Željko Puhovski/CROPIX
TVORAC TROFEJNE BRAĆE

‘Da, bio sam protiv najnovije odluke Sinkovića, ali to što spremamo možda i neće biti toliko loše‘

‘Rekao sam im da se ne slažem s tom promjenom, ali isto tako sam im rekao da ću ih podržati‘
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 15. studeni 2023. 15:43

Nikola Bralić je sa Sinkovićima prošao cijeli njihov trofejni put i vodio ih do svih njihovih medalja. Od četverca na pariće preko dvojca na pariće do dvojca ‘bez’, povratka u dvojac na pariće i sad potpuno neočekivanog novog zaokreta u karijeri i povratka u dvojac ‘bez’. Ako ih netko poznaje, onda ih poznaje Bralić, ali i njega su uspjeli zateći posljednjom odlukom.

Doduše, to i nije čudno jer nakon olimpijskog zlata u Tokiju i Valent i Martin nisu jednom nego puno puta ponovili istu rečenicu i pritom nisu ostavljali ni minimalnu ogradu...
- Nikad više u dvojce ‘bez’.

Ispada da smo još jednom dobili potvrdu koliko je istinita izreka “nikad ne reci nikad”, to je i jedan od razloga što odluka njegovih učenika nije u startu “sjela” Nikoli Braliću.

- Rekao sam im da se ne slažem s tom promjenom, ali isto tako sam im rekao da ću ih podržati i pomoći im najviše što mogu. Oni su ti koji najviše ulažu tako da njihove odluke treba poštovati, moje je da ih stručno podržim koliko znam, umijem i mogu i to ću napraviti.

Ima pluseva i za Lončariće

Kad je prespavao to što se dogodilo, nekoliko puta prespavao...

- Sad kad se situacija malo slegnula mislim da nije to niti tako negativno. Bio sam malo osupnut zbog braće Lončarić koji sad moraju prijeći s rimena na skul, što je puno teže nego obrnuto. Naći će se u teškoj situaciji, ali im to može biti i pogonsko gorivo za njihovu budućnost. Ako naprave iskorak koji bi trebali napraviti prelaskom na skul, kad se vrate u dvojac ‘bez’ nakon Pariza moći će pritiskati Sinkoviće i kad budu s njima u istoj kategoriji, u istoj vrijednosnoj klasi, mogu sjesti zajedno u četverac da se i jedni i drugi rasterete jer dosta je teško veslati dvojac tolike godine.

image
PEDJA MILOSAVLJEVIC Cropix

Zašto ste najviše bili protiv odluke o povratku u dvojac ‘bez’?

- Htio sam se držati onoga što smo rekli kad smo napuštali dvojac ‘bez’, dok smo rekli “dosta je bilo, više nikada u rimen, vraćamo se u našu domicilnu disciplinu, u dvojac na pariće”. Drugi razlog je to što sam smatrao da možemo tući Nizozemce bez obzira na to što su nas pobijedili na prošlom Svjetskom prvenstvu ako stvar vratimo na vrijednost koju smo imali prije šest-sedam godina, što nije ni tako daleko, te dvije-tri sekunde. Mislim da se to dalo nadoknaditi. Treće je ono što sam rekao vezano za Lončariće, nisam želio da ih sad prebacujemo s rimena na skul veslanje što je otežavajuća okolnost i za njih i za njihovog trenera, ali na određeni način i za mene.

Ali Bralić ne bi ostvario sve što je ostvario u trenerskoj karijeri da iz svake situacije ne pokušava izvući maksimum pa tako i iz ove.

- Pozitivna je stvar što je dvojac ‘bez’ sporiji od dubla i jedan prosječan dubl i odličan dvojac ‘bez’ imaju istu brzinu tako da će i jedni i drugi imati izvanrednog sparing partnera i to će i jedne i druge gurnuti naprijed. To je najviše razlog što sam pristao bez puno pogovora jer imat ćemo dva jednaka čamca koja će se unutar jedne dužine utrkivati na svakom treningu kad mi tako odredimo.

Slažete li se s procjenom da je lakše doći do olimpijskog zlata u Parizu u dvojcima ‘bez’, nego u dvojcima na pariće?

- Mislim da je malo “tanje” trenutačno u dvojcima ‘bez’, jer osim Nizozemaca i nas, u dublu su na jako visokoj razini i Irci i Talijani, priključit će se tome i Francuzi koji će se vratiti nakon ozljede jednog njihovog veslača i Španjolci koji su bili treći na SP 2022. U dvojcima ‘bez’ su jako dobri Rumunji, koji su sad na SP bili četvrti, ali su godinu prije bili svjetski prvaci i europski, nakon toga su se malo igrali paralelno veslajući osmerac. Oni su ozbiljna ekipa, po meni iduće godine najozbiljnija, tu su još Švicarci i Britanci, neće biti za odbaciti ni Danci kad se vrate zdravi i kad iza sebe budu imali cijelu sezonu.

Prva ekipa u dublu je malo jača

Zastao je na trenutak i zaključio tu priču o jačima i slabijima...

- Vjerujem i ja da je malo mekše u dvojcima ‘bez’, ali ne bitno, dok prvenstveno mi moramo biti dobri. Prva ekipa u dublu je malo jača, nego prva ekipa u dvojcu ‘bez’ i zato su braća željela prijeći u tu disciplinu. Misle da je lakše dobiti dvije sekunde u slabijoj kvaliteti, procijenili su da su to sad dvojci ‘bez’, nego se dignuti tri-četiri sekunde gore pa tući Nizozemce.

Ali vi ste uvjereni da bi se moglo pobijediti Nizozemce?

- Da, ali to traži puno odricanja, ne znam jesu li oni sad spremni za to. Nizozemci nas jesu porazili, ali mislim da smo uz dobar rad to mogli vratiti. Ja volim uvijek ići na najtvrđe, do kraja. No, pošto smo prešli na dvojac ‘bez’, to sad nije moguće.

Linker
28. travanj 2024 16:31