Patrik i Anton Lončarić

 PEDJA MILOSAVLJEVIC Cropix
NAPAD NA PRVE IGRE

Blizanci poručuju: Borit ćemo se protiv lavova stjeranih u kut, ali idemo ih sve dobiti

Patrik i Anton Lončarić u subotnjem B finalu moraju biti među da bi izborili nastup u Parizu
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 09. rujan 2023. 09:54

U Tokiju 2021. i Rio de Janeiru 2016. jedni hrvatski veslački olimpijci bili su Valent i Martin Sinković i Damir Martin. Na Svjetsko prvenstvo u Beograd doputovale su dvije naše mlade posade s velikom nadom da će to promijeniti za Pariz. Blizanke Jurković su po procjenama bile bliže osiguranju kvote, ali zbog bolesti su morale prekinuti nastup, no zato su blizanci Lončarić sjajno odradili četvrtfinalnu utrku u kojoj su fenomenalnim finišem ugrabili ulazak u polufinale, a potom u njemu ponovo dobro odradili posao i završili četvrti.

Nedovoljno za ulazak u A finale dvojaca ‘bez’ s kojim bi već imali osiguran Pariz, ali ovaj ih je rezultat gurnuo u vrlo dobru poziciju za B finale. U njemu moraju iza sebe ostaviti samo jednu posadu, što zvuči jednostavno, ali je sve samo ne to, jer svih šest posada koje će izaći na start ispred sebe će imati isti cilj - Pariz.
- Četvrto mjesto u polufinalnoj utrci donijelo nam je najbolju moguću stazu u B finalu, a uz sebe imamo još dvije posade koje bi nas mogle ponijeti. Bit će to sigurno jako teška utrka, ali mislim da smo spremni. Iz utrke u utrku veslamo sve bolje i bolje, na korak smo do cilja i možemo si samo poželjeti sreću da ga i ostvarimo - kaže Patrik Lončarić.
Suparnici za odlazak u Pariz su im dobro poznati, a to da su neke pobijedili u polufinalu jako dobro dođe za podizanje samopouzdanja.
- Do sada nismo veslali samo protiv Novog Zelanda i na ovom prvenstvu protiv Španjolaca, koji su prošle godine bili viceprvaci svijeta. U polufinalu smo imali odličan nastup, “potrkali” smo se sa svima i samo treba ući tako lude glave i u ovu utrku i do kraja stisnuti - dodaje Anton.

Zaradili status favorita

Nisu propustili zahvaliti onima koji su ih doveli korak do odlaska u Pariz.
- Moramo biti zahvalni na programu našeg trenera Tonija Urlića i njegovog mentora Nikole Bralića. Stvarno znaju tempirati formu i mi se osjećamo sve bolje i bolje bez obzira na utrke koje smo već imali. Teško je, stresno je, ali smo iz utrke u utrku bili sve bolji i za to ide velika zasluga trenerima koji su odradili jako, jako dobar posao s nama.
Došli su blizu, jako blizu i sad samo treba zaključiti posao.
- Velika je razlika između biti 11. ili 12. na ovom SP.
Razlika vrijedna puta u Pariz. Doduše, postojat će još jedna šansa za dvojce ‘bez’, ostat će otvorena dva mjesta koja će se popuniti na finalnoj kvalifikacijskoj regati u Luzernu iduće godine, ali to je rizik do neba i iznimno težak zadatak. Mnogo bolje i sigurnije je zaključiti priču u subotu u Beogradu, a njihov stav uoči utrke je...
- Idemo dobiti sve.
Jedino ispravno, jer ući u utrku s razmišljanjem “dovoljno je da budemo ispred samo jedne posade” bilo bi pogubno.
- Četvrto mjesto u polufinalu je pokazalo da možemo i sad smo si zaradili i status favorita uoči ove utrke. Vidjeli smo da možemo dobiti Dance i Talijane, a nikako se ne bih kockao i išao na to da trebamo dobiti samo jednu posadu. Bolje ići na prvo mjesto, odnosno najbolji mogući plasman koji možemo izboriti - kaže Anton.
Na pitanje koje posade smatraju najopasnijim odgovor je bio jednoglasan...
- Sve.
Objašnjenje je jednostavno.
- U toj situaciji u kojoj ćemo se mi nalaziti u subotu svi su lavovi stjerani u kut, svi znaju što ih čeka ako ne uspiju, odnosno obrnuto.
Oprezni su, ali istovremeno uvjereni da mogu protiv svih i da će završiti u Parizu.
- Pokazali smo u četvrtfinalu da smo ludi u finišu, imamo ogromnu želju i možemo se natjerati do maksimalne patnje što je neki naš forte. Ali nećemo ovaj put rasplet ostavljati za kraj. Mislim da su sve posade koje su u B finalu tu negdje, nadajmo se da ćemo mi biti ti koji vode, a sad... Bit će svega.
Najvažnija utrka njihovih karijera do sada. Anton se slaže s tom ocjenom...
- Da. Nikola Bralić nam je nakon polufinala rekao “ovo je bila prava seniorska utrka”, odnosno prva naša prava seniorska u kojoj smo pokazali zube i sad to treba nastaviti.
Finale B dvojaca ‘bez’ kreće u subotu u 11.20. Šest posada za pet mjesta... (rb)

Linker
15. svibanj 2024 04:41