VESLANJE

Damir Martin: Lijepo je veslati doma, a još ljepše kada na svojoj strani imate i navijače

Od 5. do 7. svibnja Zagreb će biti domaćin prve od tri ovosezonske regate Svjetskog kupa
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 17. ožujak 2023. 10:57

Hrvatska uskoro ponovno postaje međunarodno središte veslanja. Svjetska veslačka elita okupit će se u Zagrebu, gdje će se na Jarunu od 5. do 7. svibnja održati Svjetski kup u veslanju. Riječ je o godišnjoj seriji od tri regate koje su svojevrsna uvertira Svjetskom veslačkom prvenstvu, a održavaju se tijekom tri dana ubrzanim sustavom napredovanja od kvalifikacija do finala.

Pred hrvatskim i ostalim veslačima iz najbolje svjetske klase, uzbudljiva je natjecateljska godina. Na svakoj od tri regate tempirat će se forma za SP na kojem će svi tražiti ono najveće i najvažnije - “vize” za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Prva postaja na tom putu, Svjetski je veslački kup koji će se održati upravo u Hrvatskoj. Nakon toga slijede stanice u Vareseu i Luzernu.

- Presretni smo i ponosni što će se veslački Svjetski kup drugi put održati u Zagrebu, na Jarunu, ovaj put uz prisustvo navijača. Za podsjećanje, virus korone bio je otjerao navijače s tribina 2021. kad je Zagreb prvi put bio domaćin, a nakon njega te godine Luzerne i Sabaudia. Izravni TV prijenosi bit će ponuđeni cijelom svijetu i organizatori znaju da je to idealna prilika za promociju Hrvatske uoči početka turističke sezone - rekao je predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza Branimir Bašić.

- Siguran sam da će nas naši najbolji veslači i veslačice, kao što je to uvijek slučaj, pred cijelim svijetom učiniti ponosnima.

Na zagrebačkom Jarunu okupit će se najpoznatije svjetske posade, a nama najvažnije je to da će nastupiti olimpijski, svjetski i europski prvaci, braća Martin i Valent Sinković u dvojcu na pariće te Damir Martin, koji nastupa u samcu.

Za Hrvatsku će nastupiti i sestre Ivana i Josipa Jurković, koje su na dobrom putu da postanu prva ženska veslačka posada koja se plasirala na OI, te Anton i Patrik Lončarić u dvojcu bez kormilara.

Hrvatski olimpijac Damir Martin jedan je od onih koji se vesele nastupu pred svojom publikom:

- Uvijek je najljepše veslati doma, a još ljepše je kada na svojoj strani imate i navijače, što uslijed pandemije nije bio slučaj 2021. Ova je regata vrlo važna jer smo u kvalifikacijskoj godini za nastup u Parizu i ja sam u potpunosti siguran da ćemo svi mi iz reprezentacije biti dobri na “svojoj vodi”. Uvjeren sam da će tako biti i u rujnu u Beogradu, kad će se u sklopu najvažnijeg godišnjeg natjecanja održati i kvalifikacije za OI i dijeliti “pozivnice” za Pariz. Odlazak u Pariz svima nam je san, kao i uvijek kad je riječ o OI.

Svjetski kup je, inače, najveće veslačko natjecanje nakon SP-a, a u Zagrebu se očekuje nastup otprilike tisuću najboljih svjetskih veslačica i veslača.

Slike Zagreba i Hrvatske otići će u 50 zemalja, a gledatelji će u izravnom TV prijenosima imati priliku uživati u izvanserijskom veslačkom spektaklu...

Linker
18. travanj 2024 11:12