Luka Čarapović s roditeljima

STRAŠNI REZULTATI

Čudesni Slavonac na putu do zvijezda! Uzeo brdo medalja i poskidao rekorde: ‘Ovako nešto nismo očekivali‘

Najbolji rezultat među mlađim juniorima te treće mjesto u konkurenciji mlađih seniora i seniora
Piše: Dean BauerObjavljeno: 06. kolovoz 2022. 19:35

U zagrebačkom bazenu Svetice je potkraj srpnja, od 28. do 31. VII. održano Prvenstvo Hrvatske u plivanju za seniore i mlađe dobne skupine.

Nastupilo je 400 plivačica i plivača iz 36 klubova, a neka nam drugi sjajni oproste, no središnju je pozornost na sebe skrenuo jedan Slavonac iz Plivačkog kluba Vukovar. Osječanin Luka Čarapović osvojio je čak sedam medalja (dvije zlatne, tri srebrne i dvije brončane), isplivavši i dva mlađejuniorska državna rekorda na 50 leđno! Prvo 26.82 u kvalifikacijama, onda u A finalu 26.55. Najbolji rezultat među mlađim juniorima, ali ujedno i drugo mjesto u juniorima te treće mjesto u konkurenciji mlađih seniora i seniora. Kako pliva za Plivački klub Vukovar, bili smo uvjereni da je Luka Vukovarac, no...

image

Luka Čarapović

- Ne, ja sam iz Osijeka, ali plivam za Vukovar - poručuje Luka, dečko rođen 2006.

- Je, Prvenstvo Hrvatske u Zagrebu nam je prošlo iznad svih očekivanja, iako smo imali u glavi da bi moglo biti nešto slično, ali ovakvo što je bilo stvarno neočekivano. Ja se nisam čak ni želio opterećivati s nekim disciplinama kako bih ono što sam želio mogao odraditi na maksimumu.

Volio bih skinuti Kožulja

Na Sveticama je Luka osvojio srebro na 200 slobodno prvog dana natjecanja. Drugi je dan plivao 200 leđno za zlato. Trećeg dana je ujutro plivao 50 leđno i osvojio zlato u mlađejuniorskoj, srebro u juniorskoj i broncu u mlađeseniorskoj konkurenciji. Poslijepodne je slijedilo ono navedeno A finale 50 leđno za novi rekord i broncu među seniorima...

- Meni je najdraža inače disciplina 50 leđno jer jako volim sprinteve, kratke utrke na 50 i 100, a leđno mi je omiljena tehnika. Volim sve tehnike zapravo, ali na leđnom se baš ističem.

image

Luka Čarapović

Uzor možda Gordan Kožulj? Naš najveći leđaš.

- Nemam baš neki uzor, ali da bih volio plivati kao on, definitivno. Volio bih i taj njegov apsolutni državni na 50 leđno možda jednog dana i skinuti. Za to mi nedostaje sada 90-ak stotinki. To je za “pedeseticu” jako teško skinuti, ali vjerujem da bih mogao.

Koliko dugo trenirate odnosno je li plivanje bio prvi odabir?

- I nije baš. Trenirao sam jako puno toga. Nogomet, gimnastika, atletika, a od drugog razreda osnovne škole, dakle nekih osam godina treniram plivanje. Roditelji su me upisali na plivanje jer sam imao problema s disanjem. Plivanje je možda i najzdraviji sport, pomoglo mi je zdravstveno, ali mi je bilo i jako zabavno, nastavio sam. Kada je trenerica vidjela da imam potencijala, “gurnula” me u malo stariju grupu, s plivačima koji su već išli i na natjecanja. Onda kada je moj trener otišao u Vukovar, ja sam krenuo za njim. Pokušao sam u biti u početku bez njega, ali sam vidio da ne mogu i pošao za njim u Vukovar.

I trener je Osječanin

Sad dolazimo do zanimljivog dijela priče. Luka je dakle Osječanin, ali je član PK Vukovar jer je ondje prešao i njegov trener Ivan Koščević (36).

- Ja sam također Osječanin, bio sam zaposlen u PK Osijek Žito kao trener, ali i 13 godina u Sportskim objektima Osijek. No, prije tri godine dao sam otkaz na oba unosna posla, prodao stan u Osijeku, preselio u Vukovar zbog uvjeta na bazenu, ovdje kupio kuću i odlučio živjeti za ovaj grad i ovaj klub - spominje nam trener Koščević kojeg smo zatekli neposredno prije nego li je otišao malo na odmor na glasovitu Adu, omiljeno izletište Vukovaraca na Dunavu.

image

Osmeročlana ekipa PK Vukovar na nedavnom PH

Dakako, za razliku od trenera Koščevića, Luka Čarapović (16) je ostao u Osijeku, “samo” što svakodnevno trenira u Vukovaru i dakako nastupa za PK Vukovar. Srećom, udaljenost nije prevelika, kojih 25 minuta vožnje, ali ipak, tako svakog dana, često i kasno navečer, nakupi se kilometraža.

- Od ponedjeljka do petka navečer, svaki dan. Zna biti i malo iscrpljujuće zbog škole, ali uspijevam nekako. Ima nas više u biti iz Osijeka, jedno 4-5 koji plivamo za Vukovar, pa se roditelji svako malo izmjenjuju u vožnji do Vukovara i nazad - veli Luka.

Šteta za Osijek koji još uvijek nema natkriveni olimpijski bazen. Nedavno, prije dva tjedna otvoren je bazen, ali nenatkriven. Dakle, nakon rujna slobodno možete na njega zaboraviti. Otegotna okolnost za velik broj osječkih plivača i plivačica. Srećom, jedan je pronašao svoj put i zlatni izlaz. Luka Čarapović u Vukovaru.

Linker
09. travanj 2024 07:35