Privatna arhiva
JEDINSTVENI I NA MEDITERANU

FOTO Ponuda kakva dosad nije viđena na Jadranu: Dva posebna hrvatska sportaša oduševila goste iz cijelog svijeta

Nikica Ljubek i Tomislav Smrček - Čonč po Istri "plove" na havajskim kanuima
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 15. srpanj 2023. 10:10

Mjesto radnje predivni Limski zaljev, smješten na zapadnoj obali Istre između Vrsara i Rovinja. Glavni likovi poznati. Godinama - pa i danas - najbolji hrvatski kanuist Nikica Ljubek i Tomislav Smrček - Čonč, kapetan bjelovarske ekipe Argonauta koji su bili senzacionalni osvajači Maratona lađa...

image
Privatna arhiva

Preplanuli, sa širokim osmjehom, a pokraj njih dva havajska kanua, koje je prava rijetkost vidjeti u Hrvatskoj. Posljednja poznata adresa Nikice Ljubeka bila je Kina, gdje je trenirao tamošnju kanu reprezentaciju. Pamtimo da su njegova dva kanuista donijela dvije medalje s Igara u Tokiju.

- Vratio sam se iz Kine, dosta mi je bilo biti tako daleko od doma usprkos svega što sam tamo imao. Od odlične plaće, do vrhunskih uvjeta za rad i silno motiviranih kanuista. Zaželio sam se Lijepe naše i eto me tu - priča nam Nikica Ljubek.

image
Privatna arhiva

Sve super, ali od kud vi u Limskom zaljevu i od kud vam havajski kanui koje sam - dakako - po prvi put vidio, kao i svi radoznali turisti koji su se u međuvremenu radoznalo raspitivali o kanuima i tome što radi tandem Ljubek - Smrček.

- Kada sam se vratio u Hrvatsku razmišljao sam što bih. Znate, ja sam i dalje u punom treningu i namjeravam nastupiti na prvenstvu Hrvatske (kažu nam da će lakoćom biti prvak op.a.), iako su mi 42 godine. Gledajući tako što bih, u razgovoru sa svojim prijateljem Čončom došli smo na ideju da obogatimo malo hrvatsku turističku ponudu, a da si opet ostavimo prostor da treniramo punom snagom - objasnio nam je Ljubek.

image
Privatna arhiva

Čonča smo pitali što točno nude turistima.

- Izlet s ovakvim kanuima i ovakvom ponudom jedinstveni su na Jadranu, ali i na kompletnom Mediteranu, barem po našim saznanjima. Izlet je jako atraktivan i osim veslanja uključuje posjet turističkoj atrakciji - pećini u kojoj se nalazi Pirate Cave Bar. Slijedi kupanje i piknik na plažama uzgajališta kamenica, Oyster farm. Rijetki su izleti koji pružaju tako cjelokupno i prekrasno iskustvo po pitanju prirode koja vas okružuje. Izlet završavamo kušanjem svježih kamenica uz vrhunsku Malvaziju u famoznom Tony‘s Oyster Shack (posjetili su ga svi regionalni i svjetski celebritiji uključujući i pokojnog Anthony Bourdaina). Svi gosti ne da su bili oduševljeni, nego kažu da nikad nisu doživjeli tako lijep izlet.

image
Privatna arhiva

Tko su vam klijenti?

- Imali smo goste iz Hrvatske, Srbije, Njemačke, Kine, Islanda, Poljske, Italije, SAD-a, Dominikanske republike, Češke, Austrije, Mađarske, Brazila. Par iz Brazila bukirao je dvije noći u Rovinju samo kako bi mogli doći na naš izlet. Najavio nam se i cijeli tim s Havaja koji bi došli u kolovozu na naš višednevni izlet kanuima oko Istre. Još se uhodavamo, ali gosti su oduševljeni.

Nikica Ljubek bio je s mađarskim timom na utrci na Havajima, koja je daleko najspektakularnija na svijetu i ostala mu je velika želja da tako još jednom nastupi s hrvatskim timom. Argonauti su još 2018. obznanili plan da nastupe na Havajima, ali tada ih je COVID zaustavio.

image
Privatna arhiva

- Samo na neko vrijeme - u glas će Ljubek i Smrček. - Recimo da je ova ponuda na havajskim kanuima samo lagano uhodavanje za odlazak na Havaje. Čonč je ovog proljeća bio u Kaliforniji, odradio više treninga s lokalcima na Pacifiku i ostvario nužne kontakte kako bi nam olakšao odlazak na tu misiju. Za sada smo tu, puno radimo, ali i uživamo. Imamo i izvrsnu suradnju s TZ Kanfanara i mnogim lokalnim turističko-ugostiteljskim djelatnicima - zaključio je Ljubek.

Sjajno je vidjeti vrhunskog kanuista kakav je bio Nikica Ljubek (osvajač svjetske i europske medalje u maratonu), kako se na jedinstven način uključio u hrvatski turizam, te kako su on i Tomislav Smrček osmislili jedinstvenu ponudu za goste. Ne sumnjamo da je izlet kroz Limski zaljev s takvim dvojcem čisti užitak...

image
Privatna arhiva

Linker
02. svibanj 2024 08:34