Lucijana Lukšić

 JOSKO PONOS Cropix
LUCIJANA LUKŠIĆ

Novo splitsko čudo: Ima 15 godina i - 400 medalja! Odmah nakon velike pobjede srušila i apsolutni rekord

Ova mlada dama ima velike planove. Ali kaže - nema presinga. I naravno, mama kuha najbolje...
Piše: Eugen TonkovićObjavljeno: 06. kolovoz 2022. 07:56

Splitsko plivanje ponovo je zasjalo. Mlada plivačica Lucijana Lukšić (15), članica splitskog Grdelina, oduševila je cijelu plivačku publiku. Lucijana u svojoj bogatoj riznici posjeduje preko 400 medalja, dok je kruna dosadašnje karijere došla je na nedavno završenom Europskom festivalu mladih (EYOF) održanom u slovačkoj Banskoj Bistrici, gdje je mlada Splićanka osvojila zlatnu medalju u disciplini 200 slobodno sa vremenom 2:01:95.

Odmah po slijetanju kući, zaputila se pak na zagrebačke Svetice, gdje se održavalo Prvenstvo Hrvatske za dobne kategorije. I opet oduševila rušenjem apsolutnog rekorda Hrvatske na 400 slobodno (4:18.77), s tim da je juniorski rekord bio star 34 godine i držala ga je Anamarija Petričević, kćerka legendarne Đurđice Bjedov...

Kombinacija kraul - leđno

Sve to zvuči gotovo nestvarno kad znamo da je Lucijana 2007. godište ili - razumljivije - ima tek 15 godina. No, u plivanju je već prilično dugo. Je li ono bilo njen prvi izbor?

- S plivanjem sam se počela baviti oko šeste godine u obuci neplivača. Posebno bi se zahvalila trenerima Tonki Čović Popadić, Slavenu Šitiću te trenerici Anamariji Vulić zbog koje sam i zavolila plivanje. Ona je inače odlična osoba te ima vrhunski pristup s djecom budući da je teta u vrtiću. Stariji brat isto je trenirao u to vrijeme plivanje pa sam i ja išla za njim. Paralelno sam trenirala atletiku i plivanje. U oba sporta sam bila uspješna, međutim kada sam napunila šest godina trebala sam odlučiti sa čime ću se nastaviti baviti. Bazen me tu više privukao. Oduvijek sam imala natjecateljski duh, volim taj šušur na bazenu. Ozbiljno sam se počela baviti s plivanjem u kategoriji kadeta gdje sam posebno zavoljela ovaj sport, što se rezultiralo dobrim rezultatima. S istom voljom nastavila sam do danas...

image
JOSKO PONOS Cropix

Kakav je osjećaj kada su se dojmovi brojnih natjecanja u srpnju - prije spomenutih je imala i sjajan nastup na juniorskom EP u Bukureštu - malo slegli?

- Dojmovi se još nisu slegli. Mislim da će dojam zlata u Banskoj Bystrici i rekorda u Zagrebu trajati negdje još tjedan dana pa ću onda tek ja doći sebi.

Koji stil preferira Lucijana Lukšić, leđno ili kraul?

- Najjače discipline su mi 200 i 400 slobodno te 200 leđno. Mogu otplivati i druge discipline, ali te tri discipline koje sam plivala na Europskom festivalu mladih su zapravo “moje”. Volim oba stila, ovisno o danu, nekada mi je draže leđno, nekada kraul, nekada mogu kombinirati.

Ove je godine završila osmogodišnje školovanje...

- Upisala sam privatnu srednju školu Walner, smjer HTK. Upisujem tu školu samo kako bih mogla uskađivati školu i treninge. Profesori će maksimalno izlaziti u susret, moći ću dolaziti na dva treninga dnevno stoga neće biti velikog ograničenja. Moram se zahvaliti i svojoj razrednici iz osnovne škole Bol, Sanji Đivanović koja je dala sve da mi profesori izlaze u susret. Jedna predivna žena koja bi svaki moj izostanak iz škole shvatila i opravdala.

Kakva je tvoja suradnja sa trenerom Arambašićem?

- Trener mi je kao otac. On je jedina osoba koja me zna smiriti te kazati pravu riječ kada je to potrebno. Na treningu me gura do gornjih granica kako bih dala svoj maksimum. Bude dana kada on više provodi vremena sa mnom, nego moji vlastiti roditelji.

Paziš li na prehranu? Imaš li nekog nutricionista?

- Pazim dosta na prehranu. Mama sve kuha. Dakle sve je kuhano, moram pohvaliti mamu na spizi, odlična je kuharica. Ona je zaslužna za prehranu.

image
JOSKO PONOS Cropix

Kakvi su bliži i dalji ciljevi u karijeri?

- Moj cilj je odlazak na Olimpijske igre. To je moj san snova. Od Nove godine počinje skidanje normi jer OI su već 2024. u Parizu, nakon toga slijede Igre 2028. u Los Angelesu. Za 200 slobodno mi norma bježi četiri sekunde, na 200 leđno pet sekundi. Sve ide polako, bez presinga. Ne želim si stvarati nikakav grč. Želim uživati u tome pa kako bilo da bilo.

Splitski trio u Slovačkoj

Što radi u slobodno vrijeme, ima li neki ritual prije važne utrke?

- Ako nisam na bazenu, spavam kući. Obožavam spavati i krevet mi je praktički drugi najbolji prijatelj. Što se tiče rituala, imam neku “sretnu” robu, dakle odeđene čarape koje nosim, dok plivam s dvije kapice, to mi daje određenu sigurnost.

Što sada slijedi nakon odmora?

- Pauza je sada kroz osmi mjesec. Ponovno s treninzima krećemo u rujnu i onda sve ispočetka. Do Nove godine kreće sezona natjecanja u malim bazenima. Prvo natjecanje će biti u listopadu kada je na rasporedu Jadran Grand Prix.

U Grdelinu trenira i Jere Hribar (18), europski juniorski viceprvak na 50 slobodno, ima li još netko na koga treba obratiti pozornost?

- Uz nas dvoje ima još jedan dečko iz kluba, Hrvoje Tomić. On isto pliva moje discipline. Pokušavam ga pratiti na treningu, ali je malo prebrz za mene. Na taj način se međusobno podupiremo i “guramo” na treningu. Hrvoje je upravo na nedavno završenom PH otplivao 803 boda na 100 slobodno što je jako dobar rezultat u plivanju, a također je bio i član splitskog trojca na EYOFU-u u Slovačkoj. Uz nas, mislim da općenito hrvatsko plivanje raste. Mislim da ide na bolje, Hrvatski plivački savez sve više ulaže, daju sredstva.

image

Lucijana Lukšić u Banskoj Bystrici

HRVATSKI OLIMPIJSKI ODBOR

Za ostvarivanje ovakvih zapaženih rezultata mlada Lucijana ne bi mogla bez inzimne potpore obitelji, ali i trenera, kluba i škole. Koga vidi kao najveću podršku i je li u međuvremenu postala popularna?

- Uz trenera, roditelji su moja najveća podrška. Bez njih ovo ne bi bilo moguće. Tata se diže u ranim jutarnjim satima kako bi me odveo na trening pa u školu. Cijelo vrijeme vozi. Mama je zadužena za kuhinju. Ona sve drži pod kontrolom te oboje imaju vrlo važnu ulogu u svemu. Također imam dva brata, starijeg i mlađeg. Sad kada sam se vratila iz Slovačke, nema tko mi nije čestitao na bazenu. Ne želim zvučati zločesto, ali pola tih ljudi ni ne poznajem. Pokušavam biti pristojna i naravno da ću im svima zahvaliti. Prijatelji su uvijek tu uz mene, čestitali su mi, ali ne rade veliku galamu oko toga što meni odgovara jer smatram da sam ista kao i oni - zaključila je Lucijana Lukšić.

Pred ovom mladom Splićankom blistava je budućnost. Ako je sreća i zdravlje poprate, nitko ne sumnja da ćemo je ubrzo gledati na najvećim europskim i svjetskim natjecanjima, i to ne samo kao sudionicu, već i kandidatkinju za velike stvari...

Trener Arambašić: Nikad ne staje, već stalno traži bolje i više

Trener Jakša Arambašić ne krije zadovoljstvo velikim uspjehom svoje plivačice...

- Lucijana je u Grdelin došla prije 7-8 godina u obuku neplivača. Malo po malo kroz školu plivanja, zatim grupu mlađih kadeta došla je u seniorsku grupu kao kadet. Od početka je počela pokazivati veliku volju i želju te htijenje za uspjeh. Voli plivanje. Već se isticala rezultatima u kategoriji mlađih kadeta i kadeta. Nije stajala, išla je samo prema naprijed i uvijek je tražila više. Jako sam ponosan i sretan i drago mi je da se vidi rad i da se vidi da možemo.

Koji su Lucijanini ciljevi? Uz nju, tu je i Jere Hribar, kako gledate na sve njihove uspjehe?

-S obzirom da ima još dvije godine juniorskog staža, prvi cilj za Lucijanu je juniorsko EP, dok je ut to želja plasirati se i na "pravo", seniorsko EP. Njezin fokus je na sljedećoj godini. Dobra konkurencija u klubu gura oboje prema naprijed. Nije Jere sam, niti je ona sama. Ima još mlađih koji će gurati ove starije tako da uvijek netko nekoga gura. U Hrvatskoj je jako teško studirati i trenirati. Lucijana će se dogovarati s profesorima pa će joj sa te strane biti puno lakše. Upisala je privatnu školu tako da može trenirati i ujutro i popodne.

Kakav je raspored za nadolazeći dio godine?

- Kroz osmi mjesec je odmor, u devetom krećemo sa ponovnim radom, ali ovaj puta za male bazene - ističe Jakša Arambašić.

Otac Bartul: Problem je da nema primjera, nema!

Bartul Lukšić, otac mlade Lucijane, važan je kotačić njezinog uspjeha.

- Dojmovi nam se još uvijek sliježu - kaže ponosni otac.

- Pratili smo Lucijanu na Braču u društvu prijatelja i obitelji, koja je rasprostranjena diljem svijeta. Nono je širio njezin uspjeh i rodbini u inozemstvu tako da je ona već poznata i van granica Hrvatske, a točka na njezinu karijeru bio bi plasman na Olimpijske ligre. Lucijanin kontinuirani rad došao je na naplatu. Iza medalja stoji velika žrtva. Plivanje je takav sport da ako nisi dva dana u vodi, praktički izgubiš osjećaj za vodu. Talenti se ne rađaju, nego se stvaraju. Problem kod nas što danas nema primjera, nema seniora. Onda još kad upišu srednju školu, jednostavno ne mogu uskladiti školske i sportske obveze...

A Lucijana je sportske gene povukla baš na svoje roditelje. Tata se bavio ragbijem, borilačkim sportovima te boksom, dok je majka Ivana Lukšić (Strela) bila vaterpolistica i prva kapetanica hrvatske ženske reprezentacije.

Obitelj Lukšić posebno se zahvaljuje sponzoru MDM konzultingu, koji prati Lucijanu i pomaže joj u njenim uspjesima.

Linker
27. kolovoz 2024 10:57