Dina Levačić

 SASA BURIC/CROPIX Cropix
POTHVAT ZA PAMĆENJE

Hrvatica je uhvatila ‘sveti gral‘: Morski psi, meduze, orke, olujni vjetrovi... Ništa je nije zaustavilo

Na svoj 27. rođendan postala je najmlađa plivačica koja je preplivala opasnih sedam tjesnaca
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 14. ožujak 2023. 19:10

Kanal Catalina u Kaliforniji, kanal La Manche, Moloka‘i na Havajima, Tsugaru u Japanu, Gibraltarska vrata, Sjeverni kanal između Sjeverne Irske i Škotske, Cookov prolaz na Novom Zelandu. "Oceanovih sedam" - sedam najpoznatijih vrlo izazovnih morskih tjesnaca koji su već godinama "sveti gral" daljinskog plivanja.

Na svoj 27. rođendan naša plivačica Dina Levačić postavila je svjetski rekord i postala najmlađa plivačica koja je preplivala ovih sedam opasnih morskih ruta. Dina je svoj uspjeh objavila u utorak oko sedam sati ujutro po hrvatskom vremenu. Kakav uspjeh mlade plivačice rođene u Splitu podrijetlom s Ista! Bila bi i ukupno najmlađa da prije desetak dana svojih "Oceanovih sedam" nije kompletirao 23-godišnji Indijac Prabhat Koli.

Krenula je naša plivačica u veliku avanturu s kalifornijskom Catalinom 2017., iste je godine odradila La Manche, zatim Havaje 2018., Japan 2019., Gibraltar i Sjeverni kanal prošle godine, zaključivši "veliku sedmicu" netom završenim preplivavanjem novozelandske destinacije. Time se upisala na listu od samo 23 plivačice i plivača kojima je to pošlo za rukom od 2008. otkad je postavljen taj izazov. Za svladavanje Cookova prolaza dugačkog 23 kilometra Dini je trebalo 11 sati muke u ledenom moru. Temperatura zraka bila je samo 12 Celzijevih stupnjeva, a mora samo 16 stupnjeva, uz jake struje koje su joj otežavale život. Inače, Cookov prolaz je između Južnog otoka i Sjevernog otoka na Novom Zelandu.

Naravno, Dina Levačić je i prva osoba iz Hrvatske koja je ostvarila ovaj pothvat nad podhvatima.


SVIH 7 DININIH TJESNACA

CATALINA

Plivala je Dina od otoka Catalina do Los Angelesa. Start je bio u noći, u 23 sata po lokalnom vremenu, a ušla je u cilj na plaži ispod Trump National Golf Centera s vremenom 9:47:53. U cilju su je dočekali Hrvati iz San Pedra, predvođeni obitelji Babajko, također podrijetlom s otoka Ista kao i ona. Dina je uspješno savladala ovaj izazov na Tihom oceanu i time odradila drugi dio projekta "Trostruka kruna". Nakon oplivanog Manhattana u lipnju, kanala Catalina u kolovozu, planiran je završni čin ove trilogije, Engleski kanal (La Manche) u rujnu, koji bi trebala preplivati kao prva žena iz Hrvatske. Time bi postala prva osoba iz Hrvatske koja ima ovu prestižnu titulu u svijetu daljinskog plivanja i šesta osoba u svijetu koja je to učinila u 90 dana. Rečeno - učinjeno, i to već u rujnu.

LA MANCHE

Dina je preplivala ukupno 45 kilometara za 11 sati i 42 minute. Na startu je temperatura mora bila 16,5 Celzijevih stupnjeva, temperatura zraka 7 stupnjeva, a na cilju oko 10 celzijevaca. Uložila je krajnje napore, borila se do zadnjeg zaveslaja te je izašla na francusku obalu predvečer. Inače, Chanel je u najužem dijelu između Folkestonea i Cap Gris-Neza širok 34 km, međutim, zbog izuzetno jakih struja otplivala je 11 kilometara više. Veliki izazov bila je niska temperatura mora. Naravno, pravilo je preplivavanja da se ne smije koristiti ništa osim običnog plivačkog kostima. Osim što je postala prva žena iz Hrvatske koja je ostvarila ovaj pothvat, postala je tek šesta osoba u svijetu i druga žena koja je dosegnula spomenuti "Triple Crown" unutar 90 dana.

image

Dina Levačić

JOSKO SUPIC/CROPIX Cropix

MALOKA‘I

Preplivavanje 42 kilometra dugačkog kanala Moloka‘i u havajskom akvatoriju bilo je opasno. Tijekom muka s morem i vjetrom vidjela je morske pse, a upala je, nažalost, i u skupinu meduza koje su je poprilično "opržile", izvijestili su njezini roditelji Željana i Mlade Levačić, koji su bili na pratećem brodu. "Kada je svanulo, Dina je vidjela nekoliko morskih pasa, ali osjećala se sigurno jer je pokraj nje stalno bio kajakaš s napravom koja emitira elektromagnetske valove za rastjerivanje morskih pasa." I opet je Dina bila prva osoba iz Hrvatske koja je uspjela preplivati tu dionicu, što se u svijetu daljinskog plivanja smatra mitskim podvigom. Kanal se nalazi između otoka Moloka‘i i O‘ahu, na kojem se nalazi najveći havajski grad, Honolulu. Naš "ženski Veljko Rogošić" postao je tek 65. osoba koja je uspjela preplivati 42 km izuzetno nemirnog mora prepunog meduza i morskih pasa. Za taj podvig trebalo joj je 13 sati i sedam minuta, što je drugo najbolje vrijeme među ženama koje su preplivale ovu opasnu dionicu. Preplivavanje je počelo u ponedjeljak 28. kolovoza 2018. u 18 sati po havajskom vremenu tj. u utorak u 6.20 sati po hrvatskom vremenu. Posljednji sat prije izlaska iz mora bio je posebno težak zbog odabira mjesta za izlazak iz vode, ali su je "spasili" članovi prateće posade.

TSUGARU

Članica Kluba daljinskog plivanja Split, danas magistra Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, uspješno je preplivala kanal koji se nalazi između najvećeg japanskog otoka Honshua i Hokkaida. Dinu su cijelim putem pratili visoki valovi i jak frontalni vjetar. Startala je u ponoć po lokalnom vremenu, a do Hokkaida je preplivala zamalo 31 km za 7 sati, 13 minuta i 15 sekundi; postavila je jedno od najboljih vremena i postala tek 67. osoba koja je preplivala tu dionicu. "Na početku je bilo dobro, ali su na otvorenom moru počeli jaki valovi iz više smjerova. Pomogao mu je kapetan pratećeg broda koji me je maksimalno štitio od najjačih valova koji su udarali s boka i sa svih strana", pričala je tada Dina.

GIBRALTARSKA VRATA

Nakon što je korona uvelike odgodila Dinine pokušaje, peti od sedam izazova savladala je 18. lipnja 2022., nakon tri sata i tri minute plivanja od španjolskog grada Tarife do marokanskog grebena Cires. "Levačić je najbrže preplivala rutu dugačku 15,3 kilometra među plivačima koji su se okušali u tom izazovu tijekom ove godine", navela je tada udruga ACNEG, koja prati plivače koji odluče pokušati preplivati Gibraltar. Gibraltarski tjesnac preplivale su 84 osobe te godine, a deset ih nije uspjelo stići na drugu stranu. Prije Dine od naših su plivača Gibraltar preplivali samo Toni Pavičić Donkić u lipnju 2007. i Marko Rafaj u rujnu 2009. Na dijelu gdje se miješaju Sredozemno more i Atlantski ocean puno je morskih pasa i orki, ali nikad ne ometaju plivače, pojasnili su u ACNEG-u.

SJEVERNI KANAL IZMEĐU SJEVERNE IRSKE I ŠKOTSKE

Prva, prva, uvijek prva. Levačić je preplivala Sjeverni kanal između Sjeverne Irske i Škotske - opet kao prva osoba iz Hrvatske kojoj je to uspjelo. U hladnom moru temperature između 14 i 15 stupnjeva, njoj je za dolazak na suprotnu stranu kanala bilo potrebno 10 sati, 26 minuta i 58 sekundi. Tim je preplivavanjem postala 104. osoba i 43. žena kojoj je pošlo za rukom ostvariti ovaj pothvat. "Pripremala sam se cijelu godinu, bilo je plivanja po buri, jugu, kiši. Plivala sam u moru, jezeru, rijekama, izvorima, ne bi li se što bolje pripremila za more temperature 13 Celzijevih stupnjeva. Pričali su mi stariji plivači da ću se u prvoj minuti plivanja smrznuti, a tako je i bilo. Plivači koji su uspjeli preplivati Sjeverni kanal, kao i oni koji su mu se morali pokoriti, imaju duboko poštovanje prema njemu."

COOKOV PROLAZ

Dina je završnu postaju svoje plivačke odiseje odradila na svoj 27. rođendan i postala najmlađa kojoj je to uspjelo. "Večeras je naša fešta. Dina, sretan ti rođendan", objavili su na službenoj Facebook stranici. Ponovno niske temperature zraka i mora, ali Splićanku to nije obeshrabrilo da ostvari životni cilj. Odradila je "velikih sedam" u nepunih sedam godina, ali se, kako je sama rekla, "za to pripremala punih 20 godina". Punih 20 godina odricanja i teških treninga. Dina, odmori se, zaslužila si. No, poznavajući nju, sumnjamo da će na tome stati. Ona će sigurno naći neke nove, još teže izazove. Bravo, Dina, najbolja si na svijetu.

Linker
20. travanj 2024 05:00