Martin i Valent Sinković

 Ronald Goršić/Cropix
EP NA BLEDU

Braća Sinković idu po novo zlato: ‘Siguran sam da možemo pobijediti olimpijske i svjetske prvake‘

"čamac ide dobro i jedva čekamo utrke", kaže Martin Sinković
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 25. svibanj 2023. 12:50

Predolimpijska je godina i slažu se posade koje će na kraju sezone na Svjetskom prvenstvu uz medalje napadati i olimpijska mjesta u Parizu 2024. U takvoj situaciji, Europsko prvenstvo u veslanju koje se od četvrtka do nedjelje održava na Bledu privuklo je sve najbolje na Starom kontinentu, iznimka su praktično samo ozlijeđeni. Konkurencija je daleko jača nego na nekim prethodnim prvenstvima iako će se Martin Sinković odmah sjetiti jednog koje je bilo slično...

- Prije dvije godine, uoči Igara u Tokiju, bilo je podjednako jako. I tada su došli svi najjači pa bih rekao da je to tu negdje.

Braća Sinković će i na Bledu biti naš najjači adut. Prošle godine su ostali bez odličja na Svjetskom prvenstvu što je bio podjednaki šok i za njih i za sve koji prate veslanje, ali ove godine ih zanima isključivo povratak u rutinu. A rutina za njih znači - medalja na svakom natjecanju na kojem nastupaju. Prvu su već pospremili, zlato sa Svjetskog kupa u Zagrebu početkom svibnja, sad je na redu druga.

- Stanje i raspoloženje je dobro, sve je išlo po planu u pripremama, čamac ide dobro i jedva čekamo utrke - kratak je i jasan Martin Sinković.

Koliko ste trenutačno bolji nego što ste bili u Zagrebu, nije prošlo puno od toga nastupa?

- Isto je. Jako smo bili dobri u Zagrebu, jako samo se dobro osjećali i sad je osjećaj otprilike isti. Dobro, nadam se da smo još malo bolji, kako smo i planirali.

Jeste li došli na Bled po medalju ili po zlato?

- Došli smo se boriti za zlato, definitivno za zlato. Lagao bih kad bih rekao da je neki drugi cilj. Naravno treba to i odraditi na stazi, ali zlato je naš cilj.

image
Damir Krajač/Cropix

Konkurencija je strašna, svi najjači su na EP s iznimkom naravno Australaca koji ne mogu nastupati.

- Ali neće ni oni biti jači od Francuza ili nekih drugih tako da je ovo definitivno najjača konkurencija koja može biti.

Francuzi Hugo Boucheron i Matthieu Androdias su aktualni olimpijski i svjetski prvaci, u kakvom ih izdanju očekujete na Bledu?

- Očekujemo da će biti na svojoj razini, znači vrhunski.

A možemo li mi očekivati da ćete im uzvratiti za dva poraza na prošlom Svjetskom prvenstvu?

- Ja se nadam da hoćemo, ha, ha. Moramo odveslati najbolje što možemo i... Vjerujem da ih možemo dobiti. Zapravo, ako mi odveslamo ono što mi možemo, siguran sam da im možemo uzvratiti.

S obzirom na to da su Francuzi osvojili zlata na posljednja dva najjača natjecanja u dvojcima na pariće logično je da ih to svrstava u ulogu glavnih favorita. Odnosno, nakon dugo vremena niste vi u ulozi lovine, nego u ulozi lovca.

- Meni nije ništa drukčije nego svih prijašnjih godina. Uvijek se osjećam kao jedan od favorita. Tako sam se osjećao prije, tako se osjećam i sad, nema nikakve razlike. Definitivno su oni po zadnjim rezultatima na papiru favoriti, ali s onim što smo mi pokazali na Svjetskom kupu u Zagrebu i kako je bilo na treninzima, nemamo se razloga osjećati išta drukčije nego prije godinu, dvije ili tri.

image

Damir Martin

Damir Krajač/Cropix

Damir Martin nije imao otvaranje sezone poput Sinkovića. U Zagrebu je veslao u B finalu, dobro je odradio prvi dan u kojem je imao dvije utrke (kvalifikacije i četvrtfinale), ali mu je treća, polufinalna došla prebrzo. Ali njegov plan nakon sezone koju je praktično cijelu propustio nije napad na vrhunski rezultat na svakom natjecanju nego biti spreman za to kad će biti najvažnije - na Svjetskom prvenstvu. Njemu su na Bled došli baš svi najbolji i bit će zanimljivo vidjeti gdje je trenutačno u tom društvu dvostruki osvajač olimpijskih medalja u skifu.

Jednu medalju su Sinkovići i Damir Martin na Bledu već osvojili, svjetsku broncu u četvercu na pariće 2011. s Davidom Šainom. Bled im je na neki način “domaća staza” i dovoljno blizu da na tribinama bude puno njihovih navijača, a tome se posebno vesele.

Linker
26. travanj 2024 23:32