Liliana Szilagyi

 JOHANNES EISELE Afp
PALE SU MASKE

Potresno svjedočanstvo europske doprvakinje: ‘Otac me godinama zlostavljao - fizički, psihički i seksualno‘

Mađarska je dugo imala idealiziranu sliku o ovoj uspješnoj obitelji...
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 07. siječanj 2022. 07:16

Mađarski sport uzdrmala je ovih dana velika afera nakon potresne ispovijesti nekadašnje europske doprvakinje u plivanju Liliane Szilagyi koja je optužila oca i trenera Zoltana da ju je godinama zlostavljao. Zoltan je, inače, i sam bio plivač, trostruki olimpijac, i Mađarska je dugo imala idealiziranu sliku o ovoj uspješnoj obitelji. No, sudeći prema svjedočanstvu 25-godišnje Liliane, to je bila samo maska.

"Zlostavljana sam. Nakon 25 godina spremna sam izgovoriti najteže riječi koje sam ikada morala. Nakon tolike boli i borbe odlučila sam govoriti o ovoj temi jer smatram da je to neophodno. Zlostavljana sam. I to od čovjeka od kojeg sam trebala dobiti najveću ljubav i prihvaćanje. Zlostavljao me moj otac. Fizički. Psihički. Seksualno", tako je svoju ispovijest na Instagramu započela Liliana Szilagyi.

Dodala je da je zlostavljanje počelo još dok je bila dijete.

"Bilo je neprekidno i nepredvidivo, uživao je u primjeni svoje moći nada mnom. Bilo da se radi o tjelesnom kažnjavanju, zastrašivanju, uskraćivanju ljubavi i pažnje ili seksualnom zlostavljanju. Godinama sam bila spremna činiti sve za njegovo prihvaćanje i ljubav, sve dok nisam shvatila da živim u savršenoj iluziji. U omotaču u kojem sam mislila da je normalno da otac pretuče majku pred mojim očima ako mu se nije svidjelo to što je rekla ili učinila. U omotaču u kojem su, ako nisam postigla očekivani rezultat, slijedila zanemarivanja i razne kazne. U kojem nisam mogla imati vlastitu riječ, mišljenje, prosudbu ili svrhu. U tom svijetu bila sam samo instrument, savršena lutka."

Liliana je sve veze s ocem prekinula 2016. godine, nakon Europskog prvenstva na kojem je osvojila srebro na 200 metara leptir.

- Na žalost, moja mlađa sestra je ostala s njim i otada nemam nikakav kontakt s njom. U njegovoj glavi je stvarnost drugačija stvarnost, a ja sam neprijatelj. Nadam se da ću joj pomoći.

Nakon kćerina svjedočanstva u mađarskim se medijima oglasio i Zoltan Szilagyi i očekivano sve opovrgnuo. Poručio je kako nikad nije udario ni nju, ni njezinu majku i sestru, te kako se nada da će to biti dokazano tijekom pravnog postupka. Dodao je kako je svaka laž koju je napisala nož u njegovo srce, te na kraju zatražio da se ubuduće više ne koristi njegovim prezimenom, već da uzme majčino.

Linker
25. travanj 2024 04:49