RONALD GORSIC Cropix
NAKON JUBILEJA

Braća Sinković: ‘Zezali su nas da smo namjerno pustili na SP-u kako bi u Zagrebu osvojili pedesetu medalju‘

‘Sve smo napravili što smo htjeli, bilo smo svjesni da će Španjolci biti brži nego u kvalifikacijama‘
Piše: HinaObjavljeno: 07. svibanj 2023. 14:06

Ova medalja će nam ostati u srcima do kraja života, kazala su braća Martin i Valent Sinković nakon pobjede u dvojcu na pariće na Svjetskom veslačkom kupu u Zagrebu. Bila je to njihova jubilarna 50. medalja na velikim natjecanjima.

Nakon slavlja na Olimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima, te brojnim utrkama u Svjetskom kupu, jubilarnu 50. medalju izborili su u svom "dvorištu" i pred svojim navijačima.

"Hvala navijačima na potpori, ovo je stvarno emotivno i još k tome 50-ta medalja u na velikim natjecanjima, kazao je Martin Sinković.

"Navijači su bili genijalni, ništa manje nismo niti očekivali. Na ostalim utrkama Svjetskog kupa nema toliko ljudi, niti takvog navijanja," dodao je.

Navijačima se zahvalio i Valent.

"Ova medalja će nam ostati u srcima do kraja života, zadnjih 200 metara smo čuli deranje navijača, pa smo odlučili zbog navijača malo pojačati ritam, premda smo imali sigurnu utrku od početka do kraja. Isplatilo se sve što smo radili zadnjih pola godine," kazao je Valent dodavši: "Sve je bilo sjajno, cijeli Svjetski kup, od organizacije, do vremena, prekrasno jezero, prekrasna staza. Zagreb se pokazao u najboljem svjetlu."

Braća Sinković su pobijedili s vremenom 6:16.74, drugi su bili Španjolci Aleix Garcia Pujolar i Rodrigo Conde Romero (6:20.53), a treći Srbi Aleksandar Bedik i Aleksandar Filipović (6:22.23).

image

RONALD GORSIC Cropix

"Sve smo napravili što smo htjeli, bilo smo svjesni da će Španjolci biti brži nego u kvalifikacijama. Dobro su se držali do 500 metara, a onda su se potrošili. Mi smo se držali u ritmu u kojem smo htjeli. Po dogovoru smo podigli finiš, sve je bilo super," rekao je Martin naglasivši kako su batjecanjem bili oduševljeni i predstavnici Svjetske veslačke federacije.

"Čelnici Svjetske federacije su pohvalili ljepotu Jaruna i rekli su kako im je žao što u Zagrebu nije Svjetsko prvenstvo. Ljudi kod nas ne shvaćaju koliko je posebno imati ovako nešto u gradu. Rijetko gdje u svijetu je to tako," istaknuo je Martin.

Međutim, za dobivanje organizacije SP-a trebalo bi produbiti stazu i očistiti je od lopoča.

"Treba produbiti statu, to nije problem. Veslači će pomoći u radovima. Sve se da napraviti uz dobar trud i volju," dodao je Valent.

Martin i Valentu su se šalili kako su na Svjetskom prvenstvu ostali bez medalje, kako bi 50. medalju mogli osvojiti baš u Zagrebu.

"Zezali su nas da smo namjerno pustili na SP-u kako bi u Zagrebu osvojili pedesetu medalju," rekao je sa smiješkom Martin.

"Prokužili su nas," dobacio je Valent.

"Iskreno, dok do ovog Svjetskog kupa nismo niti znali da smo korak do 50. medalje. Svi su počeli pričati o njoj prije tjedan, dva," dodao je Martin.

Osvrnuli su se i na tehničku izvedbu finalne utrke,

"Čamac je išao super, sve je bilo sigurno. Na visokoj smo razini, jako smo zadovoljni. Premda nam je trener Bralić već pokazao neke stvari koje mogu bolje," otkrio je Valent.

Izjave Patrika i Antona Lončarića nakon četvrtog mjesta

Braća Patrik i Anton Lončarić, koji su u nedjelju na Svjetskom veslačkom kupu u Zagrebu osvojili četvrto mjesto, zadovoljni su svojim rezultatom jer su pokazali da su spremni i za više.

Nešto slabiji tempo u odnosu na konkurenciju pokušali su nadoknaditi u završnici uz glasnu podršku navijača, no trećeplasirani Danci Frederic Vystavel i Joachim Sutton uspjeli su izdržati napad. Braća Lončarić cilj su prošli s vremenom 6:38.81. Zlato je osvojila švicarska posada koju čine Roman Roeoesli i Andrin Gulich dok su drugi bili Španjolci Jaime Canalejo Pazos i Javier Garcia Ordonez.

"Druge posade su napravile jedan bolji korak u drugih 500m. Mi smo tu rekli: ‘Idemo veslati svoju trku‘, i odradili smo sve kako smo planirali. Čak nam je u jednom trenutku bilo čudno kako nam tako odmiču, ali prema kraju publika je odradila svoje. Mi smo krenuli u taj finiš, počeli smo stizati i evo na kraju četvrto mjesto. Zadovoljni smo time", izjavio je nakon utrke Anton Lončarić.

"Jedna lijepa trka, jedna lijepa završnica. Publika je dala svoj učinak u finišu, puno nam je pomogla. Mislim da je ovo bio jedan dobar početak sezone. Pokazali smo da možemo, da smo spremni za velike stvari", nadovezao se Patrik Lončarić.

Finale ženskog dvojca bez kormilara ostalo je bez promjene u poretku u odnosu na kvalifikacije. Sestre Ivana i Josipa Jurković utrku su završile na trećem mjestu s vremenom 7:36.73 dok je zlato pripalo Španjolkama, a srebro posadi iz Češke. Nažalost, sestre Jurković nisu se našle na svečanosti podjela medalja zbog pravila. Kako su u utrci sudjelovale samo tri posade, medalje u tom slučaju dobivaju samo prve dvije.

"Zadnjih mjesec dana otkako smo sjele u čamac, čamac ne ide onako kako je išao prije dvije godine. Ne znamo koji je razlog, treniramo svaki dan ujutro i popodne, svaki dan smo tu na vodi. Pokušavamo se izvući iz te rupe, ali ne ide i toga smo se pribojavala prije Svjetskog kupa jer nema te regatne brzine koja je bila. Vjerujte, jako nam je teško pričati o ovome jer imamo osjećaj da smo u jedno ruku razočarale sve one koji su nam došli dati podršku", rekla je Josipa Jurković.

"Jednostavno je to neka rupa iz koje se moramo izvući. Vjerujemo jedna u drugu, imamo trenera kojem vjerujem u svemu. Svaki sportaš ima neke uspone i padove. Padneš jednom, digneš se dvaput dokle god ne nađeš ono zbog čega treniraš. Mislim da će nas ovo samo motivirati da i ove godine ispišemo povijest", dodala je Ivana Jurković.

Najnapetiju utrku dana pružio je muški četverac na pariće u sastavu Karlo Borković, Davor Poljančić, Roko Bošković i Fran Suk koji u finalu ispustio broncu za nevjerojatnih pet stotinki. Hrvatski četverac utrku je završio u vremenu 5:53.67 dok je trećeplasirana posada iz Švicarske cilj prošla s vremenom 05:53.62.

Zlatna medalja putuje u Češku, a srebro u Ukrajinu.

Iako će se morati zadovoljiti pobjedom u B finalu i ukupno sedmim mjestom, Damir Martin u tri dana odveslao je tri dobre utrke. Uz najglasniju podršku navijača ovog vikenda, Martin je u posljednjih 500 metara napravio prednost od čak tri sekunde nad konkurencijom i kroz cilj prošao s vremenom 7:07.64. Drugo mjesto pripalo je Moldavcu Ivanu Corsunovu dok je treći kroz cilj prošao Mađar Bendeguz Petervari-Molnar.

Uz Martina, jedini B finalisti bili su Vito Prižmić i Nino Varat u disciplini laki dvojac na pariće. Svoju zagrebačku avanturu u Svjetskom kupu završili su na 5. mjestu s vremenom 06:50.90.

Linker
24. travanj 2024 09:37