Martin Sinković, Valent Sinković
 

 PEDJA MILOSAVLJEVIC Cropix
NASTAVAK VELIKOG NIZA

‘Najgori dio posla je prošao. Idemo po zlato, ali ovaj put su Nizozemci blagi favoriti‘

Martin i Valent Sinković izborili su borbu za medalje u dvojcima na pariće
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 09. rujan 2023. 14:22

Kad su oni u pitanju onda se ne postavlja pitanje hoće li izboriti A finale, nego se to podrazumijeva. Kako bi moglo proći A finale Svjetskog prvenstva u veslanju bez braće Sinković? Nemoguće. Niz je počeo još 2009. kad su prvi put veslali u utrci za medalje na SP u četvercu na pariće i nije se prekinuo niti jednom. U petak su u Beogradu odradili posao u polufinalu onako kako to oni najviše vole - pobjedom. Pritom, niti jednog trenutka nije bilo upitno hoće li ili ne kroz cilj ući prvi.

- Najgori dio posla je prošao i sad idemo uživati u finalu i odveslati najbolje što možemo - rekao je Martin Sinković, koji je priznao da mu je ovo SP bilo teže nego prethodna.

Ne zbog onoga što se događalo na vodi, s tim nisu imali nikakvih problema, nego zbog onoga izvan vode.

- Nisam želio prije o tome pričati, ali posljednjih dana sam više razmišljao o plasmanu na Igre nego o bilo čemu drugome jer kako se širila zaraza među veslačima tako je postajalo sve neugodnije. Samo sam želio da odveslamo polufinale i osiguramo Pariz.

Zaraza koja se proširila među veslačima i koja je izbacila sa SP-a naše blizanke Ivanu i Josipu Jurković posljednjih je dana glavna priča. One reprezentacije koje imaju velik broj veslača, kao recimo Rumunji koji su u istom hotelu kao i naša reprezentacija, povukli su neke zamjene, ali kod nas tako nešto nije moguće jer imamo to što imamo.

Skinuli određeni teret s leđa

Sestre Jurković su već otišle iz Beograda, u međuvremenu je simptome osjetio i Toni Urlić, trener braće Lončarić, ali i naša laka skifistica Dora Dragičević pa je logično da Martinu Sinkoviću nije bilo svejedno. Nije nikome, objektivno, ali s kartom za Pariz u džepu ipak je lakše.

- Skinuli smo određeni teret s leđa, a polufinale je bilo kontrolirano. Znali smo da uvijek možemo pojačati, a kad smo to napravili odvojili smo se i nismo morali juriti finiš. No, definitivno ako želimo zlato, morat ćemo odveslati bolje od ovoga i ići brže. Mislim da smo četvrtfinale bolje tehnički odveslali, ali odradili smo što smo trebali. Sad ćemo se spremiti za finale i idemo se potući - kaže Valent Sinković.

image

Martin Sinković, Valent Sinković

PEDJA MILOSAVLJEVIC Cropix

I prije odlaska u Beograd bili su jasni “idemo po zlato, ne kažemo da ćemo ga osvojiti, ali idemo po njega”. I dalje je stav isti.

- Uvijek idemo po zlato, ne mogu nešto drugo reći. To naravno ne znači da će nam ga netko samo predati ili da je sigurno, ali definitivno sad ne razmišljam o srebru. Nadam se da ćemo osvojiti zlato, ali Nizozemci su stvarno jaki i morat ćemo odveslati najbolje što možemo da bismo ih pobijedili - kaže Martin Sinković.

I Valent se slaže s ocjenom da su Nizozemci Twellaar i Broenink najopasniji suparnici u A finalu.

- Pokazali su na posljednjem Svjetskom kupu i u svim utrkama na ovom SP da su najopasniji. Ja bih čak rekao da su blagi favoriti, ali 100 posto sam siguran da ih možemo pobijediti ako mi odveslamo na svojem najboljem nivou.

Finale u nedjelju u 13.39

Ne smeta ih što se od njih podrazumijeva da ulaze u A finala, da uvijek osvajaju medalje...

- Ne smeta, to je normalno. Svojim rezultatima smo došli do toga i mislim da je to dobro, a ne loše - jasan je Martin.
Iz njihove skupine kao drugi su prošli Irci, kao treći Španjolci, dok su iz druge uz Nizozemce plasman u A finale izborili Talijani i Kinezi.

- Mi smo znali da smo veliki favoriti u našoj skupini. Napredovali smo nakon zadnjeg Svjetskog kupa i sad možemo i s lošijom utrkom pobijediti ove ostale posade osim Nizozemaca. Oni su pokazali klasu i veliku brzinu i za njih znamo da ćemo morati i odveslati najbolju utrku i malo brže startati nego što nam je sad nekako prirodno. Čini mi se da smo godinama najviše izgubili taj start, prije smo uvijek bili najbrži u tome, a sad smo među najbržima, ali ne više i najbrži. Nizozemci imaju jako brzih prvih 1000, posebno drugih 500 metara, tako da ne smijemo previše zaostati na startu jer se to više ne hvata - zaključio je Valent Sinković.

Finale dvojaca na pariće je u nedjelju u 13.39. Osam svjetskih medalja već imaju, šest ih je zlatnih i to ravnomjerno raspoređenih - po dvije u dvojcu ‘bez’, dvojcu na pariće i četvercu na pariće. U nedjelju idu te brojke pretvoriti u devet i sedam.

REZULTATI

POLUFINALE

SKUPINA 1: 1. NIZOZEMSKA 6:19.31, 2. ITALIJA 6:23.94, 3. KINA 6:27.42, 4. Rumunjska 6:31.36, 5. Francuska 6:34.65, 6. Moldavija 6:38.60.

SKUPINA 2: 1. HRVATSKA 6:23.02, 2. IRSKA 6:24.28, 3. ŠPANJOLSKA 6:26.53, 4. Novi Zeland 6:29.71, 5. Njemačka 6:30.01, 6. Norveška 6:32.59.

Dora Dragičević u lakom samcu 16. na Svjetskom prvenstvu

Dora Dragičević je jedna od žrtava virusa koji se posljednjih dana širi među veslačicama i veslačima u Beogradu. Naša laka skifistica ipak je nastupila u petak u C finalu, ali bolest je uzela danak i nije mogla više od četvrtog mjesta s vremenom 10:17.66, odnosno ukupno 16. na Svjetskom prvenstvu. Laki samac nije olimpijska disciplina. (rb)

Linker
06. svibanj 2024 13:03