Romano Bajlo

 VK JADRAN ZADAR
OSTAVIO DUBOK TRAG

Preminuo legendarni zadarski trener koji je odgojio naše brojne reprezentativce i olimpijce

Otplovio je Mano u plavom gliseru s megafonom u ruci prema najljepšem zalasku sunca
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 24. studeni 2023. 14:20

Veličina trenerske karijere mjeri se količinom uspjeha, medalja, trofeja koje su osvojili sportaši ili ekipe koje su vodili, ali stvarna veličina trenera je u onome kako su obilježili živote svojih sportaša i jesu li im pomogli da se izgrade u najbolju varijanta sebe, u sportu i izvan njega...

"Otiša‘ je šjor Mano. Gromada, ljudina, zadarski Veli Jože, i iza sebe je, kako je to lijepo rekao Mile, "ostavio najdublji, neizbrisiv pečat, kao tvorac svih značajnih Jadranovih odličja te postao simbol struke i poštena, teška rada".

No, ono zbog čega je taj čovjek bio velik nisu samo rezultati, šjor Mano je odgajao ljude, micao nas s ulice, učio odgovornosti, životnim vrijednostima i tome da nikada ne treba odustati koliki god da je problem ispred tebe. Fascinantna je bila ta strast prema veslanju koju je s lakoćom prenosio na nas veslače.

Otplovio je Mano u plavom gliseru s megafonom u ruci prema najljepšem zalasku sunca na svijetu, tamo prema Molatu, Istu, Sestrunju", riječi su kojim se Oliver Martinov, bivši hrvatski veslač, osvajač tri svjetske medalje, oprostio od Romana Bajle.

Legendarni trener Veslačkog kluba Jadran Zadar preminuo je u 77. godini, a njegov klub će u posljednjem pozdravu napisati kako je Romano Bajlo...

"U plejadi trenera Jadrana ostavio najdublji, neizbrisiv pečat, kao tvorac svih značajnih Jadranovih odličja te postao simbol struke i poštena, teška rada. Uz pokojnog predsjednika Matu Marlaisa najznačajnija ličnost u proteklih pedeset godina povijesti Veslačkog kluba Jadran. U 115 godina dugoj povijesti Veslačkog kluba Jadran više od 35 godina obilježeno je uspjesima kojima je glavni pokretač bio trener Romano Bajlo."

Braća Romano i Josip Bepo Bajlo svojevremeno su postali su prvi Jadranovi olimpijci i time je počelo jedno razdoblje kontinuiranih uspjeha zadarskog veslačkog kluba.

"Od početka njegovog trenerskog djelovanja došlo je do pokretanja masovnosti u klubu što je rezultiralo da je kroz njegovu trenersku karijeru dugu 35 godina kroz Jadran prošlo blizu 6000 zadarske djece koja su svojim rezultatima ostavili dubok trag kako na domaćim tako i na međunarodnim natjecanjima.

Pod vodstvom trenera Romana Bajla, od 1975. godine veslači Jadrana nastupili su na pet OI, 17 seniorskih SP te 25 juniorskih SP. Na svim tim natjecanjima veslači Jadrana uspjeli su osvojiti medalju bilo u klupskim ili kombiniranim posadama s drugim klubovima od čega je najznačajniji rezultat osvajanje brončane medalje Branimira Vujevića u hrvatskom osmercu na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000.", istaknuto je u tekstu na stranici VK Jadran, a posebno je apostrofirana trenerova ljubav prema kraljevskoj disciplini - osmercu...

"Jadranove osmerce doveo je do nebrojeno pobjeda na regatama od kojih posebno treba naglasiti jedan rekord koji će biti teško nadmašiti, a to su pobjede na Prvenstvima Hrvatske u sve tri kategorije osmerca u istoj sezoni što je mu je uspjelo čak četiri puta. Seniorski osmerac Jadrana 13 je puta od osamostaljenja Hrvatske postao prvakom od čega 10 puta zaredom".

Od početka trenerskog rada Romana Bajla 70 veslača Jadrana postali su reprezentativci Hrvatske i bivše Jugoslavije na SP i OI, a nakon trenerske karijere ostao je i dalje vezan uz veslanje kao član Izvršnog odbora Jadrana i Hrvatskog veslačkog saveza.

Dobitnik je Nagrade Grada Zadra za životno djelo te Nagrade Matija Ljubek za životno djelo.

Linker
03. svibanj 2024 02:58