Lia Thomas (u krugu)

 SCREENSHOT/TWITTER; SVEUčILIšTE PENNSYLVANIA Screenshot/twitter; Sveučilište Pennsylvania
NEZABILJEŽEN SLUČAJ

Veliki plivački skandal: ‘Lia je dijete Božje, ali ne mogu se biološki muškarci natjecati protiv žena!‘

Thomas se tri godine natjecao u muškoj reprezentaciji, prije nego što je ove godine prešao u žensku
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 25. prosinac 2021. 14:41

Dužnosnica američkog plivanja koja je u toj organizaciji već 30 godina dala je ostavku u znak protesta zbog transrodnog sportaša koji je dio reprezentacije. Cynthia Millen se povukla kada je saznala za sudjelovanje Lie Thomas, koja predstavlja Sveučilište Pennsylvania.

"Rekla sam svojim kolegama dužnosnicima da više ne mogu sudjelovati u sportu koji dopušta biološkim muškarcima da se natječu protiv žena. Sve pošteno u plivanju je uništeno", napisala je u pismu za USA Swimming, a prenosi Washington Times.

Millen je u pismu dodala: "Ne želim biti kritična prema Liji - što god da se događa, Lia je dijete Božje, dragocjena osoba - ali tijela plivaju protiv tijela. To je muško tijelo koje pliva protiv ženskog, a to muško tijelo se nikada ne može promijeniti. To muško tijelo uvijek će biti muško tijelo."

Prema pravilima National Collegiate Athletic Association (NCAA), Lie Thomas je dopušteno natjecati se u ženskim disciplinama jer je završila potrebnu jednogodišnju terapiju supresije testosterona.

Thomas se tri godine natjecao u muškoj plivačkoj reprezentaciji, prije nego što je ove godine prešao u žensku. Sada uživa u rekordnoj sezoni i zauzima prvo mjesto na NCAA ljestvici na 200 metara i 400 metara slobodno za žene. 22-godišnjakinja se približila NCAA rekordu koji su postavile američke osvajačice olimpijskih medalja Missy Franklin i Katie Ledecky.

Daily Mail je izvijestio kako su neki frustrirani zbog svega. Dvije plivačice na sveučilištu anonimno su rekle da je sudjelovanje Lie Thomas sudjelovanje nepošteno i demoralizirajuće.

Linker
19. travanj 2024 06:32