VLADO KOS/Cropix
JEDINSTVENA UTRKA

Iz svog Vukovara krenuo na put prema Parizu: ‘Želim što više podržati i pridonijeti održavanju ove regate‘

Osvajač tri olimpijska odličja odveslao je 34 kilometra od Vukovara do Iloka
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 28. rujan 2023. 13:13

Ove će subote ponovo iz Vukovara prema Iloku krenuti osmerci u jedinstvenoj utrci dugoj 34 kilometra kojom se odaje počast onima koji su nam omogućili da danas živimo u miru, ali se i promovira veslanje i zdrav život. Vukovarski maraton stigao je do 20. rođendana, a jubilarna utrka predstavljena je u srijedu u prostorijama organizatora, Hrvatskog veslačkog kluba Vukovar.

Višestruki olimpijac i osvajač tri olimpijska odličja, rođeni Vukovarac Damir Martin na najbolji je način promovirao 20. izdanje utrke u čijem je osnivanju, a onda i održavanju svih ovih godina sudjelovao i njegov otac Boris Martin. Martin je, naime, u srijedu u samcu odveslao kompletnu utrku u dužini 34 kilometra i na taj način simbolički započeo i pripreme za svoj četvrti olimpijski nastup, u Parizu iduće godine.

image
VLADO KOS/Cropix

- Želim što više podržati i pridonijeti održavanju ove regate jer okuplja veslače od mlađih uzrasta do veterana. U sportu smo svi zajedno, u čamcu okruženi prekrasnim krajolikom. Ovo je projekt koji iz godine u godinu okuplja 300-500 veslača za jedan vikend, istinska pozitiva u ovome gradu - rekao je Martin.

Jubilarno, 20. izdanje Vukovarskog veslačkog maratona održat će se 30. rujna u znak sjećanja na dan osnivanja legendarne 204. vukovarske brigade. Nastupit će više od 200 veslača, a posade ove godine stižu iz Dubrovnika, Metkovića, Makarske, Splita, Zadra, Rijeke, Zagreba, Osijeka i Rame iz Bosne i Hercegovine.

- Prije 19 godina pokrenuta je ova jedinstvena manifestacija s ciljem promoviranja veslanja te odavanja počasti 204. vukovarskoj brigadi te 32 poginula i nestala člana HVK Vukovar kao i svim vukovarskim braniteljima. U do sada održanim maratonima nastupilo je više od 1000 veslačica i veslača, više od 300 posada iz 42 kluba i 9 zemalja. Podaci govore u prilog veličini i međunarodnom karakteru događaja. Osim sporta, ovaj događaj spaja ljude na brojne načine i promovira zdrav način života i veslanje - rekao je Luka Kolar, predsjednik HVK Vukovar.

Ove će godine nastupiti 22 posade u osmercima, a novost je utrka “32 hrabra”, također utrka osmeraca, ali u duljini od 5 kilometara u počast 32 poginula i nestala člana HVK Vukovar u Domovinskom ratu.

Linker
04. svibanj 2024 07:05