© MAREN DERLIEN/MYROWINGPHOTO
SVJETSKO PRVENSTVO

Veći je strah od zaraze, nego od suparnika u četvrtfinalu: Lakše simptome ima i Valent Sinković

Za Sinkoviće ne bi trebalo biti baš nikakvih problema za prolaz, uz uvjet da se Valentovi simptomi smire
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 05. rujan 2023. 23:40

Za sestre Ivanu i Josipu Jurković Beograd je trebao biti mjesto velike sreće, a ispao je mjesto velike muke. Blizanke s Korčule bile su realne kandidatkinje za plasman među 11 najboljih ženskih dvojaca ‘bez’ i osiguranje prve hrvatske ženske olimpijske kvote u veslanju. Nažalost, to je palo u vodu u ponedjeljak kad se Ivana probudila bolesna, a tijekom dana razboljela se i Josipa. Kvalifikacije su odradile “na silu”, s nadom da će se Ivana uspjeti oporaviti, ali nakon što je bolest napala i sestru postalo je jasno da neće biti u stanju veslati u repesažu pa je naša posada otkazala dalji nastup na SP.

Aktivirane i rezerve

Šteta, velika šteta zbog uloženog rada, zbog kvalitete koju objektivno imaju, ali protiv nekih stvari se ne može, a one nisu jedine žrtve bolesti u Beogradu.
- Među veslačicama i veslačima kruži neka viroza koja je mene zahvatila prije kvalifikacija, ali u dogovoru s trenerom odlučile smo veslati samo da odradimo utrku i prođemo kroz cilj kako bismo mogle nastaviti natjecanje jer smo mislili da ću biti bolje. No, zarazila se i Josipa i nismo u stanju završiti natjecanje te smo morale prekinuti naš put prema Olimpijskim igrama u Parizu. Drugu šansu ćemo tražiti u svibnju 2024. u Luzernu na završnim olimpijskim kvalifikacijama i sigurna sam da ćemo doći spremnije nego ikad - rekla je Ivana Jurković.

image

Damir Martin

© WORLD ROWING/BENEDICT TUFNELL

Neke posade su morale aktivirati rezervne veslače ili veslačice, primjerice to su učinile i Dankinje protiv kojih su sestre Jurković trebale veslati u repesažu, a lakše simptome je osjetio i Valent Sinković pa je za svaki slučaj u utorak bio kod liječnika.

Trenutačno je definitivno među veslačima i veslačicama veći strah od zaraze, nego od suparnika u predstojećim utrkama.
Damir Martin, braća Sinković i braća Lončarić u srijedu imaju četvrtfinalne utrke i to je prvi pravi filter nakon kojega će po 12 posada proći u polufinala i približiti se Parizu, a za one koji ne uspiju biti na tri prva mjesta u skupinama srijeda će označiti kraj olimpijskih nada na ovom SP.

Za Sinkoviće ne bi trebalo biti baš nikakvih problema za prolaz, uz uvjet da se Valentovi simptomi smire, a Damir Martin se ne može požaliti na sastav četvrtfinalne skupine iako ostaje istina da na kraju nije važno protiv koga veslaš, nego kako odradiš utrku. No, kad se pogleda sastav druge četvrtfinalne skupine samaca u kojoj su “na hrpi” Nijemac Zeidler, Japanac Arakawa, Novozelanđanin Mackintosh, Norvežanin Borch i Belgijanac Brys potvrđuje se kako je uvijek potrebna i određena doza sreće. Braća Lončarić su najneiskusniji i u najtežem položaju, ali imaju priliku dokazati da su napravili potrebni iskorak i da nastup u Parizu nije nerealan cilj.

NAŠE POSADE NA SP U SRIJEDU

Četvrtfinalne utrke

11.40 Damir Martin (1x)

13.39 Braća Lončarić (2-)

14.00 Braća Sinković (2x)

Martin i Nizozemac izraziti favoriti

Suparnici Damira Martina za prolaz u polufinale su Nizozemac Van Dorp, Bjelorus Zalaty, Šveđanin Borgh, Australac Rossi i Amerikanac Putnam.

Naš veslač i Nizozemac su uoči utrke izraziti favoriti za prolaz.

SIMON VAN DORP

- Novi među samcima (1997.), ali proizvod nizozemskog sustava koji posljednjih godina ostvaruje sjajne rezultate. Nekadašnji američki student veslao je u osmercu na SP 2019. (srebro) i OI u Tokiju (5.), prošle i na početku ove godine u četvercu na pariće (4. na SP 2022., srebro na EP 2023.).

U kvalifikacijama je bio prvi u skupini ispred Novozelanđanina Mackintosha i to s najboljim vremenom od svih samaca.

YAUHENI ZALOTY

- Bjelorus (1999.) koji nastupa na SP kao nezavisni sportaš nema niti jedan seniorski međunarodni rezultat. Bio je srebrni 2017. na juniorskom SP u dvojcu na pariće i 5. u samcu na SP U23 2021., a to mu je bio i posljednji međunarodni nastup do ovog SP.

Pobjednik 5. kvalifikacijske skupine ispred Belgijanca Brysa.

ESKIL BORGH

- Šveđanin (1997.) nema značajnih rezultata. Ove godine je bio 22. na EP, 15. na drugom Svjetskom kupu, lani 12. na EP i 17. na SP.

Prošao je u četvrtfinale kao drugi u skupini u kojoj je najbrži bio Sverri Nielsen.

ALEXANDER ROSSI

- Australac (2001.) je najmlađi u ovoj skupini, bez seniorskih nastupa. Ove godine je bio brončani u četvercu na pariće na SP U23.

U četvrtfinale je prošao kroz repesaž.

ELIOT PUTNAM

- Amerikanac (1995.) nije uspio izboriti Tokio u četvercu na pariće na finalnim kvalifikacijama 2021. i nakon toga do ovog SP nije imao međunarodnih nastupa.

Četvrtfinale je izborio kroz repesaž, a prije toga je u kvalifikacijama bio treći u skupini iza Van Dorpa i Mackintosha. (rb)

Sinkovići, pa iza njih Kinezi

Suparnici Valenta i Martina Sinkovića u četvrtfinalnoj skupini su Kinezi, Francuzi, Šveđani, Australci i Srbi.

Zdravi Sinkovići su izraziti favoriti, a još dva mjesta bi trebali popuniti Kinezi i Francuzi koji nisu u najboljem sastavu.

KINA

- Zhiyu Liu (1993.) i Liang Zhang (1987.) su svjetski prvaci u ovoj disciplini iz 2019. i brončani na OI u Tokiju 2021., ali Zhang je prvi nastup nakon Igara i jedini do SP imao u Vareseu na drugom Svjetskom kupu ove godine.

Tamo su bili treći iza Talijana i Amerikanaca, a Talijane su iznenađujuće dobili u kvalifikacijskoj skupini što znači da ih treba shvatiti ozbiljno.

FRANCUSKA

- Zbog zdravstvenih problema Matthieua Androdiasa, Hugo Boucheron na SP vesla s Valentinom Onfroyem, a to znači da francuska posada nema kvalitetu kao na prošlom SP ili na OI u Tokiju gdje su osvajali zlata.

Na trećem Svjetskom kupu u Luzernu su bili 8., a u kvalifikacijama SP-a treći u skupini iza SAD-a i Irske.

ŠVEDSKA

- Jonas Richter i Hugo Nerud nemaju značajnih rezultata, ove su godine bili 13. na EP i 8. na drugom Svjetskom kupu.

U četvrtfinale su prošli kao treći u skupini s Nizozemcima i Moldavcima.

AUSTRALIJA

- Australci su lani osvojili broncu ispred Sinkovića, ali tada su veslali David Bartholot i Caleb Antill koji na ovom SP nastupaju u četvercu na pariće. U dublu su sad Harley Moore (1995.) i mladi Cormac Kennedy-Leverett (2000.) i ovo im je prvi zajednički nastup.

U kvalifikacijama su bili tek 5. u skupini, a četvrtfinale su izborili kroz repesaž.

SRBIJA

Dva Aleksandra, Beđik i Filipović, ove su godine bili 11. na EP, 3. na Svjetskom kupu u Zagrebu gdje je bila “tanka” konkurencija i 16. na SK u Luzernu gdje su bili manje više svi.

U kvalifikacijama su bili četvrti u skupini, iza Rumunja, Nijemaca i Španjolaca. (rb)

Hrvatski protiv litavskih blizanaca

Anton i Patrik Lončarić za prolaz u polufinale borit će se protiv dvojaca Rumunjske, Danske, Litve, Češke i Njemačke. Favoriti za prvo mjesto su Rumunji, a po prijašnjim rezultatima su do njih Danci.

RUMUNJSKA

- Marius Cozmiuc i Sergiu Bejan su prošle godine osvojili svjetsko i europsko zlato. Ove su bili “tek” peti na EP, ali i srebrni u osmercu u kojem nastupaju i sad na SP.

Na drugom SK u Vareseu bili su drugi iza Britanaca, a ispred Švicaraca, dvije posade koje su se ove godine izmjenjivale na prvom mjestu.

DANSKA

- Frederic Vystavel i Joachim Sutton u Tokiju su osvojili broncu iza braće Sinković i tadašnje rumunjske posade Cozmiuc - Tudosa.

Lani nisu veslali, a ove godine su bili 3. na SK u Zagrebu (iza Švicaraca i Španjolaca, ispred braće Lončarić) i 8. na EP, dok su u kvalifikacijama na SP bili drugi u skupini iza Britanaca.

LITVA

- Domantas i Dovydas Stankunas su blizanci kao i braća Lončarić i isto godište (2000.).

U juniorskim danima su bili lošiji od Lončarića (14. na juniorskom SP 2017., Lončarići zlatni i 6. na juniorskom SP 2018., Lončarići brončani), ali su ih kasnije prestigli. Imaju dva srebra sa SP U23 2021. i 2022. (Lončarići 4. i 8.), ali i već dva 4. mjesta sa seniorskih EP.

Ove godine su uz 4. mjesto na EP (Lončarići 10.), bili i 9. na SK u Luzernu (Lončarići 10.).

ČEŠKA

- Lukas Helesic i Tomas Sisma su nova češka kombinacija, Helesic je s Podrazilom bio 7. na OI u Riju, a sa Sismom (2000.) je prije SP veslao samo na trećem SK u Luzernu gdje su bili 21. U četvrtfinale su prošli kroz repesaž.

NJEMAČKA

- Jannik Metzger (2000.) i Julius Christ (1999.) su nova njemačka posada. Na EP ove godine su bili 15., na SK u Vareseu 9., a četvrtfinale su prošli kao četvrti u svojoj skupini. (rb)

Linker
26. travanj 2024 23:17