Martin i Valent Sinković iz Luzerna donose srebro, svoju već 29. medalju u Svjetskom kupu

 BRAĆA SINKOVIĆ FACEBOOK
SP U BEOGRADU

Valent Sinković: Došli smo po zlato i da mi sad netko ponudi srebro, ne bih ga uzeo

Polovica najbolje hrvatske posade svih vremena, uoči početka SP-a i lova na već devetu svjetsku medalju
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 03. rujan 2023. 10:03

Hrvatska nikad nije imala, a usudili bismo se reći vrlo vjerojatno nikad i neće imati uspješnije veslače od braće Sinković. Dovoljno je samo navesti kako su hrvatski veslači do ove godine nastupili na 26 svjetskih prvenstava i na njima osvojili ukupno 17 medalja, od čega 7 zlatnih. Valent i Martin Sinković su sami osvojili više od pola hrvatskih zlata (4) i još dva u četvercu na pariće s Damirom Martinom i Davidom Šainom. Samo jedno naše svjetsko veslačko zlato nije vezano uz braću Sinković, samo prvo koje su 1994. u Indianapolisu u dvojcu s kormilarom osvojili Tihomir Franković, Igor Boraska i Milan Ražov. Jedina dva hrvatska olimpijska zlata su također s “potpisom” braće Sinković, uz jedno srebro u četvercu.

U nedjelju u Beogradu kvalifikacijskim utrkama počinje još jedno Svjetsko prvenstvo u veslanju, a kako je ovo predolimpijska godina onda je za većinu glavni cilj dočepati se mjesta u Parizu iduće godine. Za braću Sinković je to prilika da osvoje već 9. svjetsku medalju, tri imaju u četvercu na pariće (dva zlata i bronca), tri u dvojcu ‘bez’ (dva zlata i srebro) i dvije u dvojcu na pariće (dva zlata).

Francuzi promijenili posadu

U deset dosadašnjih zajedničkih nastupa na seniorskim SP-ima, u četvercu ili dvojcima, samo dvaput nisu bili na postolju, 2009. kad je četverac na pariće bio 4. i lani u Račicama kad su na istom mjestu bili u dvojcu na pariće. I dok je 2009. to četvrto mjesto bilo glasna najava velikih karijera jer u tom trenutku su Valant Sinković, Damir Martin i David Šain bili tek 21-godišnjaci, a Martin Sinković još nije navršio ni 20 godina, prošlogodišnje 4. mjesto im je bilo ogromni šok.

Došli su na SP u Račice bez izgubljene utrke, kao glavni favoriti za zlato, tako su i krenuli u kvalifikacijama i četvrtfinalu, da bi u polufinalu bili tek treći u svojoj skupini, iza Francuza i Grka, a u finalu su ostali bez odličja. Nakon svih medalja koje su osvojili, nakon što su se više od 10 godina sa svakog SP ili OI vraćali s odličjem nije to bio udarac koji su lako primili, ali nije bio ni udarac koji ih je mogao pokolebati.

Oni su jednostavno nastavili raditi s trenerom Nikolom Bralićem onako kako su radili svih ovih godina - svaki trening i svaka minuta tog treninga i svaki zaveslaj su bitni. Svaki. Upravo to ih je i dovelo do statusa jednih od najboljih svih vremena, ne u Hrvatskoj, nego u svijetu.

Po što u braća Sinković došla u Beograd - po olimpijsku kvotu, po medalju, po zlatnu medalju?
- Po zlato - bez imalo oklijevanja kaže Valent Sinković, polovica najbolje hrvatske veslačke posade svih vremena i nastavlja...
- Vidjet ćemo s čime ćemo se vratiti doma, no da mi sad netko ponudi srebro, ne bih ga uzeo jer želim zlato. Ali i prošle godine da mi je netko ponudio srebro uoči Svjetskog prvenstva u Račicama ne bih ga prihvatio, a onda kad je završilo kako je završilo, zadovoljio bih se i srebrom ha, ha.

Nije u pitanju prepotencija, braća Sinković nikad nisu patila od toga, nego vjera u sebe i uloženi rad.
- Mislim da se možemo nositi sa svima, dobro smo trenirali i definitivno u ovom trenutku razmišljamo samo o tome da idemo po zlato.

Francuzi, olimpijski pobjednici iz Tokija i aktualni svjetski prvaci, bili su prisiljeni promijeniti pola posade zbog zdravstvenih problema Matthieua Androdiasa, ali svi ostali najbolji su u Beogradu.
- Definitivno su Nizozemci i Talijani, po svemu što su pokazali ove sezone, najopasniji suparnici. Talijani su izgubili samo jednu utrku i to od nas, a Nizozemci su možda i najozbiljniji protivnik.

Medalji se nada njih još 7-8

Talijani Luca Rambaldi i Matteo Sartori su nova posada. Pojavili su se u ovoj kombinaciji ove sezone i od prve utrke pokazali da su jako brzi. Na Europskom prvenstvu su praktično do kraja finalne utrke pritiskali braću Sinković, iza toga su osvojili drugi Svjetski kup u Vareseu na kojem nije bilo naše posade, a umjesto na treći u Luzern, otišli su na visinske pripreme. Nizozemci Melvin Twellaar i Stefan Broenink su puno duže skupa. Oni su u Tokiju osvojili olimpijsko srebro, u postolimpijskoj 2022. koju su proveli odvojeno Twellaar je osvojio svjetsko srebro i europsko zlato u samcu, da bi ponovo sjeli zajedno ove godine.

Osvojili su europsku broncu, iza Sinkovića i talijanskog dubla, s čime nisu bili zadovoljni, ali itekako jesu sa zlatom na trećem Svjetskom kupu u Luzernu gdje su bili brži od Sinkovića.
- Rekao bih da su te dvije posade i mi malo ispred svih ostalih, a onda ima 7-8 posada koje se nadaju medalji, a pogotovo finalu i tu će biti jako gusto. Tu su recimo Amerikanci, Španjolci, Irci, Novozelanđani, Rumunji, Kinezi... Mislim da Francuzi idu samo po olimpijsku kvotu i da im je to dosta, a mislim da više od toga i ne mogu u ovakvom sastavu. Kinezi su određena nepoznanica, oni mogu puno, ali ove godine nisu baš puno veslali pa je teško ocijeniti unaprijed.

Tehnički sigurno napredovali

Iako prate što radi konkurencija, ne zamaraju se previše s drugima, fokus je prvenstveno na njihovoj vlastitoj izvedbi.
- Naravno, ono s čime smo zadovoljni na treninzima želimo odraditi i u utrkama i to je ono što je nama uvijek najvažnije. No, ipak su treninzi jedno, a utrke nešto sasvim drugo i bez obzira na puno našeg iskustva nije to tako lako prenijeti u utrku.

Ritam utrka na SP s danom odmora između nastupa trebao bi vam odgovarati.
- Nama nikad nisu bile problem utrke dan za danom, ali kako smo sad ipak stariji, vjerojatno i najstariji, trebao bi nam odgovarati taj ritam s odmorom između utrka. Iako, nije da osjećamo godine. Zapravo je nama draže sve to što brže odraditi, stres je čekati utrke. I to se ne mijenja, bilo je tako kad smo bili mlađi, ali i sad. Bit će zanimljivo u svakom slučaju, a već nakon kvalifikacija će se vidjeti tko je u kakvoj formi, ne možda u potpunosti, ali može se nazrijeti kako bi to moglo izgledati do kraja.

Za njih je najvažnije da su oni spremni za sve što ih čeka...
- Dobro smo odradili pripreme, dobro se osjećamo, tehnički smo sigurno napredovali, a vjerojatno i fizički s obzirom na to da smo sve odradili sve što smo planirali. Da, osjećamo se spremno.
Za napad na devetu svjetsku medalju. Ispravak, za napad na sedmo svjetsko zlato.

Tri hrvatske posade danas u kvalifikacijama

U nedjelju će nastupiti tri hrvatske posade u kvalifikacijama - Damir Martin te braća Sinković i braća Lončarić, dok sestre Jurković prvu utrku imaju u ponedjeljak.

Damir Martin je u 8. skupini samaca, a suparnici su mu Nemeravičius iz Litve, Antognelli iz Monaka, Hinkati iz Benina i Pfeifer iz Slovenije. Utrka počinje u 10.19, prva dva prolaze izravno u četvrtfinale, ostali idu u repesaž.
Patrik i Anton Lončarić su u petoj od pet skupina dvojaca ‘bez’, utrka počinje u 13.22, a konkurencija su im posade Australije, Turske, Srbije i Francuske. Prva četiri dvojca će proći u četvrtfinale, peti ide u repesaž.

Valent i Martin Sinković prvu utrku na SP imaju u 13.57, a u skupini su s posadama Novog Zelanda, Egipta, Bugarske, Norveške i Južne Afrike. Prva četiri dubla prolaze u četvrtfinale, ostali idu u repesaž.

SVJETSKA PRVENSTVA BRAĆE SINKOVIĆ

2009. Poznanj: 4. mjesto, četverac na pariće

2010. Lake Karapiro: ZLATO, četverac na pariće

2011. Bled: BRONCA, četverac na pariće

2013. Chungju: ZLATO, četverac na pariće

2014. Amsterdam: ZLATO, dvojac na pariće

2015. Aiguebellete: ZLATO, dvojac na pariće

2017. Sarasota: SREBRO, dvojac ‘bez’

2018. Plovdiv: ZLATO, dvojac ‘bez’

2019. Linz-Ottensheim: ZLATO, dvojac ‘bez’

2022. Račice: 4. mjesto, dvojac na pariće

Napomena: SP 2020. i 2021. nisu održana zbog pandemije koronavirusa.

HRVATSKA NA SP 2023.

MUŠKI SAMAC

Damir Martin

- 47 prijavljenih veslača

- 9 najboljih će izboriti kvotu za OI

MUŠKI DVOJAC NA PARIĆE

Martin i Valent Sinković

- 30 prijavljenih posada

- 11 najboljih će izboriti kvotu za OI

ŽENSKI DVOJAC ‘BEZ’

Ivana i Josipa Jurković

- 22 prijavljene posade

- 11 najboljih će izboriti kvotu za OI

MUŠKI DVOJAC ‘BEZ’

Patrik i Anton Lončarić

- 26 prijavljenih posada

- 11 najboljih će izboriti kvotu za OI

Linker
27. travanj 2024 21:05