RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
HRVATSKI DIJAMANT

‘Uvjerljivo sam najmlađa od svih 1100 sudionika SP-a, osjećaj je poseban i idem po osobne rekorde‘

Četiri hrvatska predstavnika su u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a Jana je svakako posebna priča
Piše: Predrag Žukina/JLObjavljeno: 15. prosinac 2021. 17:14

Mlada 14-godišnja Jana Pavalić, plivačica zabočkog Olimpa nalazi se na porištu SP-a u malim bazenima u Abu Dhabiju na svojem seniorskom debiju na velikim natjecanjima. U malom je i odabranom društvu s Anom Blažević, Mateom Sumajstorčić i Nikolom Miljenićem.

Četiri hrvatska predstavnika su u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Jana je svakako posebna priča zbog svojih godina. Jana ruši nacionalne seniorske rekorde kajo na tekućoj traci, ove je godien u Rimu osvojila srebno na juniorskom EP-u u Rimu potvrdivši da je pravi plivački "dijamant". Javila se iz Abu Dhabija:

- Sve je super, savršeni su uvjeti, smještaj je odličan, isprobali smo bazene, sve je "tip-top", ne može biti bolje. Uzbuđena sam, jedva čekam početak. Plivat ću svoje najjače discipline, pokušat u u društvu puno starijih plivačica dati svoj maksimum. Iako sam mlada, prošla sam već neka ozbiljna natjecanja, no ovo je jedna puno viša razina. Impresionirana sam svime i idem što bolje odraditi ovo svoje prvo globalno seniorsko natjecanje.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Jana je na SP-u...

- Uvjerljivo najmlađa natjecateljica od svih koji su ovdje. Nisam puno istraživala i gledala, bilo je i ranije na velikim natjecanjima jako mladih plivača i plivačica, no uglavnom mnogi počinju s 15-16 godina. Da, osjećaj je poseban, oko mene je sama svjetska elita.

Jana će nastupiti u svojim najjačim disciplinama...

- Plan je jednostavan, teško nam je odrediti koji su to plasmani, ali znam samo to da ću pokušati isplivati svoja najbolja vremena u svim dionicama. Posebno tu mislom na 100 slobodno, to je malo duža dionica koju je lakše kontrolirati. One na 50 metara su ćudljive, ali ću i na njima probati postići isto ili barem biti blizu tome. "Personal best". Za što će to biti dovoljno, vidjet ćemo.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Jana se odlično osjeća i spremna je za nastupe:

- Odlično smo radili, dobro sam se spremila i osjećaj mi je pozitivan. Zadnjih dana smo se opuštali i dobro smo tempirali formu. Dobro je i to što ovdje virus ne luduje, imat ćemo priliku malo vidjeti grad i okolicu i usputno malo uživati. Nije ona klasična karantena, maske se moraju nositi, ali možemo izlaziti iz hotela. Sve mi to ulijeva optimizam.

Androić: Jana je "spremna k'o puška

Janin trener Ivica Androić također je oduševljen činjenicom da je njegova plivačica na poprištu SP-a:

- Došli smo malo ranije, adaptirali se, vidjeli da su uvjeti iznad granica savršenstva. Pripreme smo odradili kako treba, u zadnjem periodu, u zadnja dva tjedna, samo smo se opuštali. Ono važnije je odrađeno ranije, dojma sam da je "spremna k'o puška". Pitanje je kako će ona tako mlada psihički reagirati na sve ono što se oko nje događa. Nije to isto kad si među svojim vršnjacima, sa svojom generacijom plivač(ic)a. Posebno me raduje što ona nije ovamo došla "na lijepe oči", ona je isplivala norme za SP. Svi znaju koliko joj je godina i baš smo prošli "entry listu", uvjerljivo je najmlađa među 1100 sudionika prvenstva. Plivat će u tri svoje najjače discipline i jedino što tražim od nje je da pruži sve od sebe, da ispliva svoja najbolja vremena. To je toliko puta do sada radila, mislim da je 17-18 puta dosad prekrajala nacionalne rekorde (u malim i velikim bazenima, nap.a.)...

Hrvatska na SP-u:

Jana Pavalić (50 i 100 slobodno, 50 i 100 dupin)

Ana Blažević (100 i 200 prsno)

Matea Sumajstorčić (400 i 800 slobodno)

Nikola Miljenić (50 i 100 slobodno, 50 i 100 dupin)

* Treneri Domagoj Zajec, izbornik i Ivica Androić

Linker
15. travanj 2024 16:25