Mlađem bratu pobjeda, starijem treće mjesto - Martin i Valent Sinković

 HAVK MLADOST
DESET OD DESET!

Martin Sinković s još jednim trofejom prema Parizu: ‘Nekad je lakše, nekad teže, ali uspio sam svaki put‘

Croatia Indoor ili Otvoreno prvenstvo Hrvatske na ergometrima proslavilo je 10. rođendan, a cijelo to vrijeme ima samo jednog pobjednika u kategoriji muških seniora
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 20. veljača 2024. 14:02

Deset godina je dugačko razdoblje. U deset godina se svatko od nas promijeni, netko jako puno, netko manje, ali promijenimo se svi. A kako godine idu neke stvari postaju teže i više ih ne možemo raditi s lakoćom kao prije jednog desetljeća. Sportaši nisu iznimka i premda se danas na vrhunskoj razini traje puno duže nego nekad, pobijediti na jednom natjecanju deset godina uzastopno, pobijediti baš svaki put, zaslužuje respekt.

Croatia Indoor ili Otvoreno prvenstvo Hrvatske na ergometrima u organizaciji Veslačkog kluba Jadran Rijeka prošlu je subotu proslavilo 10. rođendan, a cijelo to vrijeme ima samo jednog pobjednika u kategoriji muških seniora. Svaki put, iz godine u godinu najbolji je Martin Sinković.

Sekundu od svog rekorda

- Baš je lijepa brojka. Nekad je bilo lakše, nekad teže, ali uspio sam svaki put - smije se mlađi brat Sinković koji je u listopadu 2023. proslavio 34. rođendan.

image

Najbolji među seniorima - Patrik Lončarić, Martin i Valent Sinković, David Šain

HAVK MLADOST

Natjecanje se održava na 2 kilometra, a desetu pobjedu je Martin Sinković proslavio s vremenom 5:46.6. Koliko vam znače ove pobjede?

- Ne mogu reći da mi je to jedno od bitnijih natjecanja u sezoni, ne mogu reći ni da se posebno spremamo za to, ali uvijek je to bilo jako lijepo natjecanja i jako dobar pokazatelj u ovom dijelu sezone jer vidiš otprilike gdje ti je forma. Nekih godina sam išao i dosta sporije jer smo znali doći izravno s priprema pa je to bilo i logično.

Ove godine nije išao sporo. Baš suprotno, postigao je rezultat koji je vrlo blizu njegovom najboljem (5:45.5) što je još jedan jako dobar pokazatelj u sezoni koja će imati kulminaciju na Olimpijskim igrama u Parizu.

- Rezultat je otprilike sekundu sporiji od mog najbržeg vremena, a uvijek kažem da sekunda, dvije gore ili dolje ne mijenja stvar.

Nakon deset godina ni voljni moment nije isti kao na početku pa je odlično vidjeti da sam tu negdje, na istoj razini i dalje. Osim toga, utrka je bila takva da mi Valent nije bio toliko blizu da bismo se “natjeravali” u posljednjih 500 metara, a da je bio bliže, vjerujem da sam mogao ići i sekundu brže.

image

Sve ide po planu u olimpijskoj godini

BRAĆA SINKOVIĆ FACEBOOK

Iz koje godine je najbrži rezultat?

- Nisam siguran, 2015. ili 2016. Davno.

S obzirom na to da je pripreme za olimpijsku sezonu otvorio popravljanjem svog svjetskog rekorda na 6 km na ergometru logično je zaključiti da godine još nisu usporile Martina Sinkovića...

Pobjeda za Andreja Smilovića

- Drago mi je da sam barem jednu takvu stvar napravio u olimpijskoj godini. Čak da sam i na tih 6 kilometara išao malo sporije ne bih se brinuo jer se ne koncentriramo na to, ali lijepo je u olimpijskoj godini srušiti barem jedan rekord.

Deset godina je u Rijeci isti pobjednik, ali u desetom izdanju se prvi put dogodilo da u utrci u kojoj su obojica nastupili Martin i Valent Sinković nisu prvi i drugi. Između njih se smjestio Patrik Lončarić, a četvrti je bio David Šain.

- Da, inače kad je Valent bio zdrav uvijek smo bili nas dvojica jedan do drugoga. No, najbitnije je da smo tu negdje, a drago mi je zbog Patrika. Drago mi je da je napredovao, to mu puno znači i velika je stvar. Najbitnije je da svi idemo nekako naprijed, a za nas starije je u ovim godinama uvijek dobro kad smo blizu svojih najboljih rezultata.

Nažalost, prvi put u deset godina Martinu na pobjedi nije čestitao Andrej Smilović koji je ovo natjecanja osmislio, Gradio i nije pretjerano reći - držao na svojim leđima svih ovih godina. Bio je silno ponosan na Croatia Indoor, ali nije dočekao proslavu 10. rođendana, iznenada je preminuo dva tjedna ranije.

- Svoju pobjedu posvećujem njemu. Strašno nam je žao i mislim da smo svi bili u mislima s njim tijekom natjecanja, da smo se svi isto osjećali. Andrej je s razlogom bio ponosan na ovo natjecanje kojega ne bi bilo bez njega, to stvarno mogu reći. Posebno mi je žao što nije uspio sa svim nama proslaviti taj 10. rođendan, ali natjecanje se održalo i to je velika stvar.

Još će veća biti ako se ta priča nastavi. Andrej Smilović je to zaslužio, a najbolji način da mu se iskaže poštovanje je napraviti sve da Croatia Indoor nastavlja skupljati rođendane. To bi morala biti i obveza Hrvatskog veslačkog saveza,

- Mislim da je on na svojim leđima nosio 90 posto svega vezanog uz ovo natjecanje, ne mogu uopće zamisliti da će to netko raditi tako kao on, ali volio bih da se nastavi, da se netko drugi prihvati tog posla.

Osmisliti i postaviti na noge ovakvo natjecanje nije lagano, ali Andrej Smilović je pokazao da se može. Onaj ili oni koji će doći iza njega imat će ne samo temelje, nego čvrstu “građevinu” koju treba održavati i zašto ne i nadograđivati. Dopustiti da se uruši bila bi sramota svih koji su u veslanju.

Već imamo više od 600 kilometara na vodi i sve ide dobro

Iako je tek sredina veljače, Sinkovići iza sebe već imaju jako puno kilometara na vodi. Pomoglo je što je zima bila blaga...

- Osobno volim zimu i žao mi je što nije bilo više snijega, ali smo više temperature dobro iskoristili za veslanje. Još negdje oko 15. siječnja počeli smo treninge na vodi i od tada smo propustili možda samo dan-dva kad je padala kiša. Već imao više od 600 izveslanih kilometara što je jako puno u ovom razdoblju.

Koliko ste inače imali?

- Ne znam točno, to bi trebalo pitati trenera Bralića, ali mislim da nismo bili ni blizu. Možda 300, 400. Sad smo baš jako puno veslali što nam je i jako dobro.

I kako ide ponovo u dvojcu ‘bez’?

- Dobro, zadovoljan sam. Dvojac je zeznut, u njemu stalno ide, pa ne ide, pa ide, ne ide... Ali imam osjećaj kako sad imamo puno veći postotak treninga kad ide dobro, a i kad ne ide, nije toliko loše kao prije, tako da sam pozitivan.

Zdravi su, sve su do sada odradili po planu, a u nedjelju idu na pripreme u Italiju.

- Idemo u Pisu prvi put nakon 2018. I Valentu i Braliću i meni je ljepše u Hrvatskoj, ali jednostavno je za veslanje u ovom dijelu sezone Pisa bolja. (rb)

SENIORSKI REZULTATI

SENIORI: 1. Martin Sinković 5:46.6, 2. Patrik Lončarić 5:49.7, 3. Valent Sinković 5:50.1, 4. David Šain 5:51.5, 5. Isak Žvegelj 5:58.8, 6. Goran Mahmutović 5:57.8, 7. Boris Cesarec 6:05.8...

SENIORKE: 1. Josipa Jurković 6:43.1, 2. Ivana Jurković 6:49.0, 3. Nina Kostanjšek 7:01.0.

SENIORI B: 1. Fran Šuk 5:55.9, 2. Luka Hajdin 5:59.4, 3. Ivan Talaja 6:08.3, 4. Bartol Bućan 6:08.9, 5. Davor Poljančić 6:14.4...

SENIORKE B: 1. Amber Čop 7:21.3, 2. Nela Puškadija 7:29.7, 3. Eva Boškin 7:45.9.

LAKE SENIORKE: 1. Dora Dragičević 7:23.7, 2. Dora Bjelkanović 7:30.0.

LAKI SENIORI B: 1. Vito Prizmić 6:28.3, 2. Jaka Vovk 6:31.8...

Linker
12. ožujak 2024 13:50