PEDJA MILOSAVLJEVIC Cropix
GUŠT ZA KRAJ

Braća ‘sto posto sigurna‘ da u svom najboljem izdanju mogu pobijediti Nizozemce, emotivni Damšo je mirno spavao

Valent i Martin Sinković danas veslaju u Beogradu za svoju već devetu svjetsku medalju
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 10. rujan 2023. 07:56

Iduće godine u Parizu, prvi put nakon 12 godina i Igara u Londonu, Hrvatska će imati još barem jednu veslačku posadu osim braće Sinković i Damira Martina. Već po tome bi ovogodišnje Svjetsko veslačko prvenstvo, koje u nedjelju završava u Beogradu, zaslužilo pozitivnu ocjenu, ali Hrvati još nisu završili posao. Dvije naše najbolje posade tek trebaju izaći na start A finala u svojim disciplinama, prvo braća Sinković u dvojcima na pariće (13.39), a vrlo brzo iza njih i Damir Martin u samcu (14.25).

Valent i Martin Sinković idu...
- Po zlato, naravno da se uoči finala ne bismo zadovoljili srebrom iako smo svjesni da ćemo za pobjedu morati odveslati bolje nego u prethodnim utrkama.
I oni i svi ostali u prvi plan i kao njihove glavne suparnike guraju Nizozemce Melvina Twellaara i Stefana Broeninka. Uostalom, oni su ih jedni uspjeli dobiti ove godine, u finalu trećeg Svjetskog kupa u Luzernu. Valent im je dao i status “blagog favorita”, ali...
- Sto posto sam siguran da ih možemo pobijediti ako odveslamo na svojem najboljem nivou.

Super odrađeno polufinale

Nizozemci su u Tokiju prije dvije godine osvojili olimpijsko srebro, prošlu godinu su proveli odvojeno, a pritom je Twellaar osvojio svjetsko srebro i europsko zlato u samcu, dok su ponovo zajedno sjeli na početku ove godine. Na Europskom prvenstvu su bili brončani s čime nisu bili zadovoljni, ali kad su ponovo “osjetili u čamcu” dobili su sve pa i Sinkoviće u Luzernu.
- Svjetska prvenstva koja su i kvalifikacijska za OI imaju posebnu dinamiku i napetost tako da smo sretni što smo mi taj dio već riješili ulaskom u A finale i osiguranjem olimpijskog nastupa - kaže Stefan Broenink.
A finale?
- Super smo odradili polufinale, jako smo zadovoljni tom utrkom, a na isti način ćemo pristupiti i finalu.
Što će reći da idu po zlato. Ali idu i Sinkovići, a svoju šansu će tražiti i ostali, prvenstveno Irci i Talijani koji su ove godine već pokazali da mogu biti jako opasni i brzi.
Damir Martin je jedno od najvećih iznenađenja SP. Pogotovo za one koji ga ne poznaju dovoljno i prognozirali su moguće finaliste u samcu isključivo po rezultatima nakon Tokija. A tu se doista nisu imali za što uhvatiti jer je veslao malo, a i kad je veslao niti jednom nije uspio proći u A finale, ni na Svjetskom kupu ni na EP, a na SP prošle godine nije ni nastupio. Uostalom, u 2022. ima samo 17. mjesto na Svjetskom kupu u Luzernu, a ove godine sedma mjesta na prvom i trećem Svjetskom kupu i 11. na EP.
Ali kad je Martin u pitanju, ne gledajte brojke, one nikad nisu bile najvažnije kod njega, nego ogromno srce. Osim toga, većinu je možda iznenadio, ali ima i onih koje nije. Kao primjerice Olafa Tuftea, legendarnog norveškog veslača koji je osvojio dva olimpijska zlata u samcu (Atena 2004. i Peking 2008.), a dvaput je bio i svjetski prvak u ovoj disciplini. Uz hrpu ostalih odličja.

Tufte poslao poruku

Sreli su se nedavno u Luzernu i Martin će reći kako mu je jako puno značio razgovor s jednim od najvećih veslača svih vremena.
Postoje kurtoazne poruke, ali i ne koje su puno, puno više od toga, kao što je bila ova Tufteova, a posebno savjet za finale:
“Zatvori oči. I odveslaj kao u polufinalu. Veslaj svoju utrku. Usudi se nametnuti ritam. Možeš ako to doista želiš. Idi po to...”
“To” je medalja, a Martin planira napraviti baš ono što mu je savjetovao i veliki Norvežanin...
- Veslat ću za gušt, svoju utrku. Bit će svi nabrijani, vidim da su jako spremni, ali mislim da nisam ni ja daleko od njih. Sumnjam da sam spreman za Olija (Oliver Zeidler, op.a.), ali s ostalima sam se spreman potući i odradit ću to za sebe i svoj gušt.
Za njega je ulazak u A finale, prvo nakon Tokija, a s time i osiguranje četvrtog nastupa na Igrama bio iznimno emocionalan trenutak. Najbitnije je ostvario.
- Da, najbitnije sam napravio, a istina je da su me emocije dugo držale budnim u petak. No, kad sam zaspao, spavao sam jako mirno.

Nećemo o kraju karijere...

S kartom za Pariz u džepu san je i morao biti miran. U subotu ujutro je bio na stazi, malo biciklirao i pogledao utrku Lončarića, za popodne su trener Srećko Šuk i on isplanirali “dva-tri kruga na vodi, čisto za osjećaj”.
A kao što ga većina nije vidjela u A finalu, tako u njemu ulogu favorita imaju neki drugi - branitelj svjetskog zlata Oliver Zeidler prije svih, pa olimpijski pobjednik Stefanos Ntouskos, Nizozemac Simon van Dorp, Danac Sverri Nielsen, iz drugog plana Novozelanđanin Thomas Mackintosh. OK, nabrojili smo sve osim Martina, ali u vrlo sličnoj poziciji je bio i u Tokiju pa je doma donio broncu.
Možda je baš ovo trenutak da njegova kolekcija dobije i svjetsko odličje u samcu...
- Da, prilika da uzmem ono što mi još fali i da završim priču. Da mogu nakon Pariza...
E tu smo ga prekinuli, nećemo o mogućnosti kraja karijere nakon Pariza, ni slučajno. Pogotovo kad izgleda ovako dobro na stazi kao što izgleda ovih dana.

Linker
25. travanj 2024 10:51