Damir Martin je prije nego što je želio završio i nastup u Luzernu, ali i cijelu sezonu

NE IDE NA EP I SP

Hrvatski srebrni olimpijac naprasno završio sezonu: ‘Kad bih morao ponovo na operaciju bio bi to i kraj karijere!‘

Damir Martin zbog problema s kukom propustit će nastupe na Europskom i Svjetskom prvenstvu
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 21. srpanj 2022. 06:54

Damir Martin nije planirao odraditi postolimpijsku sezonu u punom opterećenju, ali nije očekivao ni da će već u srpnju na potpuni odmor. No, ljudsko tijelo ima svoja ograničenja, pogotovo ono koje je već prošlo kojekakve torture i tijekom treće regate Svjetskog kupa u Luzernu “javio” se Damirov lijevi kuk. Kuk koji je operirao u listopadu 2019. i koji mu ne bi dopustio osvajanje treće olimpijske medalje da su Igre u Tokiju održane u ljeto 2020. kad su trebale. Odgoda za godinu dana dala mu je potrebno vrijeme, a bronca u Japanu razbuktala je ponovo strast, bacila u koš za smeće ideju o oproštaju i sve što Marin planirao za ovu i iduće sezone bilo je s jednim ciljem - zaokružiti priču u Parizu 2024.

Ove godine je upravo zbog laganijeg ritma u kojem je želio odraditi sezonu preskočio prva dva Svjetska kupa, pojavio se u na trećem u Luzernu, ali...

- U prvoj utrci, u kvalifikacijama, tri-četiri puta me “presjeklo”, osjetio sam munje u kuku, ali sam vidio da sigurno prolazim pa nisam forsirao, nego lagano završio utrku. Isto popodne je bilo četvrtfinale u kojem me samo jednom “presjeklo”, ali bila je to utrka “na nož” do kraja. Nažalost, nisam prošao u polufinale, a možda i na sreću jer bih u polufinalu još “doradio” taj kuk, a ovako me prisililo da stanem na loptu.

Probleme je u punom opsegu zapravo osjetio dan kasnije...

- Imao sam problema sa sjedenjem, sa stajanjem, boljelo me prilikom hoda. Pokušao sam se zagrijati za utrku, odraditi sve što inače radim, ali nije bilo ništa bolje pa samo otkazali nastup u C finalu. Kad sam se vratio u Zagreb otišao sam na magnet, koji je pokazao kako ništa nije puklo, ali bilo je natečeno i izgleda da sam, ajmo to tako reći, pogodio dobar dio. Postojala je neka priraslica koja se stvorila nakon operacije i nju sam “razbio”. Sad kad se smanjila upala i nestao hematom osjećaj u kuku je puno manje bolan, zapravo i nema boli i čak imam osjećaj da je pokretljivost kuka za stupanj bolja nego prije. Ispalo je, eto, nešto dobro u svemu tome lošem.

Postojao je strah da ćete morati na još jedan zahvat na kuku, ali očito to više nije slučaj?

- Ne, nema potrebe za zahvatom i to je mišljenje i dr. Tomislava Smoljanovića i dr. Michaela Diensta u Münchenu, koji me operirao 2019. Ako se ovo ne ponovi, a po njihovom mišljenju ne bi trebalo, sve će biti u redu. Ako se ponovi, neće biti dobro.

A da je zaključak bio još jedna operacija?

- Rekao sam da ako budu potrebni neki dodatni zahvati napravit ću ih čisto da mogu funkcionirati normalno kao privatna osoba, ali ne zbog bavljenja vrhunskim sportom. Koliko je vraćanje u pravu formu i prolazak tog cijelog postoperativnog dijela ogroman stres meni još je duplo veći mojoj obitelji i ljudima s kojima sam okružen i ne bih to više prolazio.

Ali bez obzira na to što ne mora na novi operativni zahvat više se neće natjecati ove sezone.

- Odlučili samo da ću se odmoriti do kraja. Očito tijelu treba pauza nakon svega što sam prošao, operacija, pa oporavaka, pripreme za Tokio, nastup u Tokiju... Na neki način mi je tijelo reklo da stanem i to ću i napraviti. Otkazao sam nastup na europskom i svjetskom prvenstvu ove godine i negdje krajem kolovoza krećem s treninzima.

Linker
02. lipanj 2023 01:28