Braća Valent i Martin Sinković
 

 RONALD GORSIC Cropix
PISANJE POVIJESTI

Braća Sinković su za njih - noćna mora: Prvo europsko zlato osvojili protiv oca, posljednje protiv sina

Sinkovići su 19 medalja osvojili u dvojcu na pariće, 18 u četvercu na pariće i 14 u dvojcu ‘bez’
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 29. svibanj 2023. 21:00

Svjetska veslačka federacija “na hrpu” je stavila njihove olimpijske medalje, svjetske seniorske, svjetske do 23 godine, europske i medalje iz Svjetskog kupa i obavijestila ih uoči Svjetskog kupa u Zagrebu 2023. da će im bilo koje odličje s Jaruna biti “okruglo” 50. Braća Sinković će kasnije reći kako nisu imali pojma koliko medalja točno imaju dok ih nisu upozorili iz FISA-e kako su na korak do “pedesetice”. Naravno da su znali točno koliko imaju olimpijskih i svjetskih seniorskih, nabrojali bi i europske bez problema, ali kad imaš “dvadeset i nešto” medalja u Svjetskom kupu normalno je da negdje usput prestaneš brojati.

Logičnije bi bilo da je FISA u brojanje uključila samo “čiste” seniorske medalje, bez onih u konkurenciji mlađih seniora (3), ali nije presudno. Uostalom, i “čisto seniorska pedesetica”, gotovo smo sigurni, past će ove godine. Naime, s europskim zlatom osvojenim na Bledu došli su do brojke 48, a očekuju ih još dva natjecanja - Svjetski kup u Luzernu i Svjetsko prvenstvo u Beogradu.

Od 51 medalje koliko ih imaju, Sinkovići su 19 osvojili u dvojcu na pariće, 18 u četvercu na pariće i 14 u dvojcu ‘bez’.

Prvo njihovo odličje u dvojcu na pariće je svjetsko mlađeseniorsko srebro 2008. godine, godinu kasnije su osvojili prvo odličje u Svjetskom kupu u ovoj disciplini, broncu u Banyolesu, a kratki, ali zlatni izlet u dubl imali su i tijekom ere četverca na pariće. Na Europskom prvenstvu 2012. godine.

image

Valent i Martin Sinković sa svojih 50 medalja

BRAĆA SINKOVIĆ FACEBOOK

Za razliku od sad, tada su se Europska prvenstva održavala na kraju sezone (obnovljena su 2007., nakon pauze od 1973. godine). Cijelu 2012. Sinkovići su naravno proveli u četvercu na pariće u kojem su osvojili i svoje prvo olimpijsko odličje, srebro u Londonu, ali su nakon toga otišli i u Varese na Europsko prvenstvo kao dubl i osvojili zlato.

Borba do kraja na Bledu

Postoji jedna vrlo zanimljiva poveznica između tog njihovog zlata, prvog europskog i ovog posljednjeg, osvojenog na Bledu. I tada i sad, srebro je pripalo Talijanima, ali ono što priču čini doista zanimljivom je prezime jednog od dvojice talijanskih veslača - Sartori.

U Vareseu 2012. srebrni iza Sinkovića bili su Alessio Sartori i Romano Battisti, na Bledu 2023. Luca Rambaldi i Matteo Sartori. Alessio i Matteo Sartori su otac i sin.

Tata Sartori (1976.) ima cijeli komplet olimpijskih medalja - zlato u četvercu na pariće 2000., srebro (2012.) i broncu (2004.) u dvojcu na pariće, ima i sedam svjetskih medalja od čega tri zlata u četvercu na pariće, dok je u dublu bio srebrni 2003.

Na EP 2012. su Alessio Sartori i Romano Battisti došli nakon što su u Londonu osvojili olimpijsko srebro u dvojcu na pariće, a u borbi za europsko zlato dobili su ih klinci koji će u godinama koje su slijedile uspostaviti trogodišnju dominaciju u ovoj disciplini bez ijednog poraza.

Mlađi Sartori je tek na početku, rođen je 2002. godine i srebro s Bleda mu je prva seniorska medalja, ali da je izabrao dobar sport, iako se tata svojevremeno protivio, pokazao je već u mlađim kategorijama u kojima je osvojio svjetsku juniorsku broncu u dvojcu na pariće i svjetsko zlato i srebro na SP do 23 godine u četvercu na pariće.

U nedjelju na Bledu Matteo Sartori bio je jako blizu onoga što tati nikad nije uspjelo - pobijediti Sinkoviće. Tata, naime, nije uspio ni na spomenutom EP 2012., ni u nekoliko navrata s četvercem na pariće prije toga.

Talijani su u finalu na Bledu natjerali Sinkoviće na borbu do kraja, ali nisu se uspjeli upisati na vrlo kratku listu onih koji su ih uspjeli pobijediti u dvojcu na pariće od 20. lipnja 2014. Taj dan su pobijedili u repesažu na Svjetskom kupu u francuskom Aiguebeletteu i započeli niz od 29 pobjeda bez poraza koji je zaključen olimpijskim zlatom u Riju.

Na 50 utrka - 48 pobjeda

Od prošlogodišnjeg povratka u dubl skupili su 21 utrku i upisali 19 pobjeda. Jedino natjecanje i jedine dvije utrke u kojima nisu pobijedili su polufinale i finale prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva.

Odnosno, od 20. lipnja 2014. do sad to je točno 50 utrka u dvojcu na pariće na OI, SP, EP i u Svjetskom kupu od kojih su 48 završavali pobjedom (kvalifikacije, četvrtfinala, polufinala, finala) i samo 2 u kojima nisu bili najbolji.

Ili drukčije, to je 17 velikih natjecanja u tom periodu - Olimpijske igre (1), Svjetska prvenstva (3), Europska prvenstva (3) i Svjetski kupovi (10) na kojima su nastupili kao dubl, a 16 su završili sa zlatom oko vrata.

A kad je tako, zgodno je vidjeti tko se uopće može pohvaliti da je bio ispred Sinkovića u dublu od 2014. do sad...

Francuzi Hugo Boucheron i Matthieu Androdias su jedini koji su to uspjeli dva puta - u polufinalu i potom u finalu SP-a 2022.

Španjolci Aleix Garcia Pujolar i Rodrigo Conde Romero i Australci David Bartholot i Caleb Antill bili su bolji od Sinkovića u finalu spomenutog SP, a Grci Ioannis Kalandaridis i Athanasios Palaiopanos su iskoristili potpuni šok Sinkovića u polufinalu kad su shvatili da ne mogu uloviti Francuze i prošli kroz cilj ispred njih.

I kad se to sve ovako stavi na papir zapravo ti ne trebaju nikakve velike riječi, njihove brojke govore glasnije i bolje.

Točno 20 medalja od čega 15 zlata s OI, SP i EP

Kad se gledaju samo Olimpijske igre, Svjetska seniorska prvenstva i Europska seniorska prvenstva braća Sinković imaju točno 20 medalja.

Tri su olimpijske - zlato u dvojcu na pariće 2016. i zlato u dvojcu ‘bez’ 2021. te srebro u četvercu na pariće 2012. Ispred našeg četverca u Londonu su bili Nijemci.

Na SP su Sinkovići osvojili 8 medalja, od čega je šest zlata ravnomjerno raspoređenih na tri discipline, odnosno po dva su osvojili u dvojcu na pariće, dvojcu ‘bez’ i četvercu na pariće.

Kad su osvojili svjetsko srebro u dvojcu ‘bez’ 2017. ispred njih su bili Talijani Matteo Lodo i Giuseppe Vicino, a kad je četverac osvojio broncu na Bledu 2011. ispred su bile posade Australije i Njemačke.

Od njihovih 9 europskih medalja 7 je zlatnih, četiri u dvojcu na pariće i tri u dvojcu ‘bez’.

Srebra su osvojili u četvercu na pariće 2010., u godini kad su prvi put postali svjetski prvaci u ovoj disciplini te u dvojcu ‘bez’ 2020. Na jedinom natjecanju koje je 2020. godine održano zbog pandemije koronavirusa iznenadili su ih Rumunji Marius Cozmiuc i Ciprian Tudosa.

Linker
18. travanj 2024 17:12