Lana Pudar

 ELVIS BARUKCIC Afp
ČUDO IZ BIH

Apsolutna senzacija: 15-godišnjakinja iz Mostara uzela broncu na SP-u! Miljenić srušio Draganjin rekord

Mostar je grad koji još uvijek nema velikog olimpijskog bazena. Medalja je osvojena u kratkom...
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 17. prosinac 2021. 18:33

Sjajni rezultat koje je posljednjih tjedana ostvarivao na američkim sveučilišnim natjecanjima nisu bili slučajni. Potvrdio je to Nikola Miljenić, 23-godišnji hrvatski plivač, drugog dana Svjetskog prvenstva u 25-metarskom bazenu koje se održava u Abu Dhabiju. Već u jutarnjim kvalifikacijama isplivao je 100 metara leptir za 50.23 sekunde čime je za tri stotinke popravio hrvatski rekord koji je 12 godina držao Duje Draganja.

Ovaj je rezultat Miljeniću donio deveto mjesto u kvalifikacijama, a u popodnevnom je polufinalu ipak bo nešto sporiji. Završio je na posljednjem, 16. mjestu s 50.58. No, već danas bismo od studenta Sveučilišta Southern California mogli dočekati nove dobre vijesti jer ga čekaju kvalifikacije na 50 m slobodno što je disciplina u kojoj je, naravno u velikom bazenu, zauzeo 19. mjesto među 73 plivača na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju.

Naša 14-godišnja senzacija Jana Pavalić, najmlađa sudionica Svjetskog prvenstva, okončala je kvalifikacije na 100 m slobodno na 37. mjestu među 85 plivačica. Isplivala je rezultat 55.45 sekundi, 39 stotinki sporiji od osobnog rekorda. Matea Sumajstorčić je na 800 m slobodno zauzela 28. mjesto s rezultatom 8:49.05, što je za više od 16 sekundi sporije od njezina i hrvatskog rekorda. U današnjim kvalifikacijama Jana će nastupiti na 50 m leptir.

Finala su krenula uz prasak za što su zaslužne švedske plivačice (sestre Louise i Sophie Hansson, Sarah Sjöström i Michelle Coleman) koje su s 1:42.38 na 4x50 m mješovito izjednačile svjetski rekord koji od 2018. drže Amerikanke.

Petak je bio veliki dan i za susjednu nam državu. Tek 15-godišnja Lana Pudar osvojila je prvu plivačku medalju u povijesti za Bosnu i Hercegovinu na svjetskim prvenstvima.

image

Lana Pudar

INSTAGRAM SCREENSHOT

Mostarska tinejdžerica je za sekundu popravila osobni i nacionalni rekord te s 2:04.88 osvojila broncu na 200 m leptir, ostavši samo iza Kineskinje Yufei Zhang i Amerikanke Charlotte Hook. Mostar, inače, nema olimpijski bazen što uvelike otežava Lanine treninge, ali je to nije spriječilo da dođe do senzacionalnog uspjeha koji je podigao na noge BiH. Oglasio se odmah i oglasio i kapetan nogometne reprezentacije Edin Džeko porukom na Facebooku:

"Za nas, izgleda, ne postoji riječ nemoguće! Kakav si samo podvig napravila - ni iz čega si stigla do svjetske bronce. Moramo našoj djeci stvoriti uvjete da se razvijaju, da napreduju, da osvajaju medalje.

Linker
23. travanj 2024 20:35