Damir Martin

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
TREĆI SVJETSKI KUP

Trenutak istine u Luzernu, Martin želi skinuti ‘prokletstvo‘: ‘Mislim da sam ovaj put spreman i da ću uspjeti‘

‘Trebao bih izdržati četiri utrke i da u te četiri utrke budem konkurentan‘
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 07. srpanj 2023. 11:39

Muški samci su uvijek disciplina s daleko najvećim brojem natjecatelja, a za Svjetski kup u Luzernu koji se održava od petka do nedjelje prijavila su se 42 skifista. Pritom, Luzern nije samo brojčano najjači, nego dolaze svi najbolji, od Nijemca Olivera Zeidlera preko Danca Sverrija Nielsena, Grka Stefanosa Ntouskosa i Norvežanina Kjetila Borcha do Britanca Graema Thomasa, koji je lani osvojio svjetsku broncu, ali ove godine još nije nastupao.

U Luzernu je naravno i naš Damir Martin, koji je nakon olimpijske bronce u Tokiju malo nastupao i nema niti jedan ozbiljniji rezultat pa ga se ne ubraja u one od kojih se očekuje borba za najviša mjesta. Logično, ali dvostruki osvajač olimpijskih medalja u ovoj disciplini prekinuo je prošlu sezonu prije nastupa i na EP i na SP kako bi se potpuno oporavio od svih zdravstvenih problema i sve što radi usmjereno je prema tome da u rujnu u Beogradu i treći put izbori olimpijsku kvotu u skifu.

“Skidanje prokletstva”

Sve nastupi ove sezone, a veslao je na prvom Svjetskom kupu u Zagrebu (7.) i na Europskom prvenstvu na Bledu (11.), tretirao je samo kao stanice za provjeru, ali oba puta nije uspio odveslati na potrebnoj razini treće utrke (polufinalne). U Zagrebu je imao prvi dan dvije utrke (kvalifikacije i repesaž) i polufinale dan kasnije više nije izdržao ili kako je rekao “osjećao sam se kao da vučem mrtvu kravu”. Na EP je bio vrlo optimističan uoči polufinala, odnosno nakon prva dva dana utrkivanja u kojima je odradio kvalifikacije i repesaž, ali nije uspio izboriti A finale (5. u polufinalnoj skupini), a potom niti u B finalu nije bio konkurentan za vrh (5. mjesto, ali zapravo posljednje jer je Mađar Petervari-Molnar odustao od nastupa).

Jasno je da mu u Luzernu treba “skidanje prokletstva treće utrke” jer bi to bila najbolja potvrda da je na dobroj poziciji na putu prema Svjetskom prvenstvu u Beogradu. Pritom se mora imati na umu da je utrkivanje na SP lakše jer je između svake utrke dan pauze, dok će u Luzernu u petak imati kvalifikacije i četvrtfinale, u subotu su polufinala i u nedjelju finala.

- Stanje je dobro, napravio sam napredak u odnosu na Europsko prvenstvo, trenažne brzine su se stabiliziralo i podignule i sad ćemo vidjeti kako to izgleda u odnosu na konkurenciju. Odradio sam i deset dana priprema u Prelogu i to je bilo super i što se tiče kilometraže i kvalitete i kvantitete treninga. Stabilizirao sam zaveslaj, doradio neke tehničke detalje koje je trebalo doraditi i u Zagrebu sam to isprobao na stazi i vidio da je to dobro, a sad me zanima kako to izgleda na natjecanju. Trebao bih izdržati četiri utrke i da u te četiri utrke budem konkurentan. Mislim da sam ovaj put spreman i da ću uspjeti onu treću utrku odraditi kako treba. Za prve dvije ne sumnjam.

Četiri utrke u tri dana nije lako izdržati kad si prešao 30-tu i još iza sebe vučeš dugačak popis ozljeda, a ovakav raspored ti ne omogućuje dovoljno vremena za oporavak. Pritom ne pomaže što kvalifikacije nisu uobičajene, nego “time trials”. I on je jedan od onih koji nije ljubitelj takvog načina utrkivanja...

- To je kao da nastupaš na daljinskoj regati, moraš sam sebe bičevati, a ne znaš koliko jako je potrebno. Problem je i što odmah popodne imaš drugu utrku, a puno ovisi i o skupini koju dobiješ. Osim toga, u toj prvoj utrci svatko može “nagaziti”, to je ono što je tu najopasnije jer ako se malo prištediš može te koštati.

Martin u sedmoj skupini

Skifisti su u Luzernu raspoređeni u 8 kvalifikacijskih skupina, a Martin je u sedmoj koja starta u 12.03. Konkurenti su mu Kristian Vasilev iz Bugarske, Juan Jose Flores Rodrigez iz Meksika, Stephen Cox iz Zimbabvea i Scott Bärlocher iz Švicarske. Prva tri prolaze u četvrtfinale i tu naš veslač ne bi smio imati nikakvih problema.

Puno teži posao ga očekuje u nastavku natjecanja jer je koncentracija kvalitete u samcu velika. Je li vas iznenadilo što su Nizozemci “friškog” europskog prvaka Leonarda van Lieropa prebacili u četverac, a u skifu prijavili Simona van Dorpa?

- Nizozemci imaju široki izbor i koga god izvuku za skif, taj je brz. Tako je bilo i kod nas dok smo Sinkovići, Šain i ja veslali u četvercu. Tko god od nas da je sjeo u skif bio bi konkurentan i u finalu. Tako je sad kod njih, imaju stvarno veliku bazu veslača i očito jako dobar sustav jer ne može se reći da je Van Lierop nekakav čisti talent ili kako mi to kažemo “izrod”. On je 2015. godine na SP U23 bio četvrti u lakom samcu, iza našeg Luke Radonića, znači nikako bez sustava ne bi uspio doći do ove razine. To je ono što mi stalno govorimo, ako postoji sustav onda može svatko doći do rezultata. Ako ne postoji onda si osuđen sam na sebe i trošiš se 10.000 puta više da bi dobio neki rezultat kao što smo morali Sinkovići i ja da bismo opstali svih ovih godina i da bi se išta dobro dogodilo.

Jasno je tko je najveći favorit. Oliver Zeidler je uoči sezone rekao da želi pobjede na sva tri Svjetska kupa, a uoči Luzerna je osvojio i Henley.

- Oli leti. Stvarno nije normalan.

Iako se i njemu dogode podbačaji, kao na OI u Tokiju (bez A finala), na domaćem EP u Münchenu prošle godine (bez medalje) i na EP ove godine (bronca).

- Ne znam što mu se dogodi, možda je stvar glave kad uvjeti nisu skroz mirni kako njemu odgovara, iako na EP i nisu bili neki valovi.

Zapravo nije ni bitno što mu se dogodi, barem nije nama. Odnosno, jedino što nas zanima kad su samci u pitanju je kako će na Crvenom jezeru izgledati Damir Martin. Vrijeme je da skine “prokletstvo”, Beograd je sve bliže...

Nizozemci senzacionalnog europskog prvaka u skifu stavili u četverac

U Luzernu će veslati dva osvajača medalja u samcu na SP prošle godine (1. Zeidler, 3. Thomas), sva tri osvajača olimpijskih medalja u Tokiju 2021. (1. Ntouskos, 2. Borch, 3. Martin), dva medaljaša s EP 2022. (2. Ntouskos, 3. Vasilev) i dva s EP 2023. (2. Ntouskos, 3. Zeidler).

Od finalista s posljednjeg SP na startnoj listi samaca nema Nizozemca Melvina Twellara (srebro) i Novozelanđanina Jordana Parryja (4. mjesto) jer obojica ove godine nastupaju u dvojcima na pariće.

Iz olimpijskog finala u Tokiju nedostaje samo petoplasirani Rus Aleksandera Vjazovkina.

Od finalista na EP 2022. ne nastupaju spomenuti Twellaar (zlato) i Danac Bastian Secher (6. mjesto), ali Secher je prošle godine veslao samac samo zato što je bolji Danac, Sverri Nielsen, uzeo godinu pauze.

U Luzernu je i pet od šest finalista ovogodišnjeg EP, a jedini koji fali je senzacionalni europski prvak Leonard van Lierop kojeg su Nizozemci stavili u četverac.

Kad je "time trials" moraš sam sebe bičevati, a ne znaš koliko jako je potrebno. Osim toga, u toj prvoj utrci svatko može "nagaziti", to je ono što je tu najopasnije jer ako se i malo prištediš može te koštati

Sestrama Jurković se vratile čileanske sestre

U ženskim dvojcima ‘bez’, disciplini Josipe i Ivane Jurković, prijavljeno je 16 posada.

Australke Jessica Morrison i Anabelle McIntyre nameću se kao glavne favoritkinje nakon uvjerljive pobjede u Vareseu i slavlja u Henleyu, a njihov nalet pokušat će prizemljiti europske prvakinje, Rumunjke Vrinceanu i Anghel.

U disciplinu se vraćaju čileanske sestre Melita i Antonia Abraham, koje sestre Jurković dobro poznaju iz natjecanja mlađih kategorija, a prvi put će ove sezone nastupiti i grčki dvojac Anastasiadou - Bourmpou.

Sestre Jurković natjecanje započinju u 8.42 u kvalifikacijskoj skupini u kojoj su još dva španjolska dvojca, Grkinje i Francuskinje. Prva dva mjesta vode izravno u polufinale, a ostali će u repesaž.

Sinkovići po zlato, Lončarići protiv 25 dvojaca ‘bez‘

Valent i Martin Sinković će kao i obično biti hrvatski adut za postolje u Luzernu, a naravno da oni idu po zlato. Preliminarna lista prijava sadržavala je 28 dublova pa je trebalo biti četvrtfinale i u ovoj disciplini, ali konačna brojka je 24 pa se ostvarila Valentova želja da natjecanje bude bez ove “stepenice”.

Sinkovići su u 10.00 u petak u skupini s Francuzima, Britancima, dva švicarska dubla i Uzbekistancima, a pobjeda im donosi izravan plasman u polufinale.

Težak posao očekuje Antona i Patrika Lončarića u dvojcima ‘bez’, ali to je i najbolji mogući test za našu mladu posadu koja na SP u rujnu priželjkuje plasman među 11 dvojaca koji će izboriti nastup na OI u Parizu.

U ovoj disciplini je 26 posada, a u jutarnjim kvalifikacijama (8.45) Lončarići su u skupini s Litavcima, Talijanima, Uzbekistancima i Slovencima. Prva četiri mjesta vode u četvrtfinale koje je u petak poslijepodne. (rb)

Linker
17. svibanj 2024 08:51