M4x, Karlo Borković, Davor Poljančić, Roko Bošković, Fran Suk

 DAMIR KRAJAC Cropix
‘SAMI SU KRIVI‘

‘Ono što je četverac pokazao na SP bilo je ispod svakog kriterija i zato ih nisam pustio na EP‘

Izbornik se osvrnuo na situaciju u mlađeseniorskoj konkurenciji koja je stepenica prema ozbiljnom veslanju
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 23. rujan 2023. 21:42

Izbornik hrvatske veslačke reprezentacije Darko Mikšić je u razgovoru za Sportske novosti prokomentirao netom završenu sezonu, a ovrnuo se i na mleđesniorsku konkurenciju. U mlađeseniorskoj konkurenciji smo ove godine imali samo jednu posadu - četverac na pariće u kojem su veslali Davor Poljančić, Roko Bošković, Fran Šuk i Karlo Borković. Nastupili su na Svjetskom prvenstvu do 23 godine, ali ne i na Europskom za ovo godište, zašto?

- Oni su si sami krivi za to. Na SP su veslali po 7,8, 10 sekundi sporije nego što su prije pokazali da mogu, to je nešto neobjašnjivo, ta neka neborbenost u čamcu, veslanje ispod svog nivoa i onda sam ih “za nagradu” izbacio s Europskog do 23 godine. Rekao sam im da ne zaslužuju ići na EP jer ono što su pokazali na SP bilo je ispod svakog kriterija. I prije sam ih upozoravao da uvijek moraju dati sve od sebe, a ne otići na natjecanje kao turist i baš te briga za sve. Dugo se nije dogodilo da neka posada koja ide normalno na treninzima i na provjerama, drugi dan vesla kao da nije ista posada.

Na tom SP U23 bili su 14. od 16 posada koliko je završilo natjecanje, iza njih su ostali Čileanci i Ciprani. No, prije toga su bili na seniorskom EP (zadnji u sve tri utrke, potpuno nekonkurentni, 11. od 11 posada). Je li bila pogreška poslati ih na seniorsko natjecanje, zašto se ne držati njihove kategorije?

- Vjerojatno je bila. Europsko seniorsko prvenstvo nije bilo u planu za njih, ali nakon dobrog rezultata u Zagrebu na prvom Svjetskom kupu dali smo im mogućnost i da odluče žele li ili ne žele na seniorsko EP. Odlučili su da žele, a kad je već bilo tako, onda se nisu smjeli izblamirati kao što jesu. Možeš doći zadnji, ali oni nisu pokazali ni trunčicu borbe, odveslali su kao da ih je netko posao na silu. Po meni, stalno su veslali sa svojih 70, 80 posto ove godine. Na prvom Svjetskom kupu u Zagrebu su pokazali solidno vrijeme i minimalni zaostatak za tri seniorske posade koje su dobre, da bi kasnije od tih istih ekipa gubili 10-tak sekundi, ali i veslali 10-tak sekundi sporije od onoga što su pokazali da mogu. Zato sam ih rasformirao nakon seniorskog EP i ponovo smo radili neke kombinacije, ali je ispalo da jedino taj četverac ima prave temelje. Opet smo postavili neku normu i opet su pokazali da mogu i onda su otišli na Svjetsko prvenstvo do 23 godine i ponovila se ista loša priča.

Što dalje s njima, ali kakva je situacija uopće u toj konkurenciji?

- Borković koji je 2001. godište prelazi u seniore, a ostala trojica ostaju u mlađeseniorskom programu, no sad ćemo imati širu konkurenciju jer nekoliko veslača prelazi iz juniorskog staža. Lani ih je bilo samo 4-5, sad bi ih trebalo biti desetak i nadamo se da ćemo složiti barem jednu posadu koja se može boriti za finale u tom uzrastu i druge koje su negdje u sredini, a ne na dnu.
O kojim se to veslačima radi?

- Poljančić, Bošković, Šuk, Smoljanović,Talaja, Kontrec, Mačina, Medić, Paunović, Hajdin... Postoji ta neka grupa mladih veslača koja bi mogla napraviti neki rezultat, ali prvenstveno je do njih, moraju shvatiti da se samo s radom ide naprijed. S poluradom dođeš do nekog polunivoa i dalje ne ide, a kod nas ima previše praznog hoda tijekom godine pa i rezultat ostaje na razini kakav su imali kao juniori. (rb)

Linker
01. studeni 2023 01:58