Veliki štit kneza Domagoja drugu je godinu zaredom u rukama ekipe Zagreba

 TONCI PLAZIBAT Cropix
VLADARI NERETVE

Noć prvaka opet na Jarunu: ‘Sada idemo slaviti, a dogodine želimo štit u trajno vlasništvo‘

Veslači Zagreba u spektakularnoj atmosferi obranili su naslov pobjednika Maratona lađa
Piše: Jurica VukojevićObjavljeno: 14. kolovoz 2023. 10:17

Uzbuđenja, napetosti, fanatične borbe i izdržljivosti nije nedostajalo na ovogodišnjem neretvanskom lađarskom maratonu. Kako u najavama, tako i na otvaranju utrke vidjelo se koje momčadi od svih sudionika mogu računati i nadati se mjestima na pobjedničkom postolju. Prštilo je i pjenilo se od samog starta.

Svako izdanje Maratona lađa ima svoju priču, neku posebnost, a ovogodišnje će ostati upamćeno po nekoliko detalja. Prvo i osnovno, Zagreb je obranio naslov pobjednika od lani, druga mu je to pobjeda u nizu pa sada s pravom, iako je rano o tome govoriti, u planovima može “fiksirati” treći trijumf u nizu i eventualno donijeti na Jarun veliki štit kneza Domagoja u trajno vlasništvo. Dalo se to iščitati iz riječi Ivana Obada na dodjeli zlatnih medalja momcima s Jaruna.

image

Zagrebaši su sa svojim navijačima znali proslaviti pobjedu, a fešta se nastavlja na Jarunu

TOM DUBRAVEC Cropix

Komin i Slivno opet na postolju

- Najprije idemo proslaviti ovaj veliki rezultat, a svakako da je izazov pridružiti se Rogotinu i Gusarima koji jedini imaju veliki štit u vlasništvu. Imat ćemo godinu dana vremena razmišljati o tome, a ne treba bježati od toga, u kratkom vremenu smo pokazali što i koliko možemo - govori Obad, te se osvrće na ovogodišnji rasplet maratona:

- Luda utrka, čestitke svim momčadima, posebno ovima s kojima smo se borili od početka do kraja. Nije bili lako, u trenucima odluke nije nam popuštala koncentracija, bili smo pravi u svakom pogledu i to nam se na kraju vratilo na najbolji način.
Noć prvaka će ponovo biti na Jarunu, vladari Neretve ostaju na kontinentu, ista je situacija i u ženskoj konkurenciji. Siščanke su drugu godinu zaredom zlatne, a veza sa zagrebašima je njihov veslač Matija Rakić, koji je trener lađarica Siska.

Ovogodišnja nadmetanja u ženskoj i muškoj konkurenciji posebno će pamtiti lađarice i lađari iz Komina i općine Slivno. Nisu krili veselje i dobro raspoloženje zbog ostvarenih rezultata. Jedni i drugi, netko nakon kraćeg, a netko nakon duljeg posta, vratili su se na postolje.

image

Pobjednike je u pločama dočekala bakljada

TONCI PLAZIBAT Cropix

Kominske lađarice i lađari su 2019. godine bili pobjednici u svojim konkurencijama, sada su lađarice, kao najmlađa ekipa, bile srebrne, a lađari brončani. Ostaju najtrofejniji sastavi u obje konkurencije. Ponos i sreću nisu skrivali.

- Vraćamo se, vraćamo. Čekali smo i dočekali, ne mogu opisati naše zadovoljstvo. Nismo bez razloga najtrofejniji, moramo ovo profeštati. Dvije drvene medalje i jedno deseto mjesto su prošlost, sada je bilo najvažnije popeti se na postolje, nije bilo bitno koje mjesto. Na utrci je bilo teško, napeto, naporno, ali smo izdržali. Drago mi je i da su se naše lađarice radovale srebru, ta mladost ima budućnost. Njihov rezultat je bio dodatni poticaj za naš nastup - iznimno razdragan je bio Hrvoje Medak Kljune, najtrofejniji neretvanski lađar, ovo mu je bilo 19. odličje, a imao je dvostruku ulogu, trener-veslač.

Argonautima trofej fair play

Slavilo se dugo i bučno u općini Slivno, također s dvostrukim razlogom. Lađari su bili srebrni, a lađarice Donjanke brončane. Lađari su ponovili rezultat iz 2009.godine i sve do ove godine trajao je njihov post što se tiče trofeja. A, dva puta su bili osvajači velikog štita prije toga. Lađarice su se nakon jedne godine stanke, prije toga osvojile su dva zlata, vratile navikama slavlja. Trener jedne i druge posade, muške i ženske, Ivan Sršen nije imao dovoljno riječi za opisati oduševljene ostvarenim:
- Nije se moglo bolje poklopiti, poticaj je ovo za daljnji rad. Djevojke su sve ugodno iznenadile, vidjeli ste sinergiju naših lađarica i lađara na dodjeli priznanja nakon ženskog maratona. To se prenijelo i na subotu, momci su bili pravi. Nadali smo se medalji u iznimno jakoj konkurenciji, potajno priželjkivali zlato. Bila je to prava bitka na Neretvi, čestitke ekipama Zagreba i Gusara.

image

Prštilo je i pjenilo se od samog starta, ni ove godine na Neretvi nije nedostajalo fanatične borbe i napetosti

TOM DUBRAVEC Cropix

Ponosni smo što smo svoju općinu prezentirali na najbolji mogući način.

Ovaj maraton obilježila je nezgoda jednog od velikih favorita Stabline. Kao vodeći na ulazu u Crnu riku nasukali su se i to je bio kraj njihovih očekivanja o osvajanju prvog mjesta. Bili su tako blizu, a ispalo je na kraju tako daleko. Završili su peti jer su ih nakon havarije pretekli Zagreb, Slivno, Gusari i Crni put. Stablina je inače zadnjih devet godina redovito bila na postolju, uz četiri zlata.

Trofej fair play zaslužili su lađari Argonauta iz Bjelovara, koji su usprkos problemima s parićem od starta izveslali cijeli maraton i u konačnici stigli sedmi.

Linker
29. travanj 2024 12:27