Paula Novina
 

 DAMIR KRAJAC Cropix
OSIGURALA PARAOLIMPIJSKE IGRE

‘Sretna sam i zahvalna što ću predstavljati Hrvatsku na najvećem natjecanju drugi put u karijeri‘

Hrvatska plivačica Paula Novina osigurala je nastup na paraolimpijskim igrama u Parizu
Piše: HinaObjavljeno: 23. veljača 2024. 10:35

Hrvatska plivačica Paula Novina osigurala je nastup na paraolimpijskim igrama u Parizu ovoga ljeta povećavši listu hrvatskih putnika u Pariz na deset parasportaša.

Nakon što su Dino Sinovčić i Emma Mečić plasmanima na prošlogodišnjem svjetskom prvenstvu osigurali nastup na POI, World para swiming (WPS) je hrvatskom paraplivanju dodijelio jednu žensku kvotu te je ona odlukom IO HPPS-a dodijeljena Novini.

"Izrazito sam zahvalna i sretna što ću predstavljati Hrvatsku na najvećem mogućem sportskom natjecanju po drugi puta u svojoj karijeri," kazala je 20-godišnja Novina koja je nastupila na posljednjim paraolimpijskim igrama u Tokiju na kojima je kao 17-godišnjakinja bila najmlađa hrvatska paraolimpijka.

Hrvatski parasportaši su do današnjeg datuma izborili 12 kvota u šest parasportova za nastup na PI Pariz 2024. godine, a trenutačno je poznato deset imena koja će braniti hrvatske boje u Parizu.

Osim Novine, nastup u Parizu su osigurali i paraatletičari Ivan Katanušić, Deni Černi i Matija Sloup, paraplivači Emma Mečić i Dino Sinovčić, parastolnotenisačica Anđela Mužinić Vincetić, paratekvondaš Ivan Mikulić, te Davor Komar i Anamaria Arambašić koji će nastupati u bocciji. Kvalifikacijski ciklus za Pariz još uvijek traje pa će broj hrvatskih predstavnika biti daleko veći.

Hrvatska je na paraolimpijskim igrama najviše natjecatelja imala u Pekingu (2008) i Londonu (2012), po 25 sudionika, dok je na zadnjim POI u Tokiju (2020) imala 22 predstavnika.

Najuspješnije su bile Igre u Pekingu gdje su hrvatski para sportaši osvojili tri zlata i jedno srebro, a najviše medalja je osvojeno u Tokiju, sedam - tri srebra i četiri bronce.

Hrvatski parasportaši su do sada osvojili 26 medalja na ljetnim i dvije medalje na zimskim paraolimpijskim igrama.

Linker
24. ožujak 2024 02:42