Anton i Patrik Lončarić, Ivana i Josipa Jurković, Valent i Martin Sinković

 Željko Puhovski/Cropix
ZAMJENA KVOTA

‘Rošade‘ u hrvatskom veslanju uoči Olimpijskih igara: ‘Nitko se nema pravo ljutiti na odluku braće Sinković‘

Na Svjetskom prvenstvu u Beogradu radila se analiza i ispalo je da je lakše uzeti zlato u ‘dvojcu bez‘
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 15. studeni 2023. 08:39

Hrvatska ima, za sada, tri olimpijske veslačke kvote za Pariz iduće godine. Damir Martin je kvotu izborio u samcu, Martin i Valent Sinković u dvojcu na pariće te Anton i Patrik Lončarić u dvojcu ‘bez‘. No nisu ih izborili za sebe nego za Hrvatsku, jer na Svjetskom prvenstvu u godini prije OI kvote se izbore za državu, a ne na ime, za razliku od završnih olimpijskih kvalifikacija.

Konkretno, umjesto Damira Martina može na Igre netko drugi, ali ako sestre Ivana i Josipa Jurković izbore kvotu na finalnim kvalifikacijama, to automatski znači da one idu na Igre, tu više nema mogućnosti zamjene.

I zato je moguće da Valent i Martin Sinković u Parizu nastupe u dvojcu ‘bez‘, a ne u dvojcu na pariće, a u teoriji bi mogli nastupiti i u obje discipline. Naravno, nisu oni "oteli" Lončarićima kvotu koju su Osječani izborili u dvojcu ‘bez‘, ponudili su im da se za nju bore u internim kvalifikacijama, ali objektivno Sinkovići su viša razina, jasno je kako bi te kvalifikacije završile i logično je da su Lončarići prihvatili "zamjenu kvota" bez upuštanja u tako nešto.

Kakav je stav Darka Mikšića, izbornika hrvatskih reprezentacija, o odluci braće Sinković?

- Podržao sam odmah njihovu odluku jer mi se čini u redu i sa sportske i s ljudske strane, ipak svatko gleda gdje bi mogao doći do svog cilja. Ostali se nemaju pravo ljutiti jer svatko može izazvati Sinkoviće i ako si bolji, ići ćeš umjesto njih.

Nije vas iznenadila njihova želja za ponovnom promjenom discipline?

- Kad su napravili analizu gdje bi najlakše ostvarili svoj cilj, a to je zlatna medalja, njihova odluka je bila logična. Osim toga, radila se i analiza na Svjetskom prvenstvu u Beogradu i ispalo je da je dvojac na pariće trenutačno vjerojatno najkvalitetnija disciplina, a dvojac ‘bez‘ najslabija. I po toj logici je veća šansa da u dvojcu ‘bez‘ lakše možeš do zlata.

Dvojac ‘bez‘ je najslabija disciplina?

- Takva je bila ta analiza. Recimo, u dublu su se pojavili ti Nizozemci koji su zbilja vrhunska ekipa, dok je među dvojcima ‘bez‘ svaki čas neka druga posada bila prva, pa treće, odnosno nije bilo izrazitog favorita koji nije mogao izgubiti. Činjenica je i da Sinkovići od kad su se vratili u dubl nikad više nisu ponovili svoju najbolju utrku. Dali su sve od sebe, ali ni to im nije pomoglo da dođu do onih svojih najboljih vremena i utrka kakve sad trenutačno voze Nizozemci. Puno stvari je išlo u prilog odluke kakvu su donijeli i ima smisla probati. Nema, naravno, garancije da će se to završiti njihovim olimpijskim zlatom, ali ne može se nikome zamjeriti ako je našao neku bolju opciju za sebe.

image

Darko Mikšić

Željko Puhovski/Cropix

Bez obzira na to što je nakon "zamjene kvota" Lončarićima priznat status branitelja norme u dvojcu na pariće koju su izborili Sinkovići, to ne znači i potvrdu da će oni doista na Igre jer konačnu odluku donosi Savez. Kad će biti definitivno riješeno tko će nas zastupati u ovoj disciplini u Parizu?

- Lončarići i Sinkovići su izborili olimpijske norme i oni su u neku ruku zaštićeni, odnosno ne može ih netko jednom pobijediti na nekoj utrci pa sad ide ta posada na Igre. Iako svatko ima pravo izazvati bilo kojeg nositelja olimpijske norme, znači Damira Martina u samcu ili Lončariće i Sinkoviće, vjerojatnost da netko ugrozi ove tri posade je minimalna jer je to naša realnost trenutačno. I tu činjenicu ne mijenja ni to što su Lončarići otišli u dvojac na pariće.

Nikome neće ni pasti na pamet izazvati Sinkoviće, malo je vjerojatno da će netko izazvati Damira Martina ako ostane zdrav, ali sigurni smo da ima onih koji trenutačno misle da bi mogli imati šansi protiv braće Lončarić u dublu, s obzirom na to da su novi u toj disciplini.

Kako to mogu napraviti, kada i gdje?

- Prva prilika je Croatia Open i pobjednik utrke dublova automatski će osigurati nastup na Europskom prvenstvu, a druga prilika je drugi Svjetski kup u Luzernu s time da se naravno na Croatia Openu može prijaviti koliko god hoće dublova, ali na drugi Svjetski kup može ići samo još jedan dubl uz Lončariće.

Zanimljivo je da je prvi izazov stavljen već na prvoj regati sezone što će Lončarićima biti i prve utrke u novoj disciplini.

Što ako rezultat nakon dva izazova, ako do njih dođe, bude 1-1. Kako bi se onda odlučili putnici za Pariz?

- U tom slučaju bi se u Zagrebu dogovorio dvoboj između te dvije posade, jedan na jedan.

Dojam je da vi ne vjerujete da bi se tako nešto moglo dogoditi?

- Svi se imaju pravo nadati, ali realnost je da svih prethodnih godina nitko nije iskočio i minimalna je vjerojatno će se sad pojaviti kombinacija koja bi mogla ugroziti Lončariće. Morali bi ti veslači napraviti veliki iskorak da dođu na potreban nivo da mogu izveslati kvalitetno vrijeme, nema tu nekog trika ili da imaš svoj sretni dan, to ne postoji u veslanju. Nadam se da bi ostalima ovo mogao biti poticaj da se više potrude i da to donese nešto dobro za budućnost, ali treba puno uveslavanja i puno mirnoće i dobre volje da to sjedne, na brzinu sigurno neće ispasti ništa dobro. Mislim da će se sad neki početi dogovarati između sebe i slagati posade, ali već smo isprobali gotovo sve kombinacije u prošlosti i ništa nije bilo u početnoj poziciji ni približno dobro da bi se moglo reći "OK, to će sad ići prema gore".

Vi ste u prošlosti bili kritični prema Lončarićima, ali ste im isto tako nakon SP u Beogradu čestitali i priznali da su napravili jako veliki iskorak.

- Jesu, i u fizičkom i u tehničkom dijelu i s jedne strane je šteta što nećemo vidjeti u novoj sezoni kako bi se to nastavilo, ali vjerujem da oni mogu i u dublu napraviti jednako kvalitetan rezultat kao i u dvojcu ‘bez‘. Možda i kvalitetniji. Ovo nije nikakav "nož u leđa" ili bilo što slično, nego prilika da se dodatno razviju kroz dubl i ako to shvate kao novi izazov i šansu, to bi im moglo donijeti višestruku korist za budućnost.

Linker
24. travanj 2024 23:33