DAMIR KRAJAC Cropix
SVJETSKO PRVENSTVO

Hrvatske sestre ispisale povijest! Ovako nešto nije napravila niti jedna ženska posada u našem sportu

Ivana i Josipa Jurković u dvojcu ‘bez‘ izborile su A finale Svjetskog prvenstva u Račicama
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 22. rujan 2022. 11:17

Ivana i Josipa Jurković plasirale su se u A finale ženskih dvojaca ‘bez‘ na Svjetskom prvenstvu u veslanju koje se održava u Račicama i time ispisale povijest hrvatskog veslanja. Blizanke rodom iz Vela Luke postale su prva hrvatska ženska posada koja je izborila A finale na Svjetskom prvenstvu u jednoj od olimpijskih disciplina.

Prije Ivane i Josipe Jurković jedina Hrvatica koja je veslala u A finalima Svjetskih prvenstava bila je Mirna Rajle Brođanac u lakom samcu, koji je neolimpijska disciplina. Rajle Brođanac je tijekom karijere sedam puta izborila nastup među šest najboljih posada na svjetskoj smotri, a pritom je osvojila dvije medalje - srebro u Milanu 2003. godine i broncu u Linzu 2008.

Najbolji ženski rezultat prije sestara Jurković u nekoj od olimpijskih disciplina bilo je 8. mjesto (B finale) Maje Anić i Sonje Kešerac, također u dvojcu ‘bez‘, na Svjetskom prvenstvu 2010. na Novom Zelandu.

Blizanke Jurković u polufinalu Svjetskog prvenstva u Račicama ponovile su ono što su napravile u kvalifikacijama i još jednom su u posljednjih 500 metara "slomile" i nadmašile Čehinje i doveslale do trećeg mjesta koje je vodilo u A finale.

Najbrže u njihovoj skupini bile su europske prvakinje, Rumunjke Ioana Vrinceanu i Denisa Tilvescu s vremenom 7:11.04, a druge Nizozemke Ymkje Clevering i Veronique Meester (7:12.75), inače brončane na nedavnom EP u Münchenu. Sestre Jurković su imale vrijeme 7:16.61, a četvrte Čehinje, koje će imati noćne more zbog naših 22-godišnjakinja, utrku su završile s vremenom 7:19.49.

U drugoj kvalifikacijskoj skupini nije bilo drame oko prolaska u A finale, prve tri posade bile su "debelo" ispred ostatka. Najbrže su bile Novozelanđanke Grace Prendergast i Kerri Williams (7:11.02), braniteljice svjetskog zlata u ovoj disciplini i olimpijske pobjednice iz Tokija prije godinu dana, druge Amerikanke Madeleine Wanamaker i Claire Collins (7:15.09), a treće Britanke Emily Ford i Esme Booth (7:19.99), koje su na nedavnom EP bile srebrne.

Finale ženskih dvojaca je u subotu u 13.35 minuta.

Linker
24. travanj 2024 01:40