Damir Martin je puno puta pokazao da je najbolji kad je najvažnije

 DARKO ZIBAR
NEPREDVIDLJIVI SAMCI

‘Ono što je Oli napravio je nenormalno, a koga god mi Nizozemci i Novozelanđani bace, bit će ‘klanje‘ s njima‘

Damir Martin o konkurenciji protiv koje će se na SP u Beogradu boriti za svoj treći olimpijski nastup
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 17. srpanj 2023. 18:19

Muški samac je disciplina u kojoj je uvijek moguće da ustaljene odnose odjednom netko poremeti. Ili dvojica-trojica. Uostalom, to je 2015. godine napravio i Damir Martin. Nakon sezone pauze zbog ozljede koja je zaustavila naš četverac na pariće, a izbacila u svjetski vrh braću Sinković u dvojcu na pariće, Martin nije imao puno izbora. Samac je bio logična odluka, samac je ionako bila njegova želja “jednog dana”, samo je taj dan došao prije nego je očekivao. I odmah je na prvoj regati Svjetskog kupa na Bledu zauzeo drugo mjesto iza sada nažalost pokojnog Kubanca Angela Rodrigueza koji je na prethodna dva SP-a osvojio srebro i broncu u ovoj disciplini.

Samo tri tjedna kasnije na Europskom prvenstvu je Martin osvojio zlato i to ispred dvojice veslača koji su obilježili ovu disciplinu - Ondreja Syneka i Olafa Tuftea. Na drugom Svjetskom kupu je bio ponovo u A finalu, šesti, na trećem prvi u B finalu i onda je došao na Svjetsko prvenstvo u francuski Aiguebelette, zauzeo 5. mjesto i izborio olimpijsku kvotu za nastup u Riju. Martinova priča je ono na što se uvijek mora računati u samcu, pogotovo kad se u ovoj disciplini pojavi netko iz sustava u kojima je konkurencija velika kao što je slučaj s Novozelanđanima ili posljednjih godina Nizozemcima, a uvijek su mogući i “padobranci” kao Ryuta Arakawa, koji je zabljesnuo na posljednja dva Svjetska kupa i odjednom se od “samo sudionika” pretvorio u onoga koji bi mogao zaprijetiti.

image

Ryuta Arakawa je iskočio ove sezone

DETLEV SEYB/MYROWINGPHOTO.COM

Kad se pogledaju rezultati ove godine izdvajaju se Nijemac Oliver Zeidler i Danac Sverri Nielsen na kojem se ne vidi da je preskočio cijelu prošlu sezonu. Zeidler je osvojio sva tri Svjetska kupa i Henley i ponovo je u ulozi glavnog favorita za zlato, koje je već osvojio 2019. i 2022.

Oli nije normalan

- Ono što je Oli napravio u finalu Luzerna je nenormalno. Posljednjih 100 metara je imao veću brzinu od braće Sinković u dublu, to je... Nenormalno - kaže Damir Martin.

Kad je Zeidler u takvom izdanju svi ostali mu mogu “staviti soli na rep”, ali nije ni Nijemac neranjiv. Njegova Ahilova peta je vjetar, odnosno valovi na kojima se (pre)često pogubi, kao na OI u Tokiju gdje nije ušao ni u A finale ili na EP ove godine kad je bio “samo” brončani.

image

‘Nenormalni‘ Oliver Zeidler osvojio je sva tri Svjetska kupa ove sezone

RONALD GORŠIĆ/Cropix

- Da, puhne vjetrić i gotovo, ne znam što mu se dogodi, postane nesiguran.

Koliko opasan može biti novi Novozelanđanin Thomas Mackintosh, olimpijski pobjednik u osmercu iz Tokija, koji je odmah u prvom nastupu u samcu u Luzernu bio treći iza Zeidlera i Nielsena?

- Pričao sam s Maheom Drysdaleom i kaže mi je da je tek dva mjeseca u skifu. Prošle godine se malo povukao iz veslanja, htio je probati raditi neki posao, ali onda je skužio “nije to za mene, bolje mi je veslati” i eto, došao je u skif i tu se snašao.

Nije Martin iznenađen što je odmah mogao veslati na tako visokoj razini da je recimo u kvalifikacijama bio brži od Zeidlera.

- Novozelanđani su strojevi, imaju strašan sustav i zna se da koga god izaberu u reprezentaciju, taj je opasan. Samo ih “šaltaju” iz čamca u čamac, isto kao i Nizozemci trenutačno i samo čekam kojeg će mi oni baciti u skif.

Pritom ima zanimljivo mišljenje...

- Očekujem da će Nizozemci izvaditi jednog iz dubla Broenink - Twellaar, koji je sad bio prvi u Luzernu ispred Sinkovića. Žrtvovat će borbu za zlato u toj disciplini da uzmu normu u skifu. To su već napravili uoči Tokija.

Tada je to bio Stefan Broenink koji je izborio Nizozemskoj mjesto u ovoj disciplini na OI, a onda s Melvinom Twellaarom u Tokiju osvojio olimpijsko srebro u dublu. No, možda ovog puta neće ići na rastavljanje dubla, možda vrate u samac iznenađujućeg europskog prvaka u ovoj disciplini Lennarta van Lieropa koji je u Luzernu veslao u četvercu.

- Možda, ali ako budu rastavljali neku posadu vjerujem da će to biti dubl, a bilo bi to bolje i za Sinkoviće.

Ali ne i za vas...

- Meni koji god dođe, svejedno je. Svaki od njih vrijedi za A finale u samcu i sa svima ćemo se “klati”.
Može li Japanac Arakawa biti opasan na SP kao što je bio na posljednja dva Svjetska kupa?

Grku kako sjedne

- Ne znam koliko će on izdržati. Meni je u Luzernu izgledao dosta iscrpljeno nakon utrka, ali nikad ne reci nikad i nikoga ne otpisujem. Navodno je radio cijelu zimu s Australcima, po njihovom programu, a oni puno treniraju, imaju baš naporan sustav.
Olimpijski pobjednik Stefanos Ntouskos je enigma, malo je super, malo “pukne”, kao u finalu u Luzern.

- On je promjenjiv. Kako mu sjedne.

Ima dosta onih koji mogu biti opasni “iz drugog plana”, kao Belgijanac Tim Brys, ostavio je Martin još mogućnost da i Kinezi nekog “smisle”, a očekuje i povratak Kjetila Borcha.

- On je ušao u ožujku u neku pretreniranost, pa je skroz pustio, tri mjeseca praktično nije radio, ali očekujem da će se i on umiješati među nas.

Martina sad očekuju završne pripreme na Perući u društvu braće Sinković, a nastup u Luzernu, bez obzira na polufinale u kojem se objektivno sam potopio, podignuli su mu samopouzdanje i vjeru da će borbu za Pariz okončati onako kako je okončao i borbe za Rio i Tokio.

MARTIN NAKON BRONCE U TOKIJU

2022.

Svjetski kup III: 17. mjesto

- nije nastupio na EP i SP

2023.

Svjetski kup I: 7. mjesto

Europsko prvenstvo: 11. mjesto

Svjetski kup III: 7. mjesto

Japanac je shvatio kako nije presitan za borbu s velikim dečkima

Japanac Ryuta Arakawa izazvao je priličnu pomutnju na posljednja dva Svjetska kupa u Vareseu i Luzernu.

Prvo je u Vareseu imao najbrže vrijeme od svih u kvalifikacijama da bi regatu završio na 3. mjestu iza Zeidlera i Nielsena. Prvi Japanac s medaljom u samcu u Svjetskom kupu.

U Luzernu je pokazao da Varese nije bio slučajnost. Ponovo je imao najbrže vrijeme u kvalifikacijama ("time trials"), u četvrtfinalu je bio drugi u skupini iza Zeidlera, u polufinalu treći u skupini iza Nielsena i Ntouskosa, da bio u A finalu vodio oštru borbu s Mackintoshom za 3. mjesto i zamalo ostao kratak. Dovoljno da ga Svjetska veslačka federacija proglasi veslačem mjeseca.

Arakawa ima 28 godina, na SP 2022. bio je 7. u samcu, na OI u Tokiju 11. Počeo je u lakom veslanju, kao i olimpijski pobjednik iz Tokija Stefanos Ntouskos, a to je i logično s obzirom konstituciju...

- Dugo vremena su japanski veslači mislili da je nemoguće biti konkurentan u teškim kategorijama. No, u posljednjih nekoliko godina počeli smo vjerovati da se to može postići, a razina japanskih veslača je svake godine sve bolja - otkriva Arakawa.

On je počeo veslati 2013., taman kad je Tokio dobio domaćinstvo OI 2020. pa će reći kako je nastup pod olimpijskim krugovima u vlastitoj zemlji "doslovno bio ostvarenje sna".

Trenira ga Francuz Xavier Dorfman, olimpijski pobjednik u lakom četvercu ‘bez‘ u Sydneyju 2000., koji je glavni trener japanske reprezentacije, a Arakawa ga smatra i mentorom i uzorom.

Veslanje mu nije jedini posao, odnosno...

- Kad ne veslam, radim za jednu kompaniju u Japanu. Obično radim pola dana, a treniram popodne.

Martin je Tokio osigurao 8. mjestom na SP 2019.

Na Svjetskom prvenstvu u Beogradu olimpijsko mjesto u Parizu osigurat će 57 muških i 57 ženskih čamaca. Na Igrama u tim čamcima mogu nastupiti oni koji su nastup i izborili, a mogu primjerice u četvercu na OI veslati i sva četiri nova veslača. Odnosno, kvotu dobiva država, a ne veslač. Broj čamaca koji će se kvalificirati za OI u Parizu je različit po disciplinama. Konkretno u samcu će kvotu izboriti 9 prvoplasiranih, znači A finalisti plus plasirani na prva tri mjesta u B finalu. Recimo, Martin je Rio osigurao 5. mjestom na SP 2015., a Tokio 8. na SP 2019. Na SP 2019. mjesto u Tokiju za svoje države u samcu su izborili, redom po plasmanima: 1. Oliver Zeidler (Njemačka), Sverri Nielsen (Danska), 3. Kjetil Borch (Norveška), 4. Mindaugas Griškonis (Litva), 5. Stefan Broenink (Nizozemska), 6. Ondrej Synek (Češka), 7. Robbie Manson (Novi Zeland), 8. Damir Martin (Hrvatska) i 9. Simone Martini (Italija). Od njih 9 na Igrama nisu veslala četvorica. Ondrej Synek i Robbie Manson su prekinuli karijere prije Tokija (Manson se ove godine vratio) i njihova mjesta su popunili Jan Fleissner (16. u Tokiju), odnosno Jordan Parry (13.). Broenink je na OI veslao u dvojcu na pariće, a nizozemsko mjesto u samcu je popunio Finn Florijn, dok je talijansku kvotu iskoristio Gennaro di Mauro (8.).

Usput, iznenađujući olimpijski pobjednik, Grk Stefanos Ntouskos, nastup u Tokiju izborio je pobjedom na europskoj kvalifikacijskoj regati.

Linker
17. svibanj 2024 08:30