braća Sinković

 RONALD GORSIC Cropix
SJAJNA BRAĆA

‘Da, želimo da se u Zagrebu održi Svjetsko prvenstvo. Ali jedna stvar učinila bi nas još sretnijima‘

‘Ima nas četiri milijuna. Nek svatko uzme jednu lopatu i već smo napravili posao‘
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 09. svibanj 2023. 06:40

U Zagrebu su dohvatili 50. zajedničku medalju, a u tih 50 čak je 11 onih najvažnijih - olimpijskih i svjetskih, od čega osam zlatnih. Medalje, njihov broj i kontinuitet osvajanja, ono je što njih definitivno izdvaja ne samo u našim sportskim okvirima, nego i u svjetskim, ali ono po čemu su Valent i Martin Sinković doista posebni je to što se nikad ne ponašaju kao - posebni.

Rezultati ih svrstavaju u rijetku skupini sportaša koji su napravili ono nije nitko ili su uspjeli samo rijetki u svom sportu i po svemu što su ostvarili oni doista jesu posebni. Dovoljno je samo spomenuti da su jedina muška posada koja je u potpuno istom sastavu uspjela spojiti svjetska i olimpijska zlata u rimen (jedno veslo) i skul (dva vesla) veslanju, ali svih ovih godina ostali su normalni u najboljem smislu normalnosti. Uvijek pristupačni, otvoreni, nikad bahati ili nepristojni... Kaže se kako su svi veliki sportaši "malo na svoju ruku" pa se onda valjda to može reći i za njih, oni su "na svoju ruku" po tome koliko su cijelo vrijeme normalni.

U nedjelju su bili beskrajno sretni na svom Jarunu. Sretni kao da su osvojili prvu, a ne već 28. medalju u Svjetskom kupu. Da, zaokružili su s njom "pedeseticu" pa ju to izdvaja, ali ono što njima doista radi razliku je to što su ju osvojili doma.

Jedna od dvije s njihovog Jaruna, a vrlo vjerojatno će ostati i jedine jer Hrvatski veslački savez se nije prijavio niti za jedno buduće natjecanje.

- Svi nas pitaju koliko ćemo dugo još veslati, pa možemo odmah reći da planiramo do Olimpijskih igara u Los Angelesu 2028., a bilo bi lijepo u međuvremenu imati i Svjetsko prvenstvo u Zagrebu. Eto, samo kažem, ali bez pritiska za Svjetsku federaciju - rekao je Martin Sinković nekoliko dana prije Svjetskog kupa u Zagrebu.

Sudeći po Martinovoj izjavi nakon pobjede na Jarunu, Svjetsku veslačku federaciju ne bi trebalo previše pritiskati...

- Razgovarali smo predsjednikom Svjetske veslačke federacije i glavnim tajnikom, rekli su da im je žao što nema Svjetskog prvenstva u Zagrebu i da bi jako rado došli, svi su pohvalili ljepotu Jaruna.

Jednom kolegi je ova izjava bila dovoljna za pitanje "znači, Jarun zadovoljava uvjete za organizaciju Svjetskog prvenstva", a odgovor je dobio od Valenta....

image
RONALD GORSIC Cropix

- Da, "jedino" treba produbiti stazu za SP.

Oni koji ne poznaju problematiku neće shvatiti navodnike na "jedino", pa da objasnimo - u sadašnjem stanju Jarun ne može biti domaćin SP-a. Staza koju su Zagreb i Hrvatska dobili uoči Univerzijade 1987. i koja je do danas ostala jedina prava veslačka staza u Hrvatskoj, odnosno jedina na kojoj se mogu organizirati natjecanja, svih ovih godina je puštana da se polako pretvara u - baru.

Na početku sezone, kao sad, problem nije izražen i Jarun je proteklih dana izgledao kao reprezentativna veslačka staza, ali sa svakim sljedećim tjednom i rastom temperatura vegetacija će sve više bujati i vlast na Jarunu preuzet će lokvanji. I to nije problem ni od prošle, ni od pretprošle godine ili od prije pet godina, to je tako već jako dugo. Uostalom, što treba više reći od toga da nije bilo ozbiljnog zahvata od kada je staza napravljena.

Jarun postaje sve plići i plići, lokvanji sve bujniji i ako se konačno ne krene u odmuljivanje, jedino veliko natjecanje koje će se ovdje moći održati bit će SP u hrvanju s lokvanjima.

- Veslači će pomoći u radovima tako da će to za čas biti gotovo - našalio se Valent, a nadovezao Martin...

- Ima četiri milijuna ljudi u Hrvatskoj, svako jednu lopatu i već smo napravili posao.

"Lopatanje" ne bi pomoglo, svjesni su oni toga, ali spremni smo potpisati da bi Sinkovići i doslovno uzeli lopate u ruke i pomogli i na taj način. No, Jarunu je nužan ozbiljan zahvat koji nije jeftin, ali je neophodan za opstanak naše jedine veslačke i kajakaške staze.

- Sve se da napraviti, uz trud i volju svih, nije to ništa tako nemoguće - poentirao je Valent Sinković.

I da se netko ne bi zabunio, Sinkovići bi bili jako sretni da mogu veslati na Svjetskom prvenstvu u svom gradu, ali njima ono ne treba. Njihova karijera neće biti ni manja ni veća s njim ili bez njega. Izdržat će oni i "lokvanjski Jarun", kako-tako, do kraja karijere, ali samo sigurni da bi i njima i Damiru Martinu činjenica da je zaustavljeno propadanje Jaruna bilo jednako važno kao i njihove medalje.

- Apsolutno. Svjetsko prvenstvo na domaćoj vodi bilo bi nešto jako posebno za nas, ali iskreno, više od svega bi mi značilo da smo iza sebe ostavili čisti Jarun. I da smo drugim generacijama omogućili da treniraju na Jarunu - jasan je Martin Sinković.

Oni će jedan dan prestati, medalje će ostati, ali vrlo je upitno hoće li ostati i mogućnost da jednom netko drugi s tog Jaruna krene i napravi barem dio onoga što su oni napravili.

- Organizacija Svjetskog prvenstva bio bi dobar povod da se očisti Jarun, ako već nije dovoljno dobar razlog to što će Jarun doista vrlo brzo postati bara. Eto, ja i ovim putem pozivam da odu svi u Blatu, tamo su bila dva mala jezera i na njima se dobro vidi u što će se jednog dana pretvoriti Jarun. I to nije pretjerivanje. Nažalost, ide prema tome - dodaje mlađi Sinković.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Grad Zagreb je vlasnik Jaruna i oni su ti koji to trebaju pokrenuti, a pritom mogu imati veliku olakšavajuću okolnost. Ako su pametni. Samo moraju sjesti s ljudima koji su svaki dan na tom Jarunu, s veslačima, kajakašima, trenerima... S onima koji točno znaju što treba i kako napraviti i pritom ih ne zanima nikakva megalomanija, nego samo no što je nužno da se može normalno raditi. Sjesti s njima, čuti ih i staviti ih u poziciju da je njihovo mišljenje presudno kod svake odluke. Zato što o tome znaju više od onih koji griju stolice po uredima i zato što se, potpisujemo i to, onda neće potrošiti više nego što je potrebno da se posao napravi kako treba.

- Puno veslača nas je pitalo za mogućnost dolaska ovdje na pripreme tako da se Zagreb stvarno pokazao u najboljem svjetlu proteklih dana - rekao je također Valent.

Što je i logično. Kvalitetna staza praktično u centru milijunskog grada znači dostupnost široke lepeze sadržaja, od medicinskih do svih ostalih potrebnih sportašima, dobra je i prometna povezanost... Uređena staza na Jarunu definitivno bi mogla biti vrlo isplativa.

Trenutačno? Svakom tko želi ovdje doći na pripreme morali bismo dati kalendar na kojem su obilježeni datumi kad lokvanji rade manji problem, kad lokvanji rade veliki problem i kad je praktično nemoguće veslati od lokvanja...

Usput, ovogodišnje Svjetsko veslačko prvenstvo je u Beogradu, za dvije godine će imati i Europsko prvenstvo, imali su i Svjetski kup. Ako mogu oni...

Malo tko može biti na ovako visokoj razini kakvu smo mi pokazali

Svjetski kupovi u različitim sportovima imaju različitu vrijednost. U skijanju je to najjače natjecanje, u veslanju ili gimnastici, primjerice, ne dolaze na svaki svi najbolji. U veslanju je isto tako poznato da je na prvom, kao što je bio ovaj u Zagrebu, konkurencija najtanja jer je tek početak sezone. Pogotovo u predolimpijskoj godini kad najveće nacije tek počinju slagati svoje posade. Australci ili Novozelanđani, primjerice, i inače ne dolaze tako rano u Europu, a u Zagrebu nije bilo ni Britanaca, Rumunja, Francuza, Talijana, Grka, Nizozemci su poslali samo jednu veslačicu, Nijemci samo jednog veslača...

Postoji i razlika od discipline do discipline, razlika između muškog veslanja u kojem je šira konkurencija i ženskog. U muškim samcima će uvijek biti najviše prijava, ali ne može se dogoditi ni u muškim dvojcima ‘bez’ ili dublovima ono što se primjerice dogodilo u ženskom dvojcu ‘bez’ u kojem se nije dodjeljivala bronca jer su nastupile samo tri posade.

I zato i neke rezultate treba uzeti s velikom rezervom. Recimo, dobro zvuči da je netko bio treći ili četvrti, ali taj rezultat možda nema nikakvu težinu jer nije ni bilo više posada ili su nastupile posade koje nisu vrhunske kvalitete.

Sinkovići su na razini kad su na određeni način mjerilo sami sebi, odnosno iza njih je toliko sezona i natjecanja da imaju jako puno podataka s kojima mogu uspoređivati svoja vremena, kvalitetu veslanja... Što se tiče konkurencije, u Zagrebu su njima jedino pravo mjerilo bili Španjolci. Posadu koja je prošlu sezonu bila na jako visokoj razini i osvojila svjetsko i europsko srebro i dvije bronce na Svjetskim kupovima.

Aleix Garcia Pujolar i Rodrigo Conde Romera lani su dobili Sinkoviće samo jednom, ali na najjačem natjecanju - na SP. U Zagrebu nisu mogli ugroziti pobjedu Sinkovića i to je dobar pokazatelj trenutačnog stanja, ali još je važnije...

- Čamac nam je plovio odlično cijelo vrijeme i na treninzima, ali dok to ne pokažeš na utrci ništa ne znači - kaže Valent.

Pokazali su, a to znači...

- Znači da smo na jako, jako visokoj razini bez obzira na to što nisu ovdje nisu došli Francuzi ili Nizozemci, koji su vratili posadu koja je bila srebrna na OI u Tokiju.

Jednostavno je...

- Malo tko može biti na ovakvoj razini, tako da smo jako zadovoljni - zaključio je stariji Sinković.

Za tri tjedna je Europsko prvenstvo na Bledu i bit će zanimljivo vidjeti tko će se sve tamo pojaviti. Francuzi Hugo Boucheron i Matthieu Androdias, aktualni svjetski prvaci i olimpijski pobjednici iz Tokija, prošle godine su se kao dubl pojavili tek na Svjetskom prvenstvu. Na EP nisu nastupili, a na dva Svjetska kupa su veslali u samcima.

Polovica srebrnog olimpijskog dubla, Nizozemac Melvin Twellaar cijelu je prošlu sezonu nastupao u samcu i pritom osvojio svjetsko srebro i europsko zlato u ovoj disciplini, ali Nizozemci su ga odlučili vratiti u “staru disciplinu”.

Odmjeravanje snaga s Australcima, trećom posadom koja je osvojila medalju na prošlom SP, naša posada sigurno neće imati prije trećeg Svjetskog kupa u Luzernu u srpnju budući da su Sinkovići odlučili ove godine preskočiti drugi Svjetski kup.

Linker
25. travanj 2024 18:30