Mihael Girotto je na svom prvom SP-u pokazao da se ozbiljan rad isplati

 WORLD ROWING/BENEDICT TUFNE
NA VALOVIMA PREMA LOS ANGELESU 2028.

Veliki su novi olimpijski sport shvatili ozbiljno, hrvatsku je čast spašavao Mihael Girotto

U talijanskoj Genovi u nedjelju je završeno Svjetsko prvenstvo u beach sprint veslanju
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 16. rujan 2024. 09:28

Kad je prošle jeseni i službeno potvrđeno kako će obalno veslanje, odnosno njegova kraća i vrlo atraktivna varijanta - beach sprint veslanje - biti dio službenog olimpijskog programa u Los Angelesu 2028. bilo je jasno kako će sve velike nacije ozbiljno “zagristi”. Uključujući i one koje su novi olimpijski sport do tog trenutka tretirale “usput”.

Potvrdu toga vidjeli smo i na Svjetskom prvenstvu koje je u nedjelju završeno u Genovi jer posade u svih 10 disciplina, koliko ih je bilo na programu u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji, uključujući i jednu paraolimpijsku, imali su Amerikanci, Britanci i Talijani, a tek jednu manje Australci, Novozelanđani, Španjolci, Nijemci, Francuzi... U kojim će se točno sprinterskim disciplinama na plaži dijeliti olimpijske medalje u SAD-u bit će službeno potvrđeno iduće godine, ali Svjetska veslačka federacija je predložila muški i ženski samac i mješoviti dubl što će vrlo vjerojatno biti i prihvaćeno. Upravo u tim disciplinama je logično bilo i najviše prijavljenih i to sa značajnim napretkom u odnosu na SP 2023.

Dvoboj s Franzom Wernerom

Najbrojniji je bio muški samac s 46 prijava (lani 35), pa ženski samac s 37 (lani 23), a nastupilo je i 36 seniorskih mješovitih dublova (lani 26). I ne samo to, na ovom SP-u se okušalo čak 26 olimpijaca koji su nastupili u Parizu, uključujući i neke olimpijske pobjednike i osvajače medalja.

Za razliku od velikih veslačkih nacija, hrvatsko veslanje se uz rijetke iznimke ponašalo kao da mu nova olimpijska disciplina ne treba. Rezultat toga je i podatak da smo na ovom SP imali samo dvije seniorske posade, niti jednu juniorsku, a čast Hrvatske je doslovno spasio Mihael Girotto, naš predstavnik u muškom samcu.

Na svom prvom SP-u ovaj je 25-godišnjak zauzeo 13. mjesto u samcu. Plasman u nokaut fazu, odnosno među 16 najboljih, izborio je s 14. vremenom u preliminarnoj utrci koja se vesla na vrijeme (kronometar). Pritom, po prvim službenim rezultatima imao je 5. vrijeme, ali nevjerojatno za ovu razinu natjecanja ti su rezultati naknadno mijenjani i korigirani. Dobra vijest je bila da je i nakon “korekcija” ostao među 16 najbržih, jer drugi kronometar je zbog loših vremenskih uvjeta u petak otkazan pa se u knockout fazu prolazilo po rezultatima ostvarenim u prvoj utrci (inače prolazi prvih 8 iz prvog kronometra i onda još 8 najbržih u drugom). Loše je bilo što mu je 14. vrijeme donijelo dvoboj s trećeplasiranim iz kronometra, Nijemcem Franzom Wernerom. U prvom dijelu staze, do zaokreta oko bove, bili su poravnati, ali u povratku na plažu Nijemac je bolje koristio valove i prošao u četvrtfinale (Werner 2:29.32, Girotto +4.10).

image

U Genovi su se veslači morali izboriti i s ovakvim valovima

WORLD ROWING

Usput, Werner je SP završio na 4. mjestu nakon što je u borbi za broncu bolji od njega bio Litavac Zygimantas Galisanskis, koji je treći put veslao za broncu na SP-ima i napokon se dočepao odličja. Zlato je osvojio Amerikanac Christopher Bak, inače svjetski prvak iz 2022. koji je u finalu bio bolji od dosadašnjeg svjetskog prvaka, Španjolca Adrian Miramona.

Dvije medalje u ženskom samcu završile su oko vrata dobro poznatih veslačica iz “klasičnog” veslanja. Nova svjetska prvakinja je Austrijanka Magdalena Lobnig, brončana u samcu na OI u Tokiju, a brončana velika Emma Twigg, koja je nedavno u Parizu osvojila olimpijsko srebro u samcu, a u Tokiju je bila zlatna. Srebro je pripalo Britanki Clare Jamison.

Kaić i Brandt samo prvi dan

Zlato u mješovitom dublu osvojila je posada Litve koja je u finalu bila bolja od Italije, a dvoboj za broncu između Španjolske i Australije pripao je Španjolskoj. U ovoj disciplini je nastupila druga naša posada na ovom SP, ali su Martina Kaić i Mato Brandt svoj nastup završili već prvi dan jer su bili 18 u prvom i jedinom kronometru. Na prošlom SP-u je 21-godišnja Kaić bila naša predstavnica u ženskom samcu i vrlo dobro je odradila taj nastup jer je izborila plasman u 16 najboljih pa je čudno što se nije nastavila razvijati u toj disciplini.

image

Valovi su prvog dana SP-a bili veliki problem

WORLD ROWING

Linker
16. rujan 2024 09:28