DAMIR KRAJAC Cropix
SVJETSKI KUP U ZAGREBU

Damir Martin nije imao svoj dan: ‘Već nakon prvih 300 metara sam izgubio utrku, nije bilo šanse‘

Dora Dragičević osvojila je broncu, dok će braća Sinković u nedjelju loviti jubilarnu 50. medalju
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 06. svibanj 2023. 13:15

Nakon odličnog petka, dogodila se loša subota. Tim je riječima svoj nastup u polufinalu zagrebačkog Svjetskog kupa opisao naš brončani olimpijac iz Tokija Damir Martin. Doista, nakon dvije sjajne utrke u petak, kvalifikacijske i četvrtfinalne, i sam je očekivao više od sebe, ali subotnje jutro na Jarunu nije bilo njegovo. Raspao se praktički već do prve četvrtine staze i polufinale samaca završio na posljednjem mjestu, odradivši završnicu praktički rekreativno.

- Ma, već od prvog zaveslaja kao da me netko držao pod vodom i nije dao da čamac isplovi. Niti ritma, niti brzine, niti dinamike zaveslaja... Već nakon prvih 300 metara sam izgubio utrku, nije bilo šanse. Jednostavno, nije mi sjelo od samog početka, štoviše, bilo mi je teško već na zagrijavanju. Sigurno su me koštale te dvije teške utrke u petak, pogotovo sada kad smo još na početku sezone. Ali, dobro, znam na čemu trebam raditi, a za početak idem u nedjelju u B finalu izvući najbolje što mogu da imam pravi pokazatelj forme jer ova utrka to nije bila - rekao je Martin.

Iz cijelog nastupa u Zagrebu ipak može izvući i neke pozitivne stvari.

image

Damir Martin.

DAMIR KRAJAC Cropix

- U petak sam imao dvije utrke, jedna je bila blizu sedam minuta, a druga ispod sedam. Da mi je to netko rekao da ću već na prvom Svjetskom kupu u jednom danu imati takve rezultate, odmah bih potpisao. Ali eto, ti su rezultati povukli ovo što se dogodilo dan kasnije. Samo 18 sati za regeneraciju nije bilo dovoljno.

Iskustvo mu ovaj put nije bilo dovoljno da izvuče tri utrke u kratkom razdoblju.

- Praktički cijelu prošlu godinu sam pauzirao. Da, odradio sam nekoliko regata, ali to je bilo još lošije nego ovo, tako da to ni ne spominjem. Vraćam se u utrkivanje, a svaki povratak je težak. Ovo mi je prva dobra pljuska, zapekla je i sad znam gdje sam.

Naišao se u tom trenutku i Valent Sinković koji je također nekadašnjeg kolegu iz četverca u nevjerici pitao što mu se dogodilo.

- Kao da mi je netko mrtvu kravu zavezao za čamac. Vučem 300 kila i čamac neće čamac. Ispraznilo se bure baruta - slikovito mu je opisao popularni Damšo i odmah dobio Valentovu podršku.

- Ma, puno si se podigao u odnosu na prije 2-3 tjedna.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Dodao je Martin u nastavku razgovora s novinarima da nije ni bilo realno očekivati vrhunski plasman na ovom natjecanju.

- To bi bilo super, ali nisam siguran da bih uspio izdržati u tom ritmu do kraja sezone. Znao sam da mogu biti brz, ali nisam znao koliko često. Sad vidim da mogu dvaput u danu, ali mi treća utrka fali. Srećom, Svjetsko prvenstvo je razvodnjeno na osam dana, ima pauze i to će mi biti lakše.

Unatoč tome što nije završilo kako je priželjkivao, uživao je u domaćoj atmosferi.

- Nisam mislio da će me u petak to toliko dirnuti, ali navečer je bilo fleševa, slika, svega, nakupilo se emocija. Inače na natjecanjima gasim društvene mreže, ne javljam se na poruke, ali ovdje je kontakt bio neizbježan, tako da me sve to napunilo. Kad sam legao doma, malo su emocije proradile, odvojile me od sna na pola sata, sat, ali nije to alibi. To je čisto zadovoljstvo i sreća. Ma čak i u subotu, ne mogu reći da sam guštao jer sam stvarno loše odveslao, ali drago mi je da sam čuo podršku s tribina i sa strane, nadam se da ću u nedjelju to vratiti.

Puno više razloga za zadovoljstvo imali su u subotu Patrik i Anton Lončarić, Osječki su blizanci osvojili prvo mjesto u repasažu dvojaca bez kormilara i plasirali se u nedjeljno finale.

- Odveslali smo solidnu, stabilnu utrku, cijelo smo vrijeme držali sigurnu poziciju. U petak smo imali prvu utrku u dvojcu "bez" ove sezone, ali samo do 1000 metara je bila prava, a onda smo pustili. Sad smo odradili do kraja i zadovoljni smo, premda još u rukavu imamo i finiš koji nismo u potpunosti pokazali. Konkurencija ovdje je jako dobra, moći ćemo se boriti i nadam se da našem najboljem veslanju u ovom trenutku - poručio je Patrik Lončarić.

image

Dora Dragicevic.

DAMIR KRAJAC Cropix

Sretno je zagrebačka priča završila i za Doru Dragičević (27) koja je u finalu lakih samaca ušla u cilj na trećem mjestu i osvojila prvu medalju u Svjetskom kupu. Istina je da konkurencija nije bila velika, u Zagreb je došlo samo pet posada, ali ostat će to Dori lijepa uspomena.

- Čehinja Neuhortova i Nizozemka Kettler su stvarno bile prebrze, ali ja sam zadovoljna kako sam odradila utrku. Bilo je fenomenalno, nisam još nikad okusila ovakvo navijanje, bodrili su me gledatelji cijelo vrijeme - rekla je Dora kojoj predstoje pripreme za Europsko prvenstvo u Bledu.

REZULTATI

SAMAC (m), polufinale, skupina 1: 1. Zeidler (Njem) 6:58.40, 2. Vasilev (Bug) 7:02.55, 3. Secher (Dan) 7:03.86; skupina 2: 1. Nielsen (Dan) 6:58.66, 2. Garcia Ferrero (Špa) 7:01.18, 3. Pimenov (Srb) 7:03.02... 6. MARTIN (HRV) 7:43.96.

SAMAC (m), C finale: 1. Ferreira (Bra) 7:03.03, 2. Sisma (Češ) 7:05.13, 3. ŠAIN (HRV) 7:06.26.

SAMAC (m), D finale: 1. Senciales (Špa) 7:11.03, 2. Cox (Zim) 7:13.23, 3. CESAREC (HRV) 7:14.22.

DVOJAC BEZ KORMILARA (m): 1. HRVATSKA 6:37.85, 2. Austrija 6:38.76, 3. Mađarska 6:39.03.

LAKI SAMAC (ž): 1. Neuhortova (Češ) 7:48.30, 2. Kettler (Niz) 7:51.55, 3. DRAGIČEVIĆ (HRV) 8:03.14.

NASTUPI NAŠIH POSADA U NEDJELJU

9.48 finale B, samac (Martin)

10.00 finale B, laki dvojac na pariće (Prižmić, Varat)

10.35 finale A, ženski dvojac bez kormilara (I. i J. Jurković)

10.47 finale A, dvojac bez kormilara (P. i A. Lončarić)

11.19 finale A, dvojac na pariće (M. i V. Sinković)

12.55 finale A,četverac na pariće (Borković, Poljančić, Bošković, Šuk)

Linker
15. travanj 2024 14:04