DAMIR KRAJAC Cropix
EP NA BLEDU

Hrvatska braća idu po novo zlato: Sinkovići s dvije uvjerljive pobjede najavili slavlje u Sloveniji

Neće biti spektakularnog obračuna s Francuzima za zlato, ali konkurencije je i dalje velika
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 28. svibanj 2023. 07:53

Dvoboj olimpijskih pobjednika iz Rija 2016. i dvostrukih svjetskih prvaka protiv olimpijskih pobjednika iz Tokija 2021. i također dvostrukih svjetskih prvaka u dvojcu na pariće trebao je biti jedan od vrhunaca Europskog prvenstva na Bledu, ali ništa od toga. Valent i Martin Sinković svoj su dio posla do sada odradili bez pogreške, pobjedom u kvalifikacijskoj skupini izravno su se plasirali u polufinale, a onda su iz polufinala, još jednom pobjedom, prošli u A finale. Francuzi Hugo Boucheron i Matthieu Androdias “kašljucali” su već u kvalifikacijama u kojima su ih dobili Irci, a potpuno su se “razboljeli” u polufinalu u kojem su bili tek peti u svojoj skupini i cijelo vrijeme izvan igre za prolaz u A finale. Tako će aktualni olimpijski i svjetski prvaci u nedjelju veslati za plasman od 7. do 12. mjesta, a Sinkovići će u A finalu loviti svoje 51. odličje.

- Utrka se odvijala po planu, znali smo da će Irci pritiskati i da moramo gurati do kraja. Imali su jak finiš, ali mi smo imali kontrolu i nije bilo problema - prokomentirao je polufinalnu utrku Valent Sinković.

Martin ponovo iscrpljen

Hrvatski dubl bio je u vodstvu od početka, do pola staze pratili su ih Litavci Kelmelis i Bieliauskas (unutar sekunde), ali su se dečki preforsirali i na kraju završili šesti, a prolaz u A finale izborili su Irci Daire Lynch i Philip Doyle, koji su pokušali, ali nisu uspjeli iznenaditi Sinkoviće kao što su to napravili Francuzima u kvalifikacijama te mladi Belgijanci, Tristan Vandenbussche (2001. godište) i Aaron Andries (2003.), aktualni svjetski prvaci do 23 godine u ovoj disciplini.

- Zadovoljni smo. Puno zadovoljniji nego s prvom utrkom. Očekivali smo da će Irci prijetiti, iskontrolirali smo utrku, ali trebat će biti još bolje u finalu - dodao je Martin Sinković.

Uz Belgijance i Irce, u finalu će im suparnici biti Nizozemci, Talijani i Španjolci, koji su tim redoslijedom završili nastup u drugoj polufinalnoj skupini. Španjolci su vodili na 500 metara uz blisku pratnju Talijana i Nizozemaca, na 1000 i 1500 metara su Talijani imali vodstvo, ali kroz cilj su prvi prošli Nizozemci.

Po dosadašnjim rezultatima, najveća prijetnja Sinkovićima trebali bi biti Nizozemci Stefan Broenink i Melvin Twellaar, srebrni iz Tokija, koji su prošlu sezone proveli izvan dubla. Broenink uglavnom u većim posadama, a Twellaar u samcu u kojem je bio europski prvak i srebrni na SP. Španjolci Aleix Garcia Pujolar i Rodrigo Conde Romero su aktualni svjetski viceprvaci, ali osim na SP, cijelu prošlu sezonu su gledali u leđa Sinkovićima, a iza njih su bili i na Svjetskom kupu u Zagrebu. Talijanska posada je kombinacija iskustva i mladosti, Luca Rambaldi ima svjetsku broncu u ovoj disciplini iz 2017. i europsko zlato iz iste godine, a sad mu je partner Matteo Sartori, koji je 2002. godište.

RASPORED

A finala

11.49 Dvojac ‘bez (ž)

12.53 Dvojac na pariće (m)

B finala

9.45 Laki samac (ž)

10.08 Dvojac ‘bez’ (m)

10.23 Samac (m)

Linker
26. travanj 2024 06:04