DAMIR KRAJAC Cropix
OTVORENO PISMO

‘Veslanju hitno treba čišćenje od parazita‘: Žestok apel nekad visokopozicioniranog dužnosnika Saveza

‘Zašto ovako? Zato što mi u vrijeme kada je bilo potrebno djelovati nije bilo dopušteno‘
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 03. srpanj 2024. 20:51

Srećko Šuk, nekadašnji glavni tajnik HVS-a u dva mandata, izbornik u vrijeme olimpijske bronce osmeraca, a od 2014. trener Damira Martina, progovorio je o stanju u veslanju koje je malo poznato široj javnosti.

Njegovo otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

"Izbori u Hrvatskom veslačkom savezu za nove vladajuće strukture se bliže, lobiranje je izvan svih pravila pristojnosti, prazna obećanja (s tuđom lovom, u pravilu od HOO-a) padaju kao i inače, klubovi širom Hrvatske intenzivno se posjećuju za razliku od silnih godina u prethodnim mandatima kada nitko nije dolazio u posjetu s idejom i namjerom kako pomoći.

Nakon nekoliko upita dobronamjernih prijatelja i poznanika o sadašnjem stanju u veslanju, tko je tko, što bi trebalo poduzeti, kao jedan od najstarijih djelatnika koji je prošao sve pozicije, od trenera, tajnika, izbornika, magarca, buntovnika, osjećam odgovornost otvoriti arhivu na ovaj način.

Zašto ovako? Zato što mi u vrijeme kada je bilo potrebno djelovati nije bilo dopušteno na sjednici Vijeća klubova i na Izvršnom odboru HVS-a predočiti primjedbe i dokumente koji dokazuju postupanje protiv interesa veslanja.

Kad najezda štetočina ubire danak...

Pažljivo proučite činjenice...

Francetić, Franković, Smoljanović, N. i S. Skelin, Čuljak, Boraska, Vujević, Petriško (k), Martinov, Saraga, Jukić, Jarnjević, Rušev, Milin, Perinić, Vučičić, Dragičević, Bobić, Vekić, Kušurin, Jelić, M. Rajle, Rebić, Rubčić, Boban, Cvitanić (k) = 25+2. Sve osvajači medalja s velikih natjecanja (OI, SP, U23, U19), plus osvajači medalja i finalisti sa SPA, Luzerna, Buča, Mrduljaš, Bajlo...

Olimpijske igre Sydney 2000:

- Osmerac brončana medalja.

- Još dvije posade na OI.

- U programu za dalje je ostalo 25 osvajača medalja s OI, SPA, U23 i U19.

- U Zagrebu su organizirani Svjetsko studentsko prvenstvo, Vojne igre, Svjetsko prvenstvo juniora i neolimpijskih disciplina.

Slučajno? Ne bih baš rekao; netko je kroz godine osmislio razuman plan razvoja i stajao iza toga.

Bila je to ostavština i potencijal koji bi svaki pametan veslački savez i izvan male Hrvatske njegovao kao vrijednu bazu za dugoročni uspjeh.

Nažalost, s druge strane stajao je parazitski način preživljavanja, stajala je skupina “vizionara” s povezom na očima i s figom u džepu, spretno umrežena na bazi interesa - osvajanja vlasti, ali ne zbog stvaranja novih vrijednosti, nego zbog podjele plijena, finog kolača koji je netko drugi stvorio.

Stručno je sve to opisano u knjizi “Strategija nasilja kao strategija razvoja” (dr. Slavko Kulić), a danas bismo grubo i jednostavno rekli - udruženi zločinački pothvat.

Prvi pad veslanja 2000. u Vukovaru ili ‘pošto prijatelj 1’?

U jesen 2000. održana je mučna izborna sjednica Vijeća klubova Hrvatskog veslačkog saveza u Vukovaru. Puno simbolike.

Oni koji su bili nazočni i još su živi, sjećaju se atmosfere vrlo vjerojatno, ja se sjećam jako dobro. Koliko god bi neki htjeli izbrisati povijest, neosporna činjenica je da je tada tajnik i izbornik bio Srećko Šuk, u drugom mandatu, prvi je bio u ratno doba, doba formiranja HOO-a, HVS-a, primanja u FISA-u, nastupa na OI u Barceloni ‘92.

Nakon najvećeg uspjeha veslanja do tada u samostalnoj Hrvatskoj, kada se trebalo veseliti i dati podršku uspješnoj priči, prilikom glasovanja “prijatelji” koji su mi prethodno čestitali na uspjehu spustili su glave, gledali u pod i dizali ruke u zrak za protivničku opciju. Naravno da sam se rasplakao, jer sam nažalost bio u pravu.

Grupa umreženih štetočina uspjela je u svom naumu; prevarom, dogovorom, obmanom srušiti uspješnu priču, doći na vlast kako bi dijelili rezultatski kolač.

Drugi pad hrvatskog veslanja nakon Rija 2016. ili ‘pošto prijatelj 2’?

Netko je pomogao da se “skuhaju” olimpijsko zlato i srebro, a bilo je i nekih medalja za mlađe uzraste (generacija 1995/96.), Dalmacija i kontinent su uspješno slagali posade...

A što je novi “gazda” donio, osim bliskih suradnika za koje je bio upozoren da će mu doći glave (čitaj između redaka: Branimir Bašić i Joško Kostelić)?

U proteklih 25 godina, osim bljeska CRO Expressa (četverac na pariće) kroz jedan olimpijski ciklus, nabrojite koliko trenutno imamo kvalitetnih veslača u programu? Gdje su novostvorene vrijednosti, gdje su veslački centri, gdje su sponzori najtrofejnijeg hrvatskog sporta kroz ove godine?

Peruča, centar za pripreme olimpijaca, nema niti tekuće vode za popiti ili oprati ruke, nema zahoda!?

Teško štivo?

Da, ali imamo sve više podobnih zaposlenika i glavnog tajnika koji s pomoćnicima nije u stanju organizirati kvalitetan prijevoz čamaca na Svjetski kup nedavno u Poznanu pa je u predvečerje OI oštećen čamac Damira Martina. Ili osigurati prisustvo fizioterapeuta na završnim pripremam tri olimpijske posade na Perući!?

I sve to u isto vrijeme kad se viškom sredstava od HOO-a (!?) namiruje glasačka mašinerija po klubovima, da bi se zadržao “lucidan” program HVS-a - ispisan u 4 rečenice na papiru A4 formata, rijetkog proreda - a najvažnija obveza je napuniti savezni kombi gorivom pri povratku s akcija.

Gdje je tu vizija, kada smo zadnji puta ozbiljno razgovarali o struci, financijama, strategiji razvoja?

Što kada Sinkovići i Damir Martin silom vremena onemoćaju?

Mijenjaju se predsjednici, izbornici, povjerenstva... i dobro je Nikola Bralić jednom rekao “izabrat ćemo njega, on je glup”.

Što je ili tko je konstanta u svim tim godinama? Tko puno telefonira, lobira, muti vodu, svadi ljude, obmanjuje i nije začetnik niti jednog zdravog projekta - niti u pomoći struci, niti u stvaranju uvjeta, niti u organizaciji uspješnih natjecanja, traženju sponzora, uređenju sustava, međunarodnom povezivanju? Tko sjedi u uredu, dobiva plaću, živi od sporta, a ne za sport i dočekat će penziju u veslanju?

Povežite...

Zašto predsjednik HVS-a Branimir Bašić drži i nagrađuje Zdravka Gajšaka, tajnika HVS-a? Zašto je Branimir Bašić zaposlio Joška Kostelića u Veslačkom savezu Zagreba? Tko treba obavljati “prljave poslove” i preveslati one koji veslaju, ako se isplati?

‘Ako se ništa ne promijeni, sve će ostati isto‘

Zaključci...

Branimir Bašić nije zaslužio biti predsjednik HVS-a zato što svojim radom nije pridonio razvoju rezultata, kao ni uspostavi sustava u koji se može imati povjerenja.

- Tko je nagovarao predstavnike klubova da se žale na poštenu utrku i da se oduzmu zaslužene medalje djeci? Bašić i Kostelić. Na znanje: Vijeće za sportsku arbitražu HOO-a presudilo je u korist djece, ali rezultati do danas nisu ispravljeni!

- U pohlepnoj želji za promocijom i vlašću ne zazire ni od falsificiranja dokumenata što je ozbiljan prekršaj, za koji su nažalost neki znali i pokrivali djelo, a neki su obmanuti, prevareni.

- Svjesno je poticao trgovinu interesima unutar HVS-a u cilju stjecanja koristi sebi, podobnim pojedincima i klubovima. Nitko od njih nije stvorio dodatne vrijednosti, već se samo iscrpljuju rezultati nekoliko pojedinaca, koji su zaštićeni programom HOO-a.

Sa svojim bliskim suradnicima Kostelićem i Gajšakom (ali i još nekima od kojih je dobar dio svjesno prikrivao nedjela unutar HVS-a) treba biti podvrgnut lustraciji u veslanju.

Novi predsjednik, osim pametnih i dobronamjernih suradnika, treba naći i “magarce” koji će raditi, a ne dijeliti dobit, svjesni da se zbog lošeg rada u prethodnom razdoblju uskoro može očekivati veliki pad rezultata i sukladno tome manji priliv sredstava i mogućih sponzora.

Dubrovčani vele “Ako se ništa ne promijeni, sve će ostati isto”, a za sve svoje tvrdnje spreman sam predočiti dokaze.

U slučaju pozitivnih promjena, siguran sam da je moguće složiti mali krug velikih ljudi spremnih na rad u svrhu uspostave sustava od povjerenja."

Linker
08. rujan 2024 01:53