio Novozelanđanin George Gautrey kao pobjednik plova za medalje, a zlato je još prije osigurao Britanac Michael Beckett. Splićaninu je ovo čak šesta medalja sa Svjetskog kupa na Mallorci, imao je četiri srebra, a sada ima i dvije bronce.

- Nije loše za staroga čovjeka! - bio je prvi komentar 36-godišnjeg Stipanovića, očito zadovoljnog raspletom plova za medalje.

Druga regata i druga medalja

Istina, dok je on bježao Kontidesu, njemu je utekao Gautrey, ali medalja je tu, oko njegovog vrata.

- Ušao sam bez kalkulacija u "medal race", odlučio sam poći u lijevu stranu i nije to bio loš odabir. Dapače, ali isto je napravio Gautrey i smjestio se ispred mene, nisam ga mogao stići.

Ukupno, naglasili smo već, zadovoljan je Stipanović.

- Druga regata ove godine i druga medalja, moram biti zadovoljan. I to uz saznanje da nisam jedrio onako dobro kao na Europskom prvenstvu. Ono u čemu sam najjači, jedrenje u krmu, tu sam jedrio najlošije posljednjih nekoliko dana.

image
NIKOLA VILIĆ/Cropix

Ostat će još tri dana na Mallorci odmoriti, možda sretne usput Rafaela Nadala, jer to mu je velika želja. Uskoro će regata u Hyeresu, za dva tjedna, a svakom jedriličaru je najveći gušt jedriti u Heyresu, popularno tretiranom kao jedriličarskom Wimbledonu.

Martin Dolenc je okončao nastup u Formuli Kite na petom mjestu i tako još jednom nagovijestio da bi mogao biti jak hrvatski adut na Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine (regatno polje će, inače, biti u Marseilleu).

Elena Vorobjeva je, pak, nakon plova za medalje u klasi ILCA 6 završila na 10. mjestu. Za nju je to fantastičan rezultat, biti među deset najboljih, biti uz bok najboljima kao što su Marit Bouwmeester, Zoe Thomson, Maxime Jonker


Trofeo Princesa Sofia, rezultati

ILCA 7: 1. Beckett (VBR) 44, 2. Gautrey (NZL) 72, 3. Stipanović 73, 4. Kontides (CIP) 73, 5. Saunders (NZL) 74, 6. Hanson (VBR) 81, 7. Wearn (AUS 82, 8. 8. Bernaz (FRA) 105, 9. De Smet (BEL) 108, 10. Bos (NIZ) 110.

ILCA 6: 1. Bouwmeester (NIZ) 60, 2. Thomson (AUS) 87, 3. Jonker (NIZ) 90, 10. Vorobjeva 125.

Formula Kite: 1. Maeder (Singapur) 19, 2. Bainbridge (VBR) 33, 3. Mazella (FRA) 38, 5. Dolenc 49.

Linker
25. travanj 2024 01:09