Damir Martin u polufinalu discipline samac

 PEDJA MILOSAVLJEVIC Cropix
MAJSTOR OSTAJE MAJSTOR

Negdje sam između vode i neba, ali ipak malo bliže nebu

Damir Martin sigurno izborio plasman u A finale samaca, time i svoj četvrti olimpijski nastup
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 09. rujan 2023. 09:59

RENATA BELUHAN iz beograda
London u četvercu i onda Rio u samcu, pa Tokio u samcu i sad i Pariz u samcu. Damir Martin je izborio četvrte Olimpijske igre u nizu, od čega posljednje tri u disciplini u kojoj si sam protiv svih. Sve dobro što napraviš je samo tvoje, ali i svaku muku moraš proći sam. Nema nikoga tko te može povući kad padneš, smiriti ili razljutiti po potrebi, sve ovisi samo i isključivo o tebi.

Ne mogu svi izdržati sve što ova disciplina traži od veslača i skifisti su definitivno “posebne biljke”, a u tom vrtu posebnih Damir Martin je bez konkurencije najveći emotivac. Dovoljno je bilo čuti njegov vrisak nakon što je prošao kroz cilj polufinalne utrke, a emocije su prštale iz njega i kad su na red došle prve obavezne izjave. Imate pet finalista i pet više-manje uobičajenih izjava i onda imate Damira Martina...
- Što sam učinio? Četvrte Igre. Ludo, ludo, ludo, ludo. Osjećam se negdje između vode i neba, ali više malo na nebu - kucam na vrata raja. Stvarno sam sretan, sretan, sretan. Glavni cilj ove sezone je ostvaren, svaka patnja, svaka kap krvi, svaka suza je plaćena.
Koji trenutak kasnije zatekli smo ga dok je pospremao čamac. Uz njega njegovi najvažniji ljudi, supruga Ivana koja je “slučajno” izabrala majicu s motivom Pariza i trener Srećko Šuk, a oko njega gotovo opipljiv osjećaj sreće. Gledate ga i vidite čovjeka koji uživa u svakoj sekundi, svakom udisaju, svakoj razmijenjenoj riječi, ma svakom pokretu krpom dok glanca svoj čamac.
Kako se osjeća? Ma, kao da je trebalo pitati, oblak sreće koji ga je obavijao bio je gotovo opipljiv.
- Mislim da je vrisak na kraju sve rekao. Uh, sve je izašlo van. Dobro je, dobro je...
I tu je stao, udahnuo još jednom i sve nas nasmijao ponovivši još jednom samo...
- Dobro je.
Dobro je preslaba riječ za ono što je napravio, ali nekako je u isto vrijeme baš to “dobro je” bio najbolji izraz. Da, dobro je. Damir Martin je u A finalu samaca na Svjetskom prvenstvu. Tokio je izborio kroz B finale, na put u Pariz je zakoračio kroz glavna vrata.
Oliver Zeidler je nastavio svoj niz prvih mjesta i u polufinalu, olimpijski pobjednik iz Tokija Stefanos Ntouskos je prošao kao drugi, a Martin je sigurno držao treće iako je u jednom trenutku izgledalo da može gurnuti iza sebe i Ntouskosa, ali nije bilo neophodno. Bjelorus Zalaty, Bugarin Vasilev i Litavac Nemeravičius nisu mogli ugroziti ovu trojku ispred.
- Utrka je krenula odlično, od početka sam imao svoj ritam, svoj zaveslaj. Bilo je malo žešće nego prijašnje utrke, ali točno onako kako sam i te utrke vozio - da ih držim taman na distanci. Sad sam išao raditi što veću razliku da vidim do kuda ide, a u zadnjih 600 metara sam krenuo rješavati utrku da budem miran do kraja, da me nitko od ovih iza ne može stići koliko god podigli ritam. I tako je i bilo.

image

Put u Pariz je osiguran - Damir Martin sa suprugom Ivanom koja je odabrala majicu s odgovarajućim motivom za polufinale SP-a

RENATA BELUHAN Renata Beluhan

Nisu to bili trenuci kad je bilo nužno raščlanjivati što se događalo u utrci, nego oni u kojima je trebalo jednostavno uživati.
- Četvrte olimpijske igre, treće u skifu. Ludo. I to još u kakvoj konkurenciji. Ludo. Nenormalno.
I svako toliko bi ponovio...
- Presretan sam.
Napokon je skinuo i “prokletstvo polufinala”, odnosno treće utrke u nizu, što ga je mučilo ove godine. U Beogradu je sve tri utrke odradio bez ikakvih problema, točno onako kako je želio, pa tako i polufinale.
- Da, da, napokon smo riješili tu treću utrku, to “smrdljivo” polufinale. Ovaj put je sve bilo odlično. Odlično sam se osjećao prije utrke, odlično na zagrijavanju, čamac je odlično plovio, fizičk sam top. Baš sam pričao s Perom Kuterovcem... Ne znam jesam li od Rija bio ovako spreman.
Ima dvije olimpijske medalje u samcu, ali nema niti jednu svjetsku. Njegov najbolji rezultat u samcu na SP je 4. mjesto iz 2017. kad je i posljednji put veslao u A finalu na svjetskoj smotri. Ali petak nije bio dan za priču o finalu...
- Pitajte me sutra. Sad cijeli dan samo hoću guštati. Neću napraviti nikakvu štetu, ali ne želim još razmišljati o finalu, želim uživati u ovom što sam napravio. Kad se ujutro probudim onda ćemo o finalu.
Finale je na rasporedu u nedjelju u 14.25, iako postoji mogućnost promjene termina ovisno o vremenskim uvjetima, društvo će mu biti vrhunsko: Nijemac Oliver Zeidler, Grk Stefanos Ntouskos, Novozelanđanin Thomas Mackintosh, Nizozemac Simon van Dorp i Danac Sverri Nielsen. Damir Martin je najstariji među njima, veslat će u vanjskoj stazi, uloge favorita su rezervirane za neke druge, ali... Slično je bilo i u Tokiju.

REZULTATI

POLUFINALE

SKUPINA 1: 1. Oliver ZEIDLER (Njem) 6:53.47, 2. Stefanos NTOUSKOS (Grč) 6:55.71, 3. Damir MARTIN (Hrv) 6:58.67, 4. Yauheni Zalaty (Bje) 7:00.14, 5. Kristian Vasilev (Bug) 7:09.15, 6. Dovydas Nemeravičius (Lit) 7:09.47.

SKUPINA 2: 1. Simon VAN DORP (Niz) 6:55.46, 2. Sverri NIELSEN (Dan) 6:57.30, 3. Thomas MACKINTOSH (Dan) 6:58.12, 4. Nikolaj Pimenov (Srb) 7:03.52, 5. Ryuta Arakawa (Jap) 7:09.91, 6. Davide Mumolo (Ita) 7:14.96.

Linker
03. svibanj 2024 03:21