Bartol Bućan

 MARKO TODOROV/CROPIX Cropix
BARTOL BUĆAN

Genijalac s veslom: ‘Želim napraviti rezultat koji pokazuje da se isplati ulagati u mene‘

Jedan je od samo pet učenika koji su sa 100 posto riješili ispite mature iz fizike i matematike
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 25. srpanj 2022. 14:36

Među veslačima ima jako puno visokoobrazovanih osoba, mnogi od njih završili su najzahtjevnije fakultete i nisu samo uspješni u onome što rade, nego su iznimno uspješni. Nove generacije nastavljaju tu tradiciju, a jedan od posebnih je Bartol Bućan, veslač splitskog Mornara. Na ovogodišnjoj državnoj maturi samo je pet hrvatskih učenika imalo 100-postotni rezultat na ispitima matematike A razine i fizike, a među njima je bio i mladi splitski veslač, koji je prošle godine nastupio na juniorskom EP i SP u veslanju.

Nije se nadao da će na oba ispita imati baš 100 posto, ali očekivao je da će biti blizu toga.

image

Bartol Bućan

MORNAR

- Sve ispod odlično riješene mature bio bi neuspjeh. Zvuči prepotentno, ali to je realna situacija s obzirom na sva natjecanja koja sam prošao posljednjih 8-9 godina. U tome sam jako, iznimno dobar i svjestan sam da ja to mogu.

U osnovnoj i srednjoj školi je bio redoviti sudionik državnih natjecanja u ova dva predmeta, a uspjehe nije postizao samo "doma", nego i na međunarodnim natjecanjima pa tako primjerice ima broncu s Međunarodne prirodoslovne olimpijade u Bocvani 2018., srebro s Prirodoslovne olimpijade Europske unije 2019...

image

Bartol Bućan

MORNAR

Koliko je medalja skupio na državnim natjecanjima znanja?

- Uh... dobro pitanje. Bio sam na svim državnim natjecanjima iz fizike od 8. razreda do kraja srednjoškolskog obrazovanja. U osmom razredu i u prvom srednje bio sam prvi, u drugom srednje osmi ili deveti, u trećem i četvrtom sam bio peti. Iz matematike sam u sedmom razredu bio prvi, u osmom četvrti, u prvom srednje u Top 10, onda u drugom srednje drugi, pa lani isto u Top 10...

Završio je Treću gimnaziju u Splitu, a od jeseni će biti brucoš zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Zašto strojarstvo, a ne fizika ili matematike?

- Prije sam želio studirati upravo fiziku ili matematiku, ali radije bih želio ući u svijet biznisa, nego u akademski svijet. Zanima me praktični dio, strojevi, sklopovi, razvoj automobila, aviona, jedrilica i slično...

image

Bućan je prošle godine u četvercu s kormilarom nastupio na juniorskom SP

U jednom intervjuu je spomenuo "možda ću jednom surađivati s Rimcem", a to nije šala.

- Postoji i Rimac kutak na FSB-u, a meni je jako bitno da se uključim u projekte tijekom fakulteta i steknem dodatno znanje. Znam da je fakultet zahtjevan, ali mislim da ću imati dovoljno vremena za to i da mi fakultet neće predstavljati problem.

Možda jednom neće raditi za u Rimac grupaciji, nego postane "novi Rimac"...

- Ne znam, vidjet ćemo - smije se.

Tata Marijo i djed Tonći su "krivci" za vašu ljubav prema matematici i fizici, a kako ste završili u veslanju?

- Kad sam imao 10 godina isprobao sam veslanje na dasci i shvatio koliko uživam u aktivnosti na moru. Iz Splita sam i more je dio mene, pa je to i logično. Tata je uvijek htio je da budem aktivan, pa sam igrao i nogomet i košarku i rukomet, ali veslanje je bio moj izbor. Ali klub je bio daleko i nisam mogao sam putovati na treninge pa sam u petom razredu pristao na tatinu opciju. Tata je, naime, svojedobno poluprofesionalno igrao košarku, bio je i kapetan juniorske selekcije Jugoplastike, a ja sam visok, imam i te gene...

image

Zagreb, 270618.
Bastijanova ulica.
Mladi matematicar Bartol Bucan.
Foto: Marko Todorov/CROPIX

MARKO TODOROV/CROPIX Cropix

No, ipak je pobijedilo veslanje.

- Čim sam bio dovoljno star da mogu sam ići na treninge, znači u sedmom razredu, primio sam se veslanja i polako je ono postalo dio mog života.

Prošle godine je bio u juniorskoj reprezentaciji, nastupio na Europskom prvenstvu u četvercu na pariće i na Svjetskom juniorskom u četvercu s kormilarom. Ove godine vas nema u reprezentaciji?

- Ovo mi je prva godina u mlađim seniorima i nažalost nisam uspio upasti u reprezentaciju, ali želim ponovo izboriti mjesto.

Veslači koji dođu na studij u Zagreb obično nastave veslati za neki od zagrebačkih klubova, ako nastave, ali Bartolu to nije opcija. I ne samo njemu. I Roko Bošković i Goran Mahmutović, dvojica njegovih kolega iz Mornara, koji će ovaj tjedan nastupiti na SP do 23 godine u Vareseu, žele nastaviti karijeru kao članovi splitskog kluba.

Zanimljivo, sva trojica su i na istom fakultetu, Mahmutović je tri godine stariji, a Bošković će kao i Bućan biti brucoš ove godine. Pritom su Bartol Bućan i Roko Bošković ove godine zauzeli prvo i drugo mjesto na listi upisanih na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje.

- Želimo nastaviti veslati za Mornar i nastojat ćemo se nekako organizirati. Sad mi je plan do odlaska u Zagreb što više vremena provesti u čamcu, a onda će biti naglasak na teretani, ergometru... Njih dvojica su stvarno jako perspektivni, a za sebe ne mogu reći da sam na toj razini, ali vidjet ćemo kako su se razvijati.

Bitno je da se u cijelu priču uključi i Hrvatski veslački savez i da ne budu prepušteni sami sebi. To si vodstvo HVS-a ne smije dopustiti jer ionako imamo (pre)malu bazu veslača.

- Vjerujem da će Mahmutović i Bošković imati podršku jer su obojica iznimni veslači i mislim da bismo ih obojicu mogli gledati u Parizu 2024. u nekom četvercu. Što se mene tiče, osoba sam koja uvijek pokušava znati koliko točno vrijedi i ne želim se smatrati boljim od onoga kakve rezultate ostvarujem. Prije nego od nekoga nešto tražim želim donijeti na stol neke dobre rezultate, bilo to na ergometru ili vodi i onda reći "mislim da bi bilo pametno uložiti u mene", bez toga nema smisla.

Bartol Bućan, jedan od onih zbog kojih se budućnost Lijepe naše čini ljepša. I zbog znanja i zbog rezultata i zbog načina razmišljanja.

Linker
25. travanj 2024 03:42