PEDJA MILOSAVLJEVIC Cropix
MARTIN ZAVRŠIO ŠESTI

Martin i Valent Sinković osvojili srebro u Beogradu: ‘Nismo navikli na druga mjesta, ali Nizozemci su bili bolji‘

Sinkovići su u nedjelju u finalnoj utrci bili drugi s vremenom 6:12.44
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 10. rujan 2023. 13:50

Tri olimpijske kvote, dva A finala i srebro, rezultat je nastupa hrvatskih veslača na Svjetskom prvenstvu u Beogradu. Medalju su osvojili Valent i Martin Sinković, njihova već deveta svjetska, drugo srebro uz šest zlata i jednu broncu u tri različite discipline. Niz su započeli zlatom u četvercu na pariće 2010. godine, ovo je bilo deseto svjetsko prvenstvo od tada, oni su se kući devet puta vraćali s odličjem oko vrata. Jedino što možeš je reći: "svaka vam čast i sva sreća da vas imamo".

Damir Martin je ulaskom u A finale samaca priredio jedno od većih iznenađenja SP, koliko god mi uvijek vjerujemo u njega. Četvrti put se plasirao na Igre, treći put uzastopno u samcu što je rezultat za duboki naklon. U A finalu više nije bilo "goriva" za borbu s najboljima u ovoj disciplini, završio je šesti, ali to mu neće nimalo pokvariti zadovoljstvo s kojim odlazi iz Beograda. Nema ni razloga.

Treću olimpijsku kvotu izborili su Anton i Patrik Lončarić u dvojcima ‘bez‘ i tako zaokružili odličan nastup u Beogradu, koji će pak sestrama Ivani i Josipi Jurković ostati mjesto kojeg se nikako neće sjećati po dobrome. Blizanke s Korčule morale su prekinuti nastup tijekom Svjetskog prvenstva zbog bolesti koja je posljednjih dana izazivala strah među svim veslačima, a one su imale nesreću pokupiti zarazu.

Video: Renata Beluhan

Nizozemci Melvin Twellaar i Stefan Broenink imali su u Beogradu status prvog favorita za zlato u dvojcima na pariće, uostalom tu im je ulogu uoči finala dao i Valent Sinković, a na stazi su to veslači u narančastim dresovima i potvrdili.

Vodili su od početka do kraja utrke i osvojili zlato ispred braće Sinković (+3.25) i irske posade Daire Lynch i Philip Doyle (+4.22). Nikakve dvojbe nije bilo oko toga tko je u ovoj utrci bio najbolji i Sinkovićima nije bio nikakav problem to i priznati.

- Stvarno su bili bolji, čestitam im i skidam kapu. Dali smo sve od sebe, dobro smo odradili utrku i zadovoljni smo, bolje nije išlo. Radit ćemo sad da ih dobijemo u Parizu - rekao je Martin Sinković, a Valent kojem je trebalo malo vremena da uhvati dah nakon utrke se nadovezao:

- Nizozemci su pokazali klasu. Bili su u ovoj utrci stvarno bolji, kao i na trećem Svjetskom kupu u Luzernu i možemo im samo čestitati. Nemamo si što zamjeriti, dali smo sve od sebe, išli smo solidno, ni najbolje, ni najlošije, tako da samo sretni sa srebrom.

Jednostavno je...

- Uvijek kažemo da kad smo zadovoljni svojom utrkom, a netko nas pobijedi, to je to, jednostavno su bolji u tom trenutku - zaključio je Valent.

Sinkovići su na 500 metara bili treći, +0.86 od Nizozemaca, a između njih su bili Španjolci (+0.39) koji su jako krenuli, ali se samo čekalo kad će pasti. Na pola staze su Twellaar i Broenink držali "jedinicu" ispred Talijana (+2.37), a odmah uz njih su bili Sinkovići (+2.74). Na 500 metara prije cilja Sinkovići su držali srebro (+4.43), Irci su se probili do njih (+5.28), ali nisu uspjeli ugroziti ni zlatne Nizozemce ni srebro naše posade.

image
PEDJA MILOSAVLJEVIC Cropix

Sinkovićima je ovo treća svjetska medalja u dvojcima na pariće, imaju dva zlata osvojena u ovoj disciplini još 2014. i 2015.

- Super je srebro, a i dobro nam je i došlo jer nismo četiri godine osvojili svjetsku medalju, još od 2019. Ne bi bilo dobro da se pauza protegnula na šest godina - smije se Martin.

Doduše, u te četiri godine, između 2019. i ovog SP-a u Beogradu, održano je samo jedno svjetsko prvenstvo, prošle godine u Račicama na kojem su bili četvrti, a dva su otkazana zbog pandemije koronavirusa. Prošlogodišnje SP bilo je i prvo njihovo nakon 2010. na kojem su ostali bez odličja, a sad su se ponovo vratili tamo gdje im je i mjesto, na postolje. Ovaj put iza Nizozemaca koji su ih jedini ove godine uspjeli pobijediti, na Svjetskom kupu u Luzernu i sad u Beogradu...

Zlato u samcu očekivano je osvojio Nijemac Oliver Zeidler, a preostale dvije medalje ugrabila su da veslača koji su novi ove godine u ovoj disciplini. Nizozemac Simon van Dorp je srebrni, a Novozelanđanin Thomas Mackintosh brončani. Olimpijski pobjednik Stefanos Ntouskos je završio četvrti, Danac Sverri Nielsen peti, a Damir Martin se nadao boljem "fajtu" u finalu, ali je mirno prihvatio rasplet.

- Sve u svemu, zadovoljan sam. Norma je tu, a to je bio glavni cilj. Želio sam u finalu malo više guštati i dobro sam startao, ušao sam u svoj zaveslaj. Vjerovao sam da će biti dobro vrijeme i to sam ganjao, ali ovi na vrhu su trenutačno klasa iznad. Nisam još spreman za njih, a na kraju su mi malo i popratni čamci, sudački i onaj s kamerom, napravili valove tako da mi nije uspio plan da završi utrku ispod 6:50 i zaključim SP s jednim lijepim vremenom.

Treba nešto ostaviti i za sljedeću godinu.

- Ostalo je puno toga za sljedeću godinu. Od prve utrke će to biti ozbiljnija priča, ma još od zime. Bit će to puno napetije i za sve koji gledaju - nasmijao se na kraju.

Sezona je gotova, ali odmor će biti kratak jer iduća godina je olimpijska i ulozi su najveći mogući. Ali prije okretanja onome što dolazi zanimljiva je izjava Martina Sinkovića...

- Žao mi je naravno što smo i mi izgubili od Nizozemaca, ali htio bih nešto posebno napomenuti. Impresivna je cijela nizozemska reprezentacija i oni su putokaz za sve kako se ulaže u sport i sustavno radi. Bio sam na Svjetskom juniorskom prvenstvu 2006. godine i Nizozemci tada nisu imali niti jednog juniora u finalu. Rekli su tada "nešto se mora promijeniti, moramo bolje", a ovo što sad rade je rezultat sustava koji su posložili i dobrog i dugoročnog rada. To je pouka svima što znači sustav.

Mi ga nemamo, ali se to ne vidi sve dok imamo braću Sinković i Martina. Ali kad oni odu...

Martin šesti, zlato za Nijemca Zeidlera

Martin šesti, zlato za Nijemca Zeidlera

Hrvatski veslač Damir Martin zauzeo je u nedjelju šesto mjesto u samcu na Svjetskom veslačkom prvenstvu u Beogradu, dok je zlato pripalo Nijemcu Oliveru Zeidleru koji je tako obranio naslov svjetskog prvaka u ovoj disciplini.

Zeidler je slavio s vremenom 6:38.08, srebro je pripalo Nizozemcu Simonu van Dorpu (6:39.26), a bronca trećeplasiranom Novozelanđaninu Thomasu Mackintoshu (6:40.33). Martin je imao šesto vrijeme finala 7:06.39.

Damir je Martin ovim rezultatom osigurao nastup na svojim četvrtim olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine.

Nešto ranije su braća Valent i Martin Sinković osvojili su srebrnu medalju u dvojcu na pariće.

Linker
24. travanj 2024 09:32