GORAN MEHKEK Cropix
POTHVAT ZA PAMĆENJE

FOTO/VIDEO Čudesna Hrvatica ispisala povijest, sada se vratila kući: ‘Od ovoga ne živim, ovo je čista ljubav‘

Dina je postala 23. osoba u svijetu i prva iz Hrvatske koja je preplivala svih sedam velikih svjetskih maratona
Piše: SNObjavljeno: 22. ožujak 2023. 09:46

Hrvatska daljinska plivačica Dina Levačić prije nekoliko je dana preplivala 23 kilometra širok Cookov prolaz na Novom Zelandu, čime je postala 23. osoba u svijetu i prva iz Hrvatske koja je preplivala svih sedam velikih svjetskih maratona koji se nazivaju Oceanovih sedam.

Iz skupine Velikih Sedam plivačkih maratona ona je prije Cookova prolaza preplivala prolaz Catalina u Kaliforniji, kanal La Manche u Europi, prolaz Molokaʻi na Havajima, Tsugaru u Japanu, Gibraltarska vrata i Sjeverni kanal između Sjeverne Irske i Škotske.

Dina se nakon veliko uspjeha vratila u Hrvatsku te u Zračnoj luci Franjo Tuđman podijelila svoje dojmove nakon veličanstvenog uspjeha kojim je ispisala povijest hrvatskog i svjetskog sporta.

- Isplivala sam nešto više, 28.5 kiliometara. Kad sam dobila nekakvu prvu potvrdu koji termin sam dobila i kada bi trebala plivati, ja sam odmah rekla da može. Znala sam da je vjerojatnost preplivavanja za rođendan bila jako mala obzirom na nepredvidivo vrijeme u Wellingtonu, ali očito je trebalo tako biti - započela je Dina, pa potom nastavila:

- Čitava ova avantura krenula je 2017. godine. Pripremati se za ovako nešto nije samo fizička priprema već i mentalna.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Što te nagnalo na ovu ideju ‘oceanovih sedam‘?

- Pa nije bilo nekog posebnog trenutka. Počela sam s devet godina s dva kilometra u moru, i dosta sam bolje kasnije podnosila niže temperature i bila je logična ideja da probam prvo preplivati La Manche koji je dio nečega što se zove ‘trostruka kruna‘ i onda sam odlučila to ljeto preplivati još dvije utrke. Potom sam nastavila preplivavati i ostale kanale da bi sve završilo Cookovim prolazom.

Gdje ti je bilo najteže?

- Najteži dio su zapravo godine treniranja i priprema. Ovo nije nešto od čega ja živim, ovo je meni hobi i ljubav. Trenutačno sam na doktoratu, radim na Medicinskom fakultetu u Splitu, ovo je za mene isključivo ljubav i trebalo je nekako zadržati motivaciju. Ali, drago mi je što dan danas jednako obožavam i volim more još od devete godine kada je sve krenulo.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Hoće li Dina pokušati potegnuti relaciju Vis-Split?

- To se pitanje postavlja već duže. Nisam o tome razmišljala neko vrijeme, ali je to nešto što me onako kopka. Vidjet ćemo, možda bude.

Koliko je bilo straha u ovakvom pothvatu?

- Ja poduzmem sve moguće mjere opreza, pogotovo što se zdravlja tiče. Mnogi ovo uspoređuju s alpinizmom, ali oni se ne mogu teleportirati s planine u sekundi, a ja u brod mogu. Nije to toliko strašno koliko ljudi misle. Kada su životnije u pitanju, u zadnjih 20 godine, jedan jedini put se dogodilo da je viđen morski pas i da je plivač morao stati, tako da, nije ništa strašno.

image
GORAN MEHKEK Cropix
image
GORAN MEHKEK Cropix
image
GORAN MEHKEK Cropix
image
GORAN MEHKEK Cropix
image
GORAN MEHKEK Cropix
image
GORAN MEHKEK Cropix

Linker
20. travanj 2024 13:52